Uitdagende en heroverweging van minerale winning in de Filippijnen en daarbuiten - CIDSE
© CIDSE

Uitdagende en heroverwegen minerale winning in de Filippijnen en daarbuiten

© CIDSE

Vertegenwoordigers van twee Filipijnse NGO's wijzen op de belangrijkste problemen in verband met het huidige extractivistische model in hun land. In plaats van de voordelen die bedrijven hebben beloofd, zien ze dat de lokale bevolking lijdt aan aantasting van het milieu en verslechterde levensomstandigheden. Mensen organiseren zich om hun rechten te verdedigen en alternatieven te bouwen voor grootschalige mijnbouw.

In de Filippijnen, een land dat rijk is aan natuurlijke hulpbronnen, is grootschalige mijnbouw het dominante model, met alle gevolgen van dien. Meggie Nolasco komt uit de Centrum voor milieuproblemen (CEC), een niet-gouvernementele organisatie die is opgericht door de initiatieven van organisaties die vissers, boeren, inheemse volkeren, vrouwen, stedelijke armen en professionele sectoren vertegenwoordigen. In Deze video ze legt uit hoe het sinds 1995, toen de mijnbouw in de Filippijnen werd geliberaliseerd, een enorme negatieve impact had op het land. “Mijnbouw is hier zowel een vloek als een geschenk, omdat we erg rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen en de overheid beweert dat als we al onze natuurlijke hulpbronnen ontwikkelen, we een van de tien gemineraliseerde landen zouden kunnen zijn (top tien minerale producerende landen), maar tegelijkertijd komen daarom buitenlandse bedrijven hier op de Filippijnen om onze minerale hulpbronnen te exploiteren en te plunderen ”, aldus Meggie, die een van de grootste tegenstrijdigheden in de sector benadrukt. Deze cyclus heeft de Filippijnen in diepere armoede gesleept, en volgens Meggie "Het is een grote ironie dat we rijk zijn, maar we zijn niet in staat om onze middelen te gebruiken om het land te ontwikkelen".

Gemeenschappen leren echter terug te vechten, grotere protesten worden georganiseerd en lobbyactiviteiten worden geleid in het Congres en in andere relevante ruimtes. CEC vecht voor een ander economisch en mijnbouwmodel, gebaseerd op het People's Mining Policy dat zij met de basisorganisaties hebben opgesteld. Ze dringen aan op de nationalisatie van de mijnindustrie, waar de mensen het bevel over de middelen zouden nemen en de verwerking ervan beheren. Mineralen moeten worden gewonnen volgens de behoeften en de specifieke kenmerken van de lokale gemeenschappen en op deze manier de vicieuze cirkel van armoede doorbreken.

Sammy Gamboa van de NGO Vrijheid van schuldcoalitie is een Filipijnse activist en lid van de anti-mijnalliantie in de Filippijnen. Tijdens een workshop gehouden naast de COP21 in Parijs, legde hij uit dat de anti-mijnbeweging al meer dan tien jaar alternatieven aandraagt ​​om de mijnact van 1995 te vervangen, die de volledige natuurlijke hulpbronnen van de Filippijnen openstelde voor mijnbouwinvesteerders.

Ondanks het moeilijke territorium waarin ze opereren en de lange weg nog te gaan, werden in de loop der jaren enkele overwinningen behaald door de anti-mijnbouwbeweging. In de eerste plaats in termen van framing van het probleem, waren ze in staat om de problemen en gevolgen veroorzaakt door mijnbouw bekend te maken, wat de perceptie en het begrip van de mensen veranderde. Een breed scala aan instrumenten, waaronder juridisch onderzoek, en de verschillende juridische instrumenten die kunnen worden gebruikt om hulpbronnen te verdedigen en de strijd van inheemse volkeren om hun land te verdedigen, werden ontwikkeld en hielpen de oorzaak te verdedigen; tools zoals de milieueffectbeoordelingen en mensenrechtenbeoordelingen worden nu gebruikt om de legitimiteit van strijd in het veld te vergroten.

De situatie verbeterde ook in termen van de weerstand van gemeenschappen in de getroffen gebieden, die zich nu steeds meer ontwikkelt: ook Sammy bevestigde dat mensen leren terug te vechten. Volgens Sammy moet bovendien de kwestie van de mijnbouw, omdat de Filippijnen ook een van de hotspots voor klimaatverandering zijn, verband houden met de bredere beweging voor klimaatrechtvaardigheid; het is noodzakelijk om bestaande systemen uit te dagen die leiden tot plundering van middelen en vernietiging van onze gemeenschappen op verschillende manieren.

Het huidige model heeft het bestaan ​​van veel gemeenschappen over de hele wereld verstoord en drastisch veranderd. De opkomst en bouw van alternatieven voor extractivisme heeft het potentieel om dergelijke gemeenschappen te machtigen en hen te laten floreren terwijl ze hun land en hulpbronnen beheren. Zoals vermeld in het rapport “Kapitalisme en minerale winning: een noodzakelijke scheiding” van Commissie Justice et Paix Belgique, actief betrokken bij het mijnbouwwerk van CIDSE, verspreiden anti-mijnbouwstrijd zich overal in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Lokale bevolkingsgroepen die zich bezighouden met de strijd verzetten zich meestal tegen mijnbouwprojecten terwijl ze andere soorten economische activiteiten promoten die minder impact hebben en meer geschikt zijn voor de lokale realiteit. Het rapport vraagt ​​de burgers of deze roofzuchtige uitbuiting echt onvermijdelijk is en roept vragen op over het fundament van ons economisch model en de manier waarop we ons verhouden tot de natuur. In plaats van de natuur te beschouwen als iets dat tot onze beschikking staat voor exploitatie, moeten we onszelf beschouwen als onderdeel van de natuur. ,

Het Centre for Environmental Concern is partner van onze aangesloten organisatie Ontwikkeling en vrede.

De Freedom of Debt Coalition is een belangrijke bondgenoot van CIDSE en haar leden.

 

 

Deel deze inhoud op sociale media