Dagboeken van het World Social Forum in Montreal - deel I - CIDSE
Blog

Dagboeken van het World Social Forum in Montreal - deel I

Updates en reflecties van CIDSE-medewerkers die schrijven vanuit Montreal, waar veel ideeën en inspiraties voor een betere wereld worden gegenereerd en besproken op het World Social Forum.

 

Deel II van CIDSE WSF2016 Diaries beschikbaar hier.

 

Maandag 8 augustus: De aankomst
We kwamen maandagavond aan in Montreal en werden verwelkomd door Development & Peace, onze Canadese lidorganisatie. We waren blij om meteen wat locals te ontmoeten! Bij de welkomstreceptie deelden we allemaal opwinding over het forum dat op het punt stond te beginnen. Meer bijeenkomsten met Development & Peace zullen tijdens de week volgen ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan. We kijken ernaar uit om hun prestaties en lange geschiedenis met hen te vieren!

 

Dinsdag 9 augustus: de opening
WSF2015 openingsmarsDinsdag begon met een informele ontmoeting met onze partners en leden. Deze informele bijeenkomsten zijn door de jaren heen een CIDSE-traditie geworden. Dankzij deze bijeenkomsten die mensen samenbrengen die heel verschillend zijn en toch gemeenschappelijke doelen delen, hebben deze bijeenkomsten de kracht om innovatieve ideeën te genereren en constructieve feedback over ons werk te genereren en ons de mogelijkheid te bieden om contact te leggen met mensen in het veld, in een moment van solidariteit terwijl ze getuigen van hun strijd. En deze keer werden onze verwachtingen niet bedrogen! Er werden suggesties gedaan over de uitdagingen van het meten van impacts, waarbij partners zich zelfs afvroegen of echte impact meetbaar is. Systemische verandering, zoals werd benadrukt in het gesprek, zou de kern moeten zijn van de verandering die we willen zien, we moeten ons daarom niet beperken tot de effecten die we op lokaal niveau kunnen zien, maar altijd naar het bredere beeld kijken. De noodzaak om het 'andere verhaal' te vertellen en de rol die we moeten spelen bij het tegengaan van het dominante verhaal in de media met betrekking tot bijvoorbeeld landbouw, klimaatverandering, extractivisme, werd ook aangekaart als een sleutelfactor voor echte verandering.

In de namiddag marcheerden we door de straten van Montreal samen met vertegenwoordigers van verschillende organisaties, basisbewegingen en veel plaatselijke bewoners om het World Social Forum officieel te openen. We waardeerden vooral de tijd die we doorbrachten met de jongerendelegatie Development & Peace, met wie we een lang stuk van de mars samen liepen en zongen voor gerechtigheid en solidariteit. Veel mensen die vorige edities van het World Social Forum bijwoonden, vonden deze mars minder druk en minder luid dan normaal. Toch voelden we ons gemotiveerd door deel uit te maken van de massa en klaar om de dag erna in de vele workshops te duiken.

 

Woensdag 10 augustus: delen en leren
Op woensdag begonnen de meeste activiteiten en we hebben allemaal zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het intense programma, waarbij we een workshop over Laudato Si 'hebben georganiseerd, maar ook andere workshops hebben bijgewoond die gericht zijn op extractivisme, klimaatverandering en de toekomst van het Wereld Sociaal Forum .

WSF2016 laudatosiLaudato Si '
De gebeurtenis "Laudato Si ', een oproep tot verandering”, Mede georganiseerd door Development & Peace, CIDSE en Franciscans International, demonstreerde de kracht van het World Social Forum als een ruimte om de wijsheid, het leren en de lessen van verschillende vormen van strijd samen te brengen. Deze worstelingen komen samen in een visie op het menselijk leven als onderdeel van de aarde. Dit is ook de visie van Laudato Si '. Dankzij Laudato Si 'is deze visie algemeen erkend. Met onze levensstijl die is gebaseerd op een kapitalistisch, extractivistisch systeem, is onze perceptie van degenen die onze levensstijl niet delen die aan de rand van ons economisch model leven als "alternatief" verkeerd. We moeten erkennen dat wij degenen zijn die moeten veranderen om onze plek op aarde te herontdekken. We moeten leren “luisteren naar de rijstteelt”, zoals ze in Laos zeggen. Het vereist het koesteren en versterken van vrouwelijke eigenschappen van luisteren, leren, deel uitmaken van iets terwijl het gebeurt, in plaats van dingen laten gebeuren. Het vereist een tegenlogica die in de geschiedenis van kolonialisme, evangelisatie en beschaving heeft gezegevierd. (Opname beschikbaar hier.)

WSF2016 milieucommissieKlimaatverandering
De workshop "klimaatverandering: crisis of ineenstorting?" werd georganiseerd door de klimaatruimte, een sectie van het WSF die zich traditioneel bezighoudt met klimaatgerelateerde kwesties. De panelleden waren allemaal op één lijn met één dramatisch feit: er is geen twijfel over mogelijk, we kunnen genoeg symptomen identificeren die erop wijzen dat we geconfronteerd worden met een ineenstorting van het klimaat. Zich hiervan bewust worden impliceert een radicale verschuiving in het tijdsbestek dat we gebruiken: een crisis (een woord dat vaker werd geassocieerd met klimaat) kan 250 jaar duren en nog steeds 'beheersbaar' zijn (en sommige panelleden en deelnemers verwezen naar het kapitalisme als een voorbeeld van zo'n langdurige crisis). Maar instorten betekent dat we misschien nog maar 10, 15 of 20 jaar voor ons hebben. En dat is een echte doorbraak: strategieën, doelen, ruimte die we investeren, aanbevelingen die we doen ... het veranderen van slechts een woord zou onze perspectieven radicaal veranderen en de manier waarop we moeilijke vragen zien: kunnen we ons voorstellen dat in de komende 10 of 15 jaar, een VN-document of zullen regeringen erin slagen om ineenstorting te voorkomen? Kunnen wij als maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen een ineenstorting voorkomen of zullen we alleen invloed kunnen uitoefenen op de manieren waarop de ineenstorting door onze samenlevingen wordt 'opgevangen' of beheerd?

Extractivism
De extractieve ruimte op de WSF "People and Planet before profit: weggaan van vrijhandel en extractivisme om de macht van bedrijven te ontmantelen" wordt door CIDSE ondersteund door verschillende organisaties. De ruimte behandelt de drie onderling verbonden kwesties van extractivisme, vrijhandelsovereenkomsten en de macht van transnationale ondernemingen. De complexiteit van de kwestie wordt erkend door ook de onderling samenhangende kwesties van gendergelijkheid, militarisering, democratie, instemming van gemeenschappen en productie-consumptiepatronen aan te pakken. Een bijzonder ontroerende interventie werd gedaan door de dochter van de vermoorde inheemse activist, Berta Caceres. Ze benadrukte de constante druk waaronder mensenrechtenverdedigers werken. Maar zelfs wanneer ze geconfronteerd worden met multinationale ondernemingen, kunnen gemeenschappen nog steeds volgens hun traditionele manier van leven leven en nieuwe alternatieven bedenken voor een beter leven voor iedereen. Alle deelnemers aan de zaal waren het erover eens dat dit soort positieve alternatieven beter onder de aandacht moeten worden gebracht en onderling moeten worden verbonden.

WSF2016 side event onze rivieren bergen zijn niet te koopIn de werkplaats "Onze rivieren en bergen zijn niet te koop: gemeenschappen strijden voor ecologische rechtvaardigheid'Werd benadrukt dat de westerse manier van leven een grote ecologische schuld heeft opgebouwd die moet worden erkend. Kolonisatie is nog steeds aan de gang door onwettige toe-eigening van territoria. REDD + schema's is het nieuwste voorbeeld van de voortdurende commodificatie van de natuur. Zoals opgemerkt door Isaac Asume van Social Action Nigeria "De schandalige CO2-handelsregelingen proberen de verantwoordelijkheid voor de westerse manier van leven-emissies te leggen op afgelegen gemeenschappen die niet hebben deelgenomen aan de opwarming van de aarde".

Er werd benadrukt dat extractivisme een doodlopende weg is en dat we ons moeten concentreren op alternatieve positieve reacties. Circulaire economie zou slechts een van de vele manieren kunnen zijn. Hoewel we veel materiële dingen in ons leven moeten opgeven, moeten we op andere gebieden terugkomen, zoals ons spirituele leven. Deze kwesties onderstrepen de noodzaak om levensstijlverandering te bepleiten, het thema van de CIDSE-campagne over levensstijl (Verandering voor de planeet, zorg voor de mensen) die pleit voor veranderingen in levensstijl door concrete acties, gerelateerd aan energie en voedselconsumptie of transport.

In de workshop "Systemische alternatieven voor post-extractivistische samenlevingen" gewijd aan alternatieven voor extractivisme, draaide de discussie rond één kernthema: economische ontwikkeling heeft groei nodig en voor groei hebben we extractivisme nodig. Ongeacht de ideologie, wordt het streven van de staat om de macht te behouden - zelfs als dit gebeurt door populair beleid zoals de financiering van gezondheids- en onderwijsprogramma's - ondersteund door extractivisme. Dit is ondanks het bewijs (aangetoond door de huidige crises waarin landen zijn die grondstoffen exporteren) dat het extractivistische model niet duurzaam is. Bestrijding van extractivisme is complex. Het gaat over het aanspreken van macht. Naast het opbouwen van een sterke, robuuste staat die mensen dient, verdedigt en hun rechten realiseert, is democratisering even kritisch. Er werd overgebracht dat het essentieel is om sterke, onafhankelijke sociale bewegingen op te bouwen als tegenmacht voor de staat, sterk genoeg om alternatieven te laten prevaleren.

WSF2016 maartToekomst van het Wereld Sociaal Forum
Er ontstonden discussies over het feit dat dit het eerste Wereld Sociaal Forum is dat ooit werd georganiseerd door een land uit het noorden van de wereld en georganiseerd door een Canadees gastcomité dat hoofdzakelijk uit jonge mensen bestond. Sommigen geloofden dat deze verandering de verantwoordelijkheid onderstreept die burgers in noordelijke landen moeten nemen: een verantwoordelijkheid om te versnellen, de comfortzone te verlaten, een verandering in ons consumptiegedrag te maken en sterkere politieke standpunten in te nemen, ook leren van activisten in Afrika, Azië of Latijns-Amerika aan de frontlinie elke dag om te vechten tegen een systeem waar we allemaal deel van uitmaken.
Activisten uit verschillende landen erkennen het belang om ruimtes te beschermen waar het maatschappelijk middenveld zou kunnen strategiseren, uitwisselen en synergieën zoeken, terwijl over de hele wereld, en met name in Latijns-Amerika en Azië, het maatschappelijk middenveld krimpt en mensenrechtenactivisten worden vervolgd. Velen geloven daarom dat het forum een ​​"plein zonder eigenaars" moet blijven, een festival van initiatieven, maar dat ook relevant moet zijn voor de buitenwereld en moet bijdragen aan het laten floreren en versterken van door mensen geleide initiatieven. Een van de belangrijkste elementen voor de toekomst van het forum was de betrokkenheid van jongeren bij leidende rollen, een toegewijde poging om nationale en regionale ruimtes te bouwen die kunnen bijdragen aan het wereldwijde forum om een ​​klimaat van samenwerking te creëren, op te nemen en ervoor te zorgen dat nieuwe bewegingen de ruimte om protagonist te zijn en hun bijdragen te brengen, om de rol van het forum te versterken om relevant te zijn voor de politieke context. De oprichters van het forum in Porto Alegre hebben ons vandaag opgeroepen om een ​​ruimte te verdedigen waar samenwerking centraal moet staan ​​in plaats van concurrentie en om te weten dat er geen organisatie of beweging is die alleen 'de' strategie kan hebben om zo groot te vechten en sterke vijand: het systeem waarin we leven.

 

Woensdag was een goed startpunt voor het World Social Forum: uitwisselen, delen, brainstormen en van elkaar leren over strategieën, relaties en activiteiten die zouden kunnen bijdragen aan het bouwen en overgaan naar een andere wereld - wat zowel noodzakelijk als mogelijk is als de slogan van de World Social Forum beweert. Gewoon over het identificeren, selecteren en koesteren van veranderingszaden die we allemaal terug moeten brengen in onze eigen organisaties, terwijl we ervoor zorgen dat die zaden niet ergens in een kast vergeten te rotten, maar dat ze worden gebruikt in onze dagelijkse bezinningsactiviteiten en -strategieën blijf ons uitdagen.

Deel deze inhoud op sociale media