Jonge stemmen over duurzame levensstijlen, betrokkenheid en actie voor verandering - CIDSE

Jonge stemmen over duurzame levensstijl, betrokkenheid en actie voor verandering

De afgelopen weken hebben we verschillende jonge dynamische leiders ontmoet op Wereldjongerendag in Krakau, Polen en op het Wereld Sociaal Forum in Montreal, Canada. Hun rugzakken vol verhalen en ervaringen. Ze delen met ons waarom het belangrijk voor hen is om mee te doen en te handelen in het licht van de huidige sociale en ecologische crises.

 

Klimaatverandering, aantasting van het milieu, toenemende sociale ongelijkheid, vervolging en criminalisering van mensenrechten, milieu- en sociale bewegingen, landroof, oorlog ... zijn wijdverbreide kwesties, de symptomen van een diepe systeemcrisis die de hele planeet en ons leven treft, in het bijzonder die van de armste en meest kwetsbare gemeenschappen. In het licht van deze uitdagingen is er dringend behoefte aan een transitie naar een duurzamere manier van leven en interactie met de planeet en met andere medemensen.

In de afgelopen weken hebben we jongeren ontmoet, van verschillende plaatsen en met verschillende achtergronden, die de redenen achter hun betrokkenheid bij verschillende strijd met betrekking tot klimaatverandering en aantasting van het milieu met ons deelden. Ze spraken met ons over waarom het belangrijk voor hen is om in hun gemeenschappen op te treden, terwijl ze zich bezighouden met wereldwijde strijd en mobilisaties, bruggen slaan en langdurige, bloeiende uitwisselingen met andere bewegingen en actoren opbouwen en bevorderen van concrete alternatieven en duurzame manieren van leven . Ze benadrukten hoe deelname aan wereldwijde evenementen en het toewijzen van ruimtes voor de jeugd vruchtbare verbindingen mogelijk maakt op basis van solidariteit.

Bekijk hieronder hun verhalen:

-  Igor Bastos, Jeugd Franciscana do Brasil en lid van de Wereldwijde katholieke klimaatbeweging (GCCM), Brazilië

“We leven in een moment waarin het nodig is om te handelen en in dit licht hebben we in de eerste plaats de kracht van de jeugd nodig, het vermogen van jongeren om te mobiliseren, het vermogen van jongeren om te veranderen en in beweging te blijven, en om actie te ondernemen in verschillende vormen van strijd die onze planeet en ons leven beïnvloeden (…) Er zijn verschillende ruimtes waar we uitgenodigd worden om aanwezig te zijn, niet alleen met individuele of persoonlijke levensstijlverandering, die belangrijk is, maar ook met collectieve en wereldwijde engagementen. "

Video hier.

-  Sam At Kim, Publicatie- en communicatiebeheerder, Programma voor ontwikkeling van jeugdhulpbronnen, Cambodja

“In mijn land vormen de jongeren het grootste deel van de bevolking. Jeugd is de belangrijkste pijler van onze samenleving. Zij zijn de toekomstige leiders van het land. Daarom moeten we jongeren opvoeden (…) Als jongeren sociale bezorgdheid hebben, kunnen ze helpen bij het onderwijzen, kunnen ze helpen bij het verminderen van de klimaatverandering en het behoud van het milieu in het land. Ik geloof dat jongeren een positieve verandering kunnen aanbrengen. Wij maken deel uit van het probleem, en daarom zijn we ook een deel van de oplossing. ”

Video hier.

-  Allen Ottaro, uitvoerend directeur van de Katholiek jeugdnetwerk voor ecologische duurzaamheid in Afrika, CYNESA, Kenia

“Als jonge mensen hebben we het recht om van onze leiders te eisen dat ze actie ondernemen en rekening houden met het heden en ook met de toekomst. Maar elk recht brengt de verantwoordelijkheid met zich mee om manieren te vinden om te handelen binnen onze lokale gemeenschappen, waar we leiderschap kunnen tonen, waar we contact kunnen hebben met onze leeftijdsgenoten en hoe we intergenerationele solidariteit kunnen opbouwen - we moeten in dialoog zijn met onze ouderen, om meer te weten komen over de reeds gemaakte fouten, om te voorkomen dat u ze opnieuw maakt. "

Video hier.

-  Janelle Delorme, Regional Animator bij Ontwikkeling en vrede, Manitoba - Canada

“Het is een kritieke tijd voor jongeren en jongvolwassenen om hun waarden te ontwikkelen en hun waarden af ​​te stemmen op acties (…) De jongeren brengen nieuwe energie en frisse ideeën voor actie. De Youth Space op het World Social Forum biedt ook ruimte aan jongeren die misschien het gevoel hebben dat ze geen stem hebben, dat ze een stem kunnen hebben en teruggaan naar hun regio's en landen om te delen en anderen te onderwijzen, die stem te vinden en weet dat ze de wereld kunnen veranderen. Het kunnen kleine acties zijn, het kunnen grote acties zijn ... " 

Video hier.

Deel deze inhoud op sociale media