Churches and Mining Network roept op tot het bouwen van alternatieven voor extractivisme. - CIDSE
© CIDSE

Churches and Mining Network roept op tot het bouwen van alternatieven voor extractivisme.

© CIDSE

“Mijnbouw megaprojecten lossen de economische problemen van onze landen niet op; integendeel, ze hebben schadelijke gevolgen voor onze mensen, onze gemeenschappen en de natuur. ”Dit is een van de conclusies van de deelnemers aan de derde bijeenkomst van het netwerk van kerken en mijnen, gehouden van 2 tot 4 september in de Colombiaanse hoofdstad , die 50 religieuze leiders uit verschillende landen samenbracht.

“We maken ons zorgen over de toenemende criminalisering en moorden op degenen die de gebieden verdedigen, zoals het geval is met onze zuster Berta Caceres voor wie we gerechtigheid eisen, en via deze weg vragen we om een ​​eerlijkere wereld voor vrouwen, die een leidende rol spelen bij de verdediging van leven, maar zijn altijd de eerste slachtoffers van extractivisme ”, zegt het netwerk in de verklaring die na de gebeurtenis is gepubliceerd.

In hun verklaring, dringen zij er bij de lokale autoriteiten op aan, gekozen door de populaire wil om initiatieven ter verdediging van het leven te ondersteunen. En ze roepen kerken op om "een actieve inzet te nemen ter verdediging van het gemeenschappelijke huis, omdat dit een constitutief element is van christen zijn".

Ze eindigen hun verklaring en bevestigen opnieuw hun 'toewijding om kleine gemeenschappen te blijven steunen die ontheemd zijn en omvergeworpen in hun meest fundamentele rechten. Ervaring leert ons dat nergens ter wereld mijnbouw een alternatief is voor ontwikkeling, noch uitgebreid noch duurzaam voor onze volkeren ”.

Hieronder de volledige verklaring in het Engels. U kunt de Spaanse, Italiaanse en Portugese versie downloaden van de onderstaande bijlage. 

Verklaring van de derde bijeenkomst van het netwerk van kerken en mijnen
Bogota Colombia
september 2016

Een roep om het verloren land; een roep om het winnen van rijkdommen uit de bodem die paradoxaal genoeg geen rijkdom heeft voortgebracht voor de plaatselijke bevolking, die arm blijft; een schreeuw van pijn in reactie op geweld, bedreigingen en corruptie; een schreeuw van verontwaardiging en om hulp voor schendingen van de mensenrechten, schaamteloos of discreet vertrapt (Paus Franciscus aan de bijeenkomst van gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw, juli 2015)

In het kader van de Werelddag van Gebed voor het Gemeenschappelijk Huis hebben we in Bogota ongeveer 50 religieuzen en leken verzameld; vrouwen en mannen uit landen in Amerika en Europa, leden van het Churches and Mining Network, om de kreten van Moeder Aarde te horen, ervaringen van verzet en alternatieven voor de zogenaamde 'ontwikkeling' uit te wisselen en na te denken over de uitdagingen die wij, als Christenen worden geconfronteerd met de vele problemen waarmee gemeenschappen worden geconfronteerd die door mijnbouw worden getroffen. We begonnen onze ontmoeting met bezoeken aan de afdelingen Tolima (Ibagué en Cajamarca) en Cesar (Valledupar - Cerro Largo), waar de bedrijven Drummond en Anglo Gold Ashanti opereren; twee van de vele gebieden op Colombiaans grondgebied die worden getroffen door dagbouw. Door observatie en getuigenissen ontdekten we dat de schadelijke effecten van dagbouw de rechten van de natuur schenden en daarom een ​​misdaad tegen de menselijkheid vormen.

• We maken ons zorgen over de toenemende criminalisering en moorden van degenen die de gebieden verdedigen, zoals het geval is met onze zuster Berta Caceres voor wie we gerechtigheid eisen, en via deze weg vragen we om een ​​eerlijkere wereld voor vrouwen, die een leidende rol spelen bij de verdediging van leven, maar zijn altijd de eerste slachtoffers van extractivisme. We zijn ons ervan bewust dat het verdedigen van de schepping, binnen een roofzuchtig systeem waarvan het hoogste doel winst en geld is, een actie is die risico en gevaar voor de dood inhoudt, maar het evangelie van Jezus moedigt ons aan, net als de encycliek “Laudato Si” en de geest. van de strijd van vele gemeenschappen die zijn getroffen door mijnbouw en andere winningsactiviteiten.

• We dringen er bij lokale autoriteiten op aan, gekozen door de populaire wil, om initiatieven ter verdediging van het leven te ondersteunen. We zijn verheugd op te merken dat de gemeenteraad van Cajamarca en de burgemeester van Ibagué een ethische verbintenis met het burgerschap beschouwen als het begeleiden van initiatieven ter verdediging van het gemeenschappelijke huis.

• We roepen onze kerken op om zich actief in te zetten voor de verdediging van het gemeenschappelijke huis, omdat dit een constitutief element is van christen zijn. We waarschuwen de kerkhiërarchie voor de samenwerkingsmechanismen die bedrijven en sommige regeringen implementeren. We zien hoop in de houding van veel bisschoppen, priesters, pastors en leken die de kreten van de slachtoffers op hun grondgebied horen en we vieren hun toewijding aan het leven.

• Wij groeten het Colombiaanse volk in hun inspanningen om vrede te bereiken en een einde te maken aan de lange periode van interne oorlog die zij leden. Vrede is de manier om door te gaan met het bouwen van een eerlijker, evenwichtiger Colombia dat ook meer in harmonie is met Moeder Natuur.

Vanuit de oecumenische geest die ons bezielt, bevestigt ons netwerk van kerken en mijnen opnieuw onze toewijding om kleine gemeenschappen te blijven steunen die ontheemd zijn en omvergeworpen in hun meest fundamentele rechten. Ervaring leert ons dat nergens ter wereld mijnbouw een alternatief is voor ontwikkeling, noch uitgebreid noch duurzaam voor onze volkeren.

Bogota, 4 op september 2016

Rode Iglesias en mijnbouw
Dario P. Giuliano Bossi, Comboni Missionaries, Justiça nos Trilhos-netwerk, Brazilië
Claudia Andrea Huircan, Claretians uit de provincie San José del Sur, Argentinië
Rodrigo de Castro Amédée Péret, Franciscans International, Brazilië
Rosa del Valle Araoz de Machado, Sumai Kausay Collective, Catamarca-Argentinië
Dom André de Witte, bisschop van Ruy Barbosa, Comição Pastoral da Terra - CNBB, Brazilië
Birgit Weiler, theoloog van de universiteit Antonio Ruiz de Montoya, Peru
Monseigneur Juan Carlos Barreto, bisschop van Quibdo, Colombia
Apolinar Flores Tococari, Centrum voor Ecologie en Andes, Bolivia
Victor Manuel Hirsch, Vivat International, Argentinië
Viviana del Carmen Vaca, nationaal team van inheemse pastorale -ENDEPA, Argentinië
Stefan Reinhold, CIDSE, België
Moema Marques De Miranda, Inter Franciscaanse Dienst voor Justitie, Vrede en Ecologie, Brazilië
Fr. Nelson José Barrientos Chodiman, bisdom Copiapo, Alto del Carmen, Chili
Igor Guilherme Pereira Bastos, wereldwijde katholieke klimaatbeweging, Brazilië
Sandra del Carmen Ferrero, EDIPA, Sisters of Mercy, Argentinië
Alessandro Gallazzi, theoloog, adviseur van de Pastoral de la Tierra, Brazilië
Susanne Friess, Misereor, Duitsland
Patrícia Generoso Thomaz Guerra, Coletivo REAJA, Conceição do Mato Dentro, MG-Brasil
Maria Angely Robles Carvajal, Presbyteriaanse kerk, Chili
César Eduardo Correa Valenzuela, Columban Missionary Society, Chili
Fr. Henry Ramírez Soler cmf, Claretian Missionaries, Colombia
Carmen Amaya Alicia Rodriguez, Inter Ecclesial Commission of Justice and Peace, Colombia
Vader Jesús Alberto Franco Giraldo, Inter Ecclesial Commission of Justice and Peace, Colombia
Milton Fernando López Ruiz, Fastenopfer, Colombia
Martha Inés Romero Medina, Pax Christi International, Colombia
Augusto César Padilla Ormeño, OCMAL (Observatorium voor mijnconflicten in Latijns-Amerika), Chili
Alírio Caceres, AMERINDIA, Colombia
Mauricio Lopez, REPAM (Pan-Amazonian Ecclesial Network), Ecuador
P. Gregory Kennedy SJ CLAR - CRC, Colombia
Milton Mejia Camargo Mariano, CLAI, Ecuador
Pedro Sanchez, SIGNIS LAC, Ecuador
Vidalina Morales Gamez, Vereniging van sociaal-economische ontwikkeling, El Salvador
Scott Wright, Interfaith Working Group on the Extractive Industries, USA
Carlos Alarcon Novoa, organisatie voor de mensenrechten van het aartsbisdom van Guatemala
Cesar Augusto Espinoza Muñoz, Claretian Missionaries, Honduras
Pedro Landa Palma, Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación - ERIC, Honduras
Lupo Canterac Troya, Rode Regionale Agua, Desarrollo y Democracia, Piura-Perú
Pablo Arturo Sanchez de Francesch, GRUFIDES, Peru
Jahncke Rodolfo Javier Benavente, Red MUQUI, Peru
Esther Dorothea Winkler, Fastenopher, Zwitserland
Handtekeningen worden vervolgd ...

 

EN_Churches_and_Mining_Network_calls_for_building_alternatives_to_extractivism.docx
ES_Red_Iglesias_y_Minera_llama_a_construir_alternativas_al_extractivismo_minero.docx
IT_Dichiarazione_del_III_Incontro_della_Rete_Iglesias_y_Minera.docx
PT_Rede_Igrejas_e_Minerao_conclama_a_construir_alternativas_ao_extrativismo_mineiro.docx

Deel deze inhoud op sociale media