"Laudato Si '" en het pad naar COP 22 in Marrakech - CIDSE

"Laudato Si '" en het pad naar COP 22 in Marrakech

Een conferentie over de aanpak van klimaatverandering met de interventie van CIDSE vond plaats op 28th September in Vaticaanstad.

Vooruitlopend op COP 22 en iets meer dan een jaar na de publicatie van de encycliek Laudato Si 'door paus Franciscus werd een conferentie georganiseerd door de Pauselijke Academie van Wetenschappen en de Pauselijke Raad voor Justitie en Vrede. CIDSE werd vertegenwoordigd door secretaris-generaal Bernd Nilles, die met een toespraak aan de conferentie bijdroeg.

Naast de andere sprekers die werden uitgenodigd op hooggeplaatste Heilige Stoel-vertegenwoordigers evenals Dr. Hoesung Lee (voorzitter van het IPCC), Dr. Braulio Ferreira de Souza Dias (uitvoerend secretaris van de CBD), prof. Jeffrey Sachs (Columbia University), prof. Stefano Zamagni (Università di Bologna).

De discussies tijdens het seminar waren gericht op reacties op de klimaatcrisis, inclusief de "klimaatovereenkomst van Parijs", op een moment dat de ratificatie door veel landen werd besproken. CIDSE was blij te horen dat na de VS, China en andere landen op 30 september ook de 28 EU-milieuministers de ratificatie van de overeenkomst door de Europese Unie hebben goedgekeurd. Dit besluit van de EU is van cruciaal belang, aangezien het zeer waarschijnlijk is dat de overeenkomst in werking treedt op de vergadering van Marrakech.

Door de tussenkomst van Bernd uitte CIDSE de hoop dat leiders op COP 22 bereid zullen zijn om de dialoog aan te gaan, niet alleen met elkaar maar ook met de gemeenschappen die rechtstreeks door de klimaatverandering worden getroffen. In Marrakech zullen regeringen moeten erkennen dat de huidige INDC's (geplande nationale bijdragen) ons niet op weg helpen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 ° C of ver onder 2 ° C: overheden moeten hun ambities opvoeren.

DSC 4469

Groepsfoto van het CIDSE-netwerk: Bernd Nilles (CIDSE), Lorna Gold (Trócaire) en Andrea Stocchiero (FOCSIV)

© Pauselijke Academie van Wetenschappen

De toespraak van de heer Nilles wees ook op de verandering in het systeem die moet gebeuren om de klimaatcrisis op te lossen. Hij benadrukte dat de klimaatcrisis urgent en duidelijk is, en om deze te overwinnen hebben we een paradigmaverschuiving nodig, een grotere transformatie. De reacties van vandaag op klimaatverandering voeden nog steeds het verkeerde systeem en schieten tekort bij de urgentie, en terwijl de initiatieven van mensen om zich aan te passen aan en te reageren op klimaatverandering bestaan ​​en werken, blijven gevestigde belangen hen tegenhouden en voorkomen dat bredere gemeenschappen dergelijke trajecten omarmen.

DSC 0274

© Pauselijke Academie van Wetenschappen

Bernd Nilles: “We weten dat er al initiatieven zijn die werken, zoals hernieuwbare energie van de gemeenschap om de klimaatverandering te beperken, agro-ecologische methoden voor aanpassing en voor het verbeteren van de voedselsystemen ... we hebben de neiging om mensen op afgelegen plaatsen te zien als hulpeloze mensen, terwijl ze in staat zijn om hun toekomst te bepalen als het systeem hen dat toelaat ”, aldus Bernd. Hij benadrukte echter dat de obstakels in de samenleving talrijk zijn en levensbedreigend kunnen zijn; In veel landen heerst een steeds vijandiger klimaat voor het maatschappelijk middenveld en het is daarom cruciaal om een ​​veilige ruimte voor activisme te creëren.

CIDSE benadrukte dat de boodschappen van Laudato Si ons kunnen helpen het pad voor verandering te identificeren, dankzij de holistische benadering en de erkenning die het geeft aan initiatieven die door lokale gemeenschappen worden gepromoot.

Aan het einde van het seminar werden de deelnemers ook vereerd door de aanwezigheid van de Heilige Vader, die de deelnemers ontmoette en besprak.

DSC 4416

© Pauselijke Academie van Wetenschappen

De volledige speech van Bernd Nilles is beschikbaar in bijlage.

 

Bernd-Nilles-speech.pdf

Deel deze inhoud op sociale media