Rural Women's Assembly in Swaziland - CIDSE

Landelijke damesvergadering in Swaziland

“Er bestaat echt niet zoiets als de 'stemloze'. Er zijn alleen de opzettelijk tot zwijgen gebrachte of bij voorkeur ongehoorde. ”(Arundhati Roy)

NB: De standpunten in deze blog weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële standpunten van CIDSE.

Bijna 200 vrouwen uit heel zuidelijk Afrika kwamen onlangs bijeen in Manzini, Swaziland, voor de People's Summit van de Rural Women's Assembly (RWA), die samenvalt met de jaarlijkse SADC-top van staatshoofden. Ze kwamen uit Lesotho, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Namibië, Mozambique en de afgelegen dorpen van Swaziland zelf. Ze kwamen met zaden, stof, manden en handwerk. Ze kwamen met verhalen over ontberingen en overleving, maar ook met stemmen die verzetsliederen zongen - tegen het patriarchaat - evenals liederen van vreugde, zaden, land en liefde.

De RWA reisde dit jaar naar Swaziland als een daad van solidariteit met hun zussen in het land. Hoewel een van de grootste hoofdstukken van de RWA met 20 000-leden, heeft de RWA in Swaziland veel uitdagingen. Swaziland is een extreem arm land dat wordt bestuurd door een monarch met bijna absolute macht. Vrouwen, en met name plattelandsvrouwen, hebben zeer beperkte rechten en een zeer onzekere toegang tot land.

Het driedaagse evenement brengt bewegingen en activisten samen en wordt parallel aan de Southern African People's Network (SAPSN) -top gehouden. Als zodanig probeert de People's Summit rechtstreeks de thema's van de SADC-staatshoofden aan te spreken en de alternatieven van mensen te presenteren. Dit jaar vond de officiële SADC-top plaats tijdens de ergste droogte in de regio. De zware droogte heeft al zijn tol geëist van de landbouwproductie. Vooral kleine boeren en producenten zijn het zwaarst getroffen door de droogte.

Ondanks de ernstige droogte en de impact ervan op voedsel in de regio, was het 2016-thema van de SADC-staatshoofdentop "Mobiliteit van middelen voor investeringen in duurzame energie-infrastructuur voor een inclusieve SADC-industrialisatie en voor de welvaart van de regio" die naar onze mening sprak eenvoudigweg niet tegen de uitdagingen waarmee de regio wordt geconfronteerd.

Vandaar dat de RWA besloot om nevenevenementen te organiseren waardoor we konden spreken met de echte zorgen van arme, gemarginaliseerde plattelandsvrouwenproducenten en boeren. Naar onze mening was dit zeker geen moment voor meer investeringen in een industrialisatiemodel dat niet alleen rechtstreeks van invloed was op het milieu en de commons, maar ook een extractivismemodel voortzette dat de regio tot 'prijsnemers' maakte en volledig opgesloten zat in de logica van "graven van de mineralen en verzenden het."

De RWA organiseerde drie belangrijke evenementen die gericht waren op vrouwen- en zaadbeleid, vrouwen en land en het Farmer Input Subsidy Program (FISP) in de regio. Een seminar over zaadbeleid gericht op het delen van traditionele zaden. Een boer uit Zambia, Mary Sakala, zoomde in op de waarde en voordelen van inheemse zaden voor vrouwen en de gemeenschappen waarin ze leven. Ze legde uit waarom hybride zaden die werden verkocht door multinationals niet bevorderlijk waren voor de gezondheid en het levensonderhoud van mensen. Ze zei dat multinationale ondernemingen en regeringen allebei profiteerden van de monopolies die werden toegekend aan de productie en distributie van zaad. Ze riep op tot afwijzing van deze hybride zaden en bevorderde het gebruik van inheemse zaden.

De RWA verwierp ook het beleid dat gericht was op het beheersen van door zaadboeren beheerde zaadbesparingssystemen en de voorstellen van overheden om de rechten van kwekers in te voeren en te formaliseren. In feite riep de RWA op tot het openen van grenzen voor het delen van zaden en de bescherming van traditionele en inheemse zaden tegen multinationals.

In een toespraak over vrouwen en land klaagden vrouwen over het feit dat er heel weinig investeringen waren in het aantal vrouwen om fatsoenlijke middelen van bestaan ​​op te bouwen, hun middelen aan te boren en het ontsluiten van hun potentieel te vergemakkelijken. Onzekere ambtsrust verzwakt deze algemene situatie. Naast het feit dat ze geen vaste grond hebben, hebben vrouwen beperkte of geen toegang tot landbouwinfrastructuur, inclusief landrechten, geschikte landbouwtechnologie, landbouwinput, krediet, voorlichtingsdiensten en opleiding. Vrouwen hebben ook beperkte toegang tot fysieke basisinfrastructuur zoals goede wegen, water en elektriciteit die nodig zijn voor een effectieve deelname aan het economische leven van hun gemeenschappen.

In Zuid-Afrika worden, zoals in veel delen van de wereld, systematisch de rechten van vrouwen op land en eigendom ontzegd. Zelfs wanneer liberale grondwetten en wetten vrouwen rechten geven, ondermijnen discriminerende houdingen en praktijken dergelijke formele rechten. Hierdoor blijven veel vrouwen bijna volledig afhankelijk van de mannen in hun leven voor een basiseconomisch overleven en kwetsbaar voor geweld, armoede en voedselonzekerheid, vooral als ze weduwe, gescheiden, alleenstaand of in huwelijken worden die niet formeel worden erkend.

Theresa, een van de boerinnen uit Zimbabwe, vertelde haar verhaal: “Nu ben ik een weduwe zonder landvergunning. Toen mijn man overleed, zei mijn schoonfamilie dat ik mijn spullen moest pakken en van het land en mijn huis moest gaan. Ze zeiden dat het het land van hun zoon was. Ik verhuisde terug naar mijn bejaarde ouders. Hier werkte ik met hen om het land te bewerken en ik bouwde een huis met vijf kamers van bakstenen die ik met mijn eigen handen maakte. Een tijdje was alles in orde. Toen stierven mijn ouders. Mijn broer kwam en zei dat ik het huis dat ik had gebouwd moest verlaten en van het land moest gaan. Ik weigerde, maar mijn broer bedreigde me en was buitengewoon gewelddadig. Hij hing me ondersteboven aan een boom. Ik legde de zaak voor aan de chef die mijn broer zei dat hij me van het land moest slaan. Pas toen ik voor advies naar een van de leden van de RWA ging, begonnen er dingen te veranderen. De vrouwen kwamen met me samen om mijn broer uit te dagen en ze hebben me geholpen mijn rechten op te eisen. "

De afgelopen zes jaar zijn vrouwen de parallelle People's Summit gaan waarderen als een ruimte waar sociale bewegingen, vakbonden, kerken, jongeren, ngo's, kleine verenigingen en activisten kunnen beraadslagen over de sociaaleconomische, politieke en ecologische uitdagingen waarmee de volkeren van de regio. De People's Summit schept ook voorwaarden voor activisten om samen tijd door te brengen, te delen, te leren, hun problemen te verwoorden en een gemeenschappelijk platform van verzet op te bouwen om de beleidsbeslissingen en het ontwikkelingspad van de leiders van de SADC-landen aan te vechten. Onze aanpak was ervoor te zorgen dat klimaatrechtvaardigheid tijdens de SADC-top niet als een op zichzelf staande kwestie werd behandeld, gezien de impact van droogte op het levensonderhoud van de vrouwelijke boeren in de regio en met name in Swaziland.

Daarom luidde de belangrijkste oproep van de RWA aan de staatshoofden om te zeggen dat boeren, met name plattelandsvrouwen die de belangrijkste voedselproducenten voor de huishoudens zijn, dringend schadevergoeding eisen in verband met het klimaat. De RWA benadrukte ook dat het de regionale oproep van de SADC-regeringen om de financieringskloof in Zuid-Afrika van $ 2.4bn te dichten als veel te "matig en geduldig" beschouwde. Afrika, en met name de plattelandsvrouwen, zijn niet de motor van de klimaatcrisis, kleinschalige boeren waren niet de emitters van broeikasgassen, maar toch zijn zij degenen die het meest getroffen worden door de veranderingen in het weer en de klimaatomstandigheden.

RWA stelde voor dat de SADC-regering een aanpak op langere termijn ontwikkelt voor droogte, overstromingen en klimaatadaptatie. Er is een aanpak nodig om de diepere oorzaken van kwetsbaarheid aan te pakken en niet alleen de korte crises. Dit moet gericht zijn op het opbouwen van de veerkracht van kleinschalige landbouw. De regio zal nog steeds zwaar worden getroffen door deze crises, tenzij regeringen serieus zijn over investeringen in landbouw voor kleine boeren, met name vrouwen, zoals vervat in de Verklaring van Malabo. Deze aanpak vereist directe ondersteuning en middelen voor kleinschalige landbouw onmiddellijk.

Lees meer artikelen van de Rural Women Assembly hier

Over de auteur:

Mercia Andrews is de directeur van de Trust for Community Outreach and Education en is actief betrokken bij de Rural Women's Assembly.

Deel deze inhoud op sociale media