Agro-ecologie of klimaatslimme landbouw: twee modellen voor de toekomst? - CIDSE

Agro-ecologie of klimaat-slimme landbouw: twee modellen voor de toekomst?

In het kader van de internationale workshop van CIDSE "Klimaat en landbouw: oplossingen van mensen oogsten voor duurzame voedselsystemen", werd op 19 september een avondpanel georganiseerd om een ​​interactieve en dynamische discussie op te bouwen en verschillende visies op agro-ecologie en klimaatslimme landbouw te confronteren. De deelnemers deelden hun reflecties na de discussie in een reeks flash-interviews (links om de interviews te bekijken worden hieronder gegeven).

Dit panel bood de gelegenheid voor een openhartige discussie over beleidsopties om duurzame voedselsystemen vorm te geven. Sprekers die elkaar aangaven over het onderwerp van discussie waren: Herwig Ranner, Europese Commissie; Jacob Hansen, directeur-generaal van Fertilizers Europe; Teresa Anderson, beleidsmedewerker, Climate & Resilience International bij Action Aid; Paula Gioia, Internationaal Coördinatiecomité van La Via Campesina; George Fernandez Dixon, secretaris-generaal van FIMARC, de internationale federatie van katholieke volwassenbewegingen op het platteland; Doreen Stabinsky, hoogleraar wereldwijde milieupolitiek aan het College of the Atlantic. Afsluitende opmerkingen werden toegesproken door Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE.

Wat is de bijdrage van concepten als klimaat-slimme landbouw en agro-ecologie in de ontwikkeling van duurzame voedselsystemen? Hoe moet de overgang naar duurzame voedselsystemen eruit zien? Kijkend naar de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs van de 1.5 ° C-drempel, hoe zal de landbouwsector bijdragen om onder deze temperatuurlimiet te blijven? Wat is de rol van burgers, boeren en bedrijven in de overgang naar duurzame voedselsystemen in een klimaatbeperkende wereld? Dit zijn enkele vragen die de discussies hebben geleid.

Het agro-ecologische model werd door sommige sprekers geïdentificeerd als een manier om duurzame voedselsystemen te bouwen vanwege zijn vermogen om de biodiversiteit te behouden en de externe input die nodig is voor de landbouw te verminderen en zijn kenmerk van het samenbrengen van wetenschap en sociale aspecten (George Dixon), omdat het een effectieve aanpassingsoplossing is met betrekking tot watervoorziening en vanwege de nadruk op diversificatie, cruciaal om opbrengst te krijgen in gevallen van extreem weer (Teresa Anderson), omdat het een holistische benadering is die niet alleen naar de winstmaximalisatie kijkt, maar ook naar de algemene maatschappelijk welzijn (Paula Gioia).

Herwig Ranner benadrukte dat het belangrijk is om duurzaam te zijn en de uitstoot te verminderen, en dat er elementen zijn waarmee rekening moet worden gehouden voor het toekomstige landbouwbeleid die deel uitmaken van de agro-ecologie en andere die deel uitmaken van klimaatvriendelijke landbouw. Jacob Hansen benadrukte het belang van kunstmest en beweerde dat ze deel moeten uitmaken van de toekomst als we de wereld willen voeden.

Tijdens het debat werd ook de nadruk gelegd op de noodzaak om snel naar duurzame voedselsystemen te gaan. Volgens Doreen Stabinsky moeten we een radicale transformatie laten plaatsvinden als we de temperatuur laag willen houden, wat de moed vereist om een ​​andere wereld te creëren - "als we niet van richting veranderen, gaan we op weg naar een opwarming van de aarde van 4 ° C, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. ”

In zijn sluitende opmerkingen benadrukte Bernd Nilles dat ondanks vele oplossingen voor het klimaat en de landbouwcrisis die de bevolking al heeft aangedragen, regeringen er niet altijd voorstander van zijn. Hij herinnerde eraan dat CIDSE van regeringen verwacht dat ze de juiste keuzes maken voor de mensen, maar dat grote bedrijven een enorme invloed hebben, waardoor de keuze tussen verschillende soorten oplossingen voor de toekomst van voedselsystemen niet alleen een technische kwestie is, maar ook een machtsstrijd. Kijk maar hier de slotopmerkingen van Bernd Nilles.

Deelnemers werden geïnterviewd en deelden hun take-away van de discussie. Bekijk de flash-interviews met:

Teresa Anderson
Paula Gioia
George Fernandez Dixon
Doreen Stabinsky
Jacob Hansen

 

Deel deze inhoud op sociale media