Verklaring van CIDSE en bondgenoten bij de IGWG - CIDSE
© Brad Reddick

Verklaring van CIDSE en bondgenoten bij de IGWG

© Brad Reddick

Mondelinge verklaring door CIDSE (Internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid), FIDH (Internationale Federatie voor de rechten van de mens), FoEE (Friends of the Earth Europe), IBFAN-GIFA (International Baby-Food Action Network) SOMO (Centrum voor onderzoek naar multinationale organisaties) Bedrijven) bij de open intergouvernementele werkgroep voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten

Verklaring geadresseerd op 24 oktober 2016.

Paneel I: Overzicht van de sociale, economische en milieueffecten in verband met transnationale ondernemingen en mensenrechten, en hun juridische uitdagingen.

Bedankt voorzitter,

FIDH, IBFAN CIDSE, SOMO en FoEE, die allemaal lid zijn van de Alliantie van het Verdrag, zijn ervan overtuigd dat een juridisch bindend instrument mag niet als een geïsoleerd instrument worden opgevat - het moet de juridische kwesties en potentiële conflicten aanpakken die voortvloeien uit andere wettelijke regelingen, zoals die gecreëerd door handels- en investeringsovereenkomsten.

De kritiek die de negatieve effecten van handels- en investeringsovereenkomsten op de mensenrechten aan de kaak stelt, neemt toe en verschillende voorstellen om deze aan te pakken hebben de kritieke uitdagingen op het gebied van de mensenrechten niet voldoende aangepakt.

Het verdrag moet de volgende uitdagingen aangaan, namelijk:
• Handels- en investeringsovereenkomsten verplichten staten tot het nemen van maatregelen die inbreuk kunnen maken op mensenrechten, hun vermogen om mensenrechten te beschermen belemmeren of hen beletten particuliere belanghebbenden te controleren
• Investeringsovereenkomsten worden door beleggers gebruikt om investeringen, activiteiten en licenties te beschermen die intern erkende mensenrechten schenden en belemmeren. Ze worden ook gebruikt om te voorkomen dat de nationale rechtbanken een schadevergoeding betalen.
• Handels- en investeringsovereenkomsten worden een obstakel voor de erkenning van reeds bestaande mensenrechtenverplichtingen, waardoor mensenrechten ondergeschikt worden gemaakt aan de bescherming van beleggers.

Het Verdrag moet ervoor zorgen dat handel en investeringen verdragen beletten staten niet hun reeds bestaande mensenrechtenverplichtingen na te komen, en bieden bedrijven niet de middelen om aan hun verantwoordelijkheid te ontsnappen. Het zou moeten :
• Een hiërarchische clausule bevatten die het primaat van dit Verdrag vestigt boven elk handels- en investeringsverdrag tussen twee partijen, in geval van een conflict.
• Bevestig opnieuw het primaat van de mensenrechten, zoals gewaarborgd door de reeds bestaande verplichtingen van staten om de mensenrechten te respecteren, te beschermen en te vervullen in elke fase van onderhandeling, interpretatie en geschillenbeslechting.
• Aanpakken van de kritische lacunes in de monitoring en beoordeling van de concrete effecten van handels- en investeringsovereenkomsten.
• Staten en getroffen bevolkingsgroepen effectief machtigen om de nadelige gevolgen voor de mensenrechten van deze overeenkomsten te voorkomen en te verhelpen.

 

OralZstatementZFIDH_CISDE_FoEE_SOMO_IBAN-GIFA.pdf

Deel deze inhoud op sociale media