Het maatschappelijk middenveld verenigde zich in het ontwikkelen van een bindend verdrag voor bedrijven en mensenrechten - CIDSE
© Victor Barro - Friends of the Earth International

Het maatschappelijk middenveld is verenigd in de ontwikkeling van een bindend verdrag voor bedrijven en mensenrechten

© Victor Barro - Friends of the Earth International

Na een week van activiteiten in Genève bevestigt CIDSE opnieuw zijn engagement om de internationale bescherming van gemeenschappen tegen schendingen van hun mensenrechten door bedrijven te versterken.

Gedurende de afgelopen week kwamen meer dan 100-activisten en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld samen in de Verdragsalliantie bijeen in Genève ter gelegenheid van de "open intergouvernementele werkgroep over transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten" (IGWG). De 2nd-sessie werd afgesloten op 28th October en werd gevolgd door een volksdemonstratie in de straten van Genève, waar deelnemers concrete acties vroegen om "de straffeloosheid van bedrijven te stoppen" en "de mensenrechten te beschermen".

Aan het einde van de IGWG-sessie op vrijdag wint de totstandkoming van een verdrag dat de mensenrechten zou beschermen. Naast de indrukwekkende mobilisatie en bijdragen van het maatschappelijk middenveld omvatten bemoedigende tekenen de deelname van een bredere groep staten, waaronder leden van de Europese Unie, en de verdieping van inhoudelijke inhoudelijke discussies van hoge kwaliteit over opties voor de vorm, reikwijdte en inhoud van het Verdrag. .

Terwijl de IGWG nu vooruitgang begint te boeken in de richting van de 3rd-sessie in 2017, ter voorbereiding van inhoudelijke onderhandelingen over elementen voor het Verdrag, bevestigt CIDSE opnieuw zijn voornemen om te pleiten voor het bereiken van een Verdrag dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan het effectief stoppen van het voorkomen van menselijke schending van rechten door bedrijven ter plaatse.

Samen met partners en bondgenoten heeft CIDSE vorige week verschillende mondelinge verklaringen afgelegd om de bezorgdheid van het maatschappelijk middenveld over het Verdrag weg te nemen:

Gezamenlijke verklaring van CIDSE over de relatie tussen het Verdrag en het handels- en investeringsregime

Gemeenschappelijke verklaring van CIDSE over de reikwijdte van bedrijven die onder het Verdrag moeten vallen

Verklaring van Tierra Digna over de relatie tussen de leidende beginselen van de VN en het Verdrag

CIDSE gemeenschappelijke verklaring over de relatie tussen de VN-leidende beginselen en de handhaving van het Verdrag

CIDSE gezamenlijke verklaring over verbetering van de toegang tot remedie

Bovendien, videobeelden van het 24 oktober-evenement mede georganiseerd door CIDSE, bondgenoten en partners, "Ter voorbereiding van een verdrag: Oproep voor constructieve dialoog en gezamenlijke actie" met Alyansa Tigil Mina (Filippijnen), Equipo Comunitario de Acompañamiento Psicosocial (Guatemala) , CERN (Democratische Republiek Congo) en Tierra Digna (Colombia) kunnen worden bekeken hier

Een reeks korte interviews die vorige week door CIDSE zijn gefilmd met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld in Genève over hun verwachtingen voor het Verdrag kunnen worden bekeken hier

Deel deze inhoud op sociale media