Nu de Overeenkomst van Parijs in werking treedt, dringt CIDSE er bij leiders op aan ambities op te schalen om tegemoet te komen aan de eisen van de meest kwetsbaren - CIDSE

Bij de inwerkingtreding van de Overeenkomst van Parijs dringt CIDSE er bij de leiders op aan hun ambities op te schalen om tegemoet te komen aan de eisen van de meest kwetsbaren

CIDSE verwelkomt de spoedige inwerkingtreding van de Overeenkomst van Parijs en dringt er bij de wereldleiders op aan de ambities op te schalen voor onmiddellijke en langetermijnmaatregelen om klimaatverandering aan te pakken.

De vroege inwerkingtreding van de Overeenkomst van Parijs is een hoopvol teken en een belangrijke stap voorwaarts om de urgentie van het klimaat aan te pakken. Het momentum dat door collectieve actie en mobilisatie door burgers en bewegingen wereldwijd tot stand wordt gebracht, moet doorgaan en moet als een bron van inspiratie dienen om samen te blijven werken aan een rechtvaardige overgang en een diepgaande ecologische conversie.

Terwijl Parijs duidelijke temperatuurdoelen heeft en streeft naar koolstofarm maken, doen regeringen ver genoeg om deze te bereiken. Bij COP22 in Marrakech hebben we meer nationale ambitie van alle landen nodig om hun energie-, transport- en landbouwsystemen om te zetten in koolstofarme systemen en meer inspanningen te leveren om de temperaturen onder de 1.5 ° C-drempel te houden om de dramatische gevolgen van klimaatverandering voor ecosystemen te voorkomen en behoud van het levensonderhoud en het bestaan ​​van kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld.

Het is daarom cruciaal om ontwikkelingslanden te helpen bij het verminderen van emissies en het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. De onlangs gelanceerde routekaart die laat zien hoe ontwikkelde landen van plan zijn hun toezeggingen na te komen om tot 100 $ 2020 miljard per jaar te mobiliseren, is een begin, maar er moeten krachtigere toezeggingen worden gedaan om te zorgen voor een aanzienlijke toename van de financiering die effectief kan bijdragen aan de aanpassingsbehoeften van ontwikkelingslanden. . Meer transparantie is essentieel voor het volgen van zowel publieke als private stromen om ervoor te zorgen dat klimaatfinanciering niet ten koste gaat van ontwikkelingshulp. Maar om een ​​eerlijke en duurzame transitie te garanderen, moet alle ondernomen klimaatactie voldoen aan de mensenrechtenverplichtingen. Als CIDSE eisen we dat de partijen duidelijke richtlijnen geven over hoe mensenrechten effectief moeten worden bevorderd, geïntegreerd, gegarandeerd en gerespecteerd bij de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs.

COP22 zal ook kwesties in verband met de landbouw moeten aanpakken, aangezien ons huidige dominante voedselsysteem een ​​belangrijke bijdrage levert aan de klimaatverandering. “Als partijen serieus zijn in het nakomen van de beloften die ongeveer een jaar geleden in Parijs zijn gedaan, moet COP22 verduidelijken hoe klimaatmaatregelen in de landbouw kunnen bijdragen aan het houden van temperaturen onder 1.5 ° C, terwijl tegelijkertijd voedselzekerheid en het recht op voedsel voor iedereen wordt gewaarborgd. Het gevaar ligt echter in initiatieven zoals de GACSA die de urgentie en radicale verschuiving niet waarmaken en geen effectieve alternatieven bieden om de mens en de planeet te beschermen”, Zei Giulia Bondi, CIDSE Climate Justice Officer.

Als katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid verenigd in CIDSE en geïnspireerd door de 'encycliek Laudato Si' van paus Franciscus, worden we geroepen om te blijven aandringen op een diepgaande overgang naar een systeem waarin mens en planeet op de eerste plaats komen, een systeem dat ervoor kan zorgen dat alle mensen leven in waardigheid, binnen de natuurlijke grenzen van de planeet, gebaseerd op solidariteit en respect voor de natuur op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

"De bescherming van de meest kwetsbaren tegen klimaatchaos vereist moedige politieke actie en burgers die overgaan op een duurzame levensstijl. Als onderdeel van het maatschappelijk middenveld zal CIDSE blijven aandringen op en mobiliseren voor snelle en ambitieuze klimaatactie op alle niveaus."Zei Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE.

EINDE

Opmerking aan redactie:
CIDSE's werk aan klimaatrechtvaardigheid put ook uit ons werk aan de Encycliek Laudato Si '. Voorafgaand aan COP21 vorig jaar bracht CIDSE een publicatie uit:Parijs, voor de mensen en de planeet”De visie voor COP21 en verder bepalen en de regeringen oproepen politieke beslissingen te integreren binnen een morele dimensie die de armste en meest kwetsbare gemeenschappen centraal stelt. De publicatie presenteert ook belangrijke eisen aan de internationale gemeenschap met betrekking tot klimaatkwesties die relevant blijven in de context van de huidige onderhandelingen.

CIDSE zal aanwezig zijn in Marrakech met een delegatie gevormd door het internationale secretariaat (secretaris-generaal en twee functionarissen) en klimaatexperts van onze lidorganisaties CAFOD, CCFD-Terre Solidaire, Cordaid, Development & Peace, DKA / KOO en Misereor.

CIDSE houdt twee nevenevenementen:

- Inzicht in de landbouw in relatie tot industriële voedselsystemen, compensatie en voedselzekerheid, en mede georganiseerd door CCFD-Terre Solidaire en Action Against Hunger (ACF), met een reeks sprekers op hoog niveau van IPES-FOOD, het delegatiehoofd van Bolivia en Carbon Market Watch. Het evenement vindt plaats in de Blauwe Zone op november 15 om 3-4: 30pm in Room Bering.

- Oplossingen voor duurzame voedselsystemen in een tijd van klimaatverandering, en zal worden gehouden op november 17, in de Groene Zone van 1-2: 30pm.

Voor meer informatie:
Valentina Pavarotti, CIDSE Media- en Communicatiemedewerker
pavarotti (at) cidse.org
+32 (0)2 2824073

Contact van CIDSE in Marrakech:
Giulia Bondi, officier voor klimaatrechtvaardigheid
bondi (at) cidse.org

Bekijk ook veel tips en inspiraties om duurzaam te leven via onze campagne Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen!

Deel deze inhoud op sociale media