CIDSE op COP22 in Marrakech - CIDSE

CIDSE op COP22 in Marrakech

CIDSE bleef pleiten voor klimaatrechtvaardigheid en grotere ambities om klimaatverandering aan te pakken in het kader van de Overeenkomst van Parijs en de inwerkingtreding ervan in november voorafgaand aan de 22nd-conferentie van de partijen bij het Verdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (COP22), in Marrakech .

COP22: wat, wanneer, waar

COP22 werd dit jaar gehouden in Marrakech, Marokko, van 7 tot 18 november. Na de vroege inwerkingtreding van de Overeenkomst van Parijs op 4 november, concentreerde COP22 zich op het vergroten van nationale en internationale inspanningen en ambities op het gebied van mitigatie, aanpassing en implementatiemaatregelen, terwijl de verbintenissen werden geconsolideerd om de temperaturen onder de vastgestelde 1.5-graaddrempel te houden.

CIDSE's activiteiten in Marrakech

CIDSE was aanwezig in Marrakech met een kleine delegatie gevormd door beleidsmedewerkers van lidorganisaties zoals CAFOD, CCFD-Terre Solidaire, Cordaid, Development & Peace, DKA / KOO en Misereor.

CIDSE hield twee nevenevenementen:

Dinsdag 15 november: Inzicht in landbouw in relatie tot industriële voedselsystemen, compensatie en voedselzekerheid, georganiseerd in samenwerking met CCFD-Terre Solidaire en Action Against Hunger (ACF). Het evenement vond plaats in de Blauwe Zone op 15 november (3 - 4 uur - Room Bering) en telde een reeks hooggeplaatste sprekers van IPES-FOOD, het hoofd van de delegatie van Bolivia en Carbon Market Watch. (Zie programma in bijlage hieronder)

Donderdag 17 november: Oplossingen voor duurzame voedselsystemen in een tijd van klimaatverandering, gehouden in de Groene Zone van 1-2: 30pm.

CIDSE's verwachtingen van COP22

CIDSE volgde met name discussies over landbouw, klimaatfinanciering, niet-marktbenaderingen, NDC-modaliteiten en de 2018-evaluatie.

• Ondanks de vroege inwerkingtreding van de Overeenkomst van Parijs moet er nog veel worden gedaan. Wereldwijde temperatuurrecords worden elke maand verbrijzeld en we zijn dichter dan ooit tevoren bij de drempel van 1.5 graden. COP22 moet hogere ambities en verbintenissen in emissiereducties, vastgestelde en geplande mitigatie- en aanpassingsmaatregelen, met inbegrip van verlies en schade, in het bijzonder stimuleren voor de meest kwetsbare gemeenschappen die al te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering.

• De Overeenkomst van Parijs formuleert een mandaat voor alle regeringen om de mensenrechten voor iedereen bij alle klimaatgerelateerde acties te respecteren, beschermen, bevorderen en vervullen. COP22 moet verder verduidelijken hoe mensenrechtenverplichtingen worden geïntegreerd, gegarandeerd en gerespecteerd in de operationalisering van de Overeenkomst van Parijs.

• Klimaatfinanciering: in de aanloop naar COP22 lanceerden ontwikkelde landen de “100 miljard routekaart”, maar er moeten krachtigere toezeggingen worden gedaan om te zorgen voor een aanzienlijke toename van aanpassingsfinanciering om ontwikkelingslanden te helpen aan hun aanpassingsbehoeften te voldoen en hun economieën te transformeren om op een laag pitje te blijven. -koolstofpad. Meer transparantie en gedetailleerde rapportage zullen ook cruciale kwesties zijn voor het volgen van zowel openbare als particuliere stromen om ervoor te zorgen dat klimaatfinanciering niet ten koste gaat van ontwikkelingshulp, waarmee onderwijs, gezondheidszorg en armoedebestrijding worden gefinancierd.

• Landbouw was ongetwijfeld een belangrijk punt op COP22. De Overeenkomst van Parijs houdt de belofte in van het waarborgen van voedselzekerheid en het uitbannen van honger. Klimaatverandering heeft echter grote effecten op voedselsystemen, en op zijn beurt draagt ​​ons huidige dominante voedselsysteem in hoge mate bij aan de verslechterende effecten van klimaatverandering. De partijen moeten verder verduidelijken hoe beleidsinspanningen kunnen worden gericht op het aanpakken van de gevolgen van klimaatverandering voor de voedselzekerheid en hoe land en landbouw het beste kunnen bijdragen tot het bereiken van de doelstellingen van de overeenkomst, rekening houdend met het feit dat landbouw een bron van inkomsten en inkomsten, voeding en gezondheid en de basis van identiteiten in gemeenschappen over de hele wereld.

De stemmen van mensen op COP22

CIDSE gelooft dat mensen de sleutel hebben tot verandering en de kracht om een ​​rechtvaardige overgang naar een duurzamere wereld te verbeteren, waar mens en planeet op de eerste plaats komen.

• CIDSE nam deel aan de Klimaatmars in solidariteit met het Marokkaanse maatschappelijk middenveld op 13 november om onze diepgaande inzet te tonen en ervoor te zorgen dat onze stemmen werden gehoord door wereldleiders.

• Op 14 november hielden CIDSE en de Global Catholic Climate Movement een gezamenlijk webinar 'Live van COP22: Hot Climate News en What's Next for Catholics', om meer te weten te komen over de hoogtepunten van de onderhandelingen en initiatieven van burgers over de hele wereld. 

• Na de inspanningen die bij COP21 zijn gedaan om een ​​sterke mobilisatie te ondersteunen, is de campagne 'Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen'bleef de stemmen en oplossingen van mensen voor klimaatverandering promoten.

Via een videoserie 'Verhalen van verandering: duurzaam voedsel voor de mensen en de planeet', wil de campagne bijdragen aan positieve verandering door alternatieven te benadrukken die bestaan ​​en werken, voorbeelden van hoe kleine veranderingen op zowel individueel als collectief niveau een groot verschil kunnen maken. De campagne heeft ook de COP22-ontwikkelingen begeleid via haar Facebook en Twitter kanalen.

Blog artikelen

Giulia Bondi, CIDSE's, Climate Justice Policy Officer publiceerde twee blogs rechtstreeks vanuit Marrakech:
- De COP van (in) actie?
- We gaan vooruit

 

 

Flyer CIDSE nevenevenement met CCFD-Terre Solidaire en actie tegen honger 15 november 2016

Deel deze inhoud op sociale media