Opnieuw contact maken met de natuur: het verhaal van Alfredo Sendim - CIDSE

Opnieuw contact maken met de natuur: Het verhaal van Alfredo Sendim

Verantwoordelijk en bewust samenleven met de natuur vormt de kern van Alfredo Sendims benadering van de landbouw. Als biologische boer in Portugal heeft hij geleerd dat ecosystemen delicaat en onderling afhankelijk zijn. Meer informatie over dit fantastische Verhaal van Verandering.

 

Alfredo Sendim, had altijd in Lissabon, Portugal gewoond en was een liefhebber van de zee. Hij wilde oceanografie studeren, maar uiteindelijk studeerde hij Animal Science in Évora, wat hij destijds als een soort ballingschap beschouwde. Hij werd uiteindelijk verliefd op de charmes van de stad en dus op het platteland. Onverwacht kreeg hij na een periode van 15 jaar de kans om terug te keren naar Freixo Herdade do Meio, een boerderij die ooit de plaats van zijn familie was. Net afgestudeerd en met weinig ervaring omarmde hij het project met zijn moeder. Ze keerden in 1990 terug naar Herdade do Freixo met slechts drie soorten culturen: de kurk, schapen en tarwe (op dat moment al behoorlijk in verval).

Aan het begin van zijn professionele leven had Alfredo absoluut geen kennis van de wegen van de natuur, maar hij leerde ontdekken door ervaring en ook door toeval. Zo ging hij aan de slag met Ana Fonseca, die net haar studie Milieuwetenschappen had afgerond en hem vroeg of ze een masterscriptie over de montado mocht doen. En plotseling was - en wordt nog steeds - de helft van zijn leven geïnvesteerd en gewijd aan de productie van voedsel en grondstoffen in de landbouw, het bos en de veeteelt. Hij identificeert geen specifiek moment waarop hij alles veranderde of toen hij zich veel meer bewust werd van sociale en milieuproblemen, hij ziet het als een geleidelijke ontwikkeling, door een groeiend geweten, dat misschien sterker is geworden vanaf zijn dertigste.

Het is door dit bewustzijn van actieve samenwerking met de natuur, in een zeer bescheiden lijn tussen verantwoordelijkheid en onteigening van land, dat Alfredo zijn roeping om opnieuw te investeren in de montado, door middel van agro-ecologie, heeft gerealiseerd en verwezenlijkt. Agro-ecologie is de oplossing bij uitnemendheid: het voldoet aan al onze eisen, respect en zorg voor de cycli en seizoenen van de natuur. We hoeven het ongedierte niet meer te doden, noch de bodem, de ecosystemen en de biodiversiteit uit te drogen. Als we ermee samenwerken, geeft agro-ecologie ons precies wat we nodig hebben, in de hoeveelheid en diversiteit die we nodig hebben.

En zo ontstond het grote project Herdade do Freixo do Meio en lanceerde het alle andere projecten die we daar vandaag kunnen vinden, altijd gericht op economische duurzaamheid naast de ware praktijk van een goed sociaal en milieubeleid.

Toen Alfredo zich bijvoorbeeld realiseerde dat het gebrek aan klanten te wijten was aan hun geringe kennis van het bestaande - waar Alfredo zelf jaren geleden bezwaar tegen had - en over de voordelen van deze manier van beheer en productie, creëerde hij toeristische en educatieve diensten om informatie en bewustwording bevorderen. Hij integreerde ook, en maakte het mogelijk voor anderen om deel uit te maken van het Community Supported Agriculture (CSA) -programma, waardoor de gemeenschap voortkwam, meer ervaringen werd gedeeld, meer samenwerking en op deze manier meer veiligheid. De CSA bestrijdt ook de onverantwoordelijkheid van alles wat belangrijk en gebruikelijk is, waardoor iedereen die deelneemt aan het programma medeverantwoordelijk wordt voor alles wat er wordt beoefend op, in dit geval, Herdade do Freixo.

Niet alleen boeren, maar ook scholen, kinderen, volwassenen hebben zich al overgegeven aan dit project! De Herdade do Freixo do Meio zorgt voor duurzaamheid en unieke voedselzekerheid. Tegenwoordig vinden we daar ook kleine aanvullende bedrijven (zoals eieren en honing bijvoorbeeld). Ga voor meer informatie over deze fantastische en heerlijke wereld van biologische landbouw naar:
http://www.herdadedofreixodomeio.com/

Alfredo is iemand die het niet heeft opgegeven tot hij duurzame en winstgevende oplossingen voor de biologische landbouw vond. Hij is een echt voorbeeld van hoe toegankelijk het is voor ons allemaal. Niet in een onmiddellijk doel, maar in een geleidelijk proces en vooral door een diepgaande persoonlijke ontwikkeling, waarbij bewustzijn als een eerste stap wordt gesuggereerd.

“Ik ben er steeds meer van overtuigd dat een van de waardigste rollen voor de mens het vermogen is om de werking te begrijpen van wat ons omringt. We hebben het vermogen om een ​​verbinding te hebben met het materiële en het spirituele. Als we het gedrag van de natuur waarnemen, zijn we in staat om echt edens te creëren. "

Alfredo Sendim daagt ons uit voor een zeer eenvoudige missie: we moeten allemaal bijdragen aan de constructie van een prachtige realiteit op de planeet, zowel in thermen van relaties als in thermen van de natuur.

 

Bekijk hier de volledige video: 

 

Deel deze inhoud op sociale media