Veerkrachtige gemeenschappen: het verhaal van Masipag - CIDSE

Resilient Communities: Het verhaal van Masipag

Er zijn alternatieven die werken, die het levensonderhoud van boeren respecteren en tegelijkertijd de natuurlijke hulpbronnen die essentieel zijn voor ons leven beschermen, herstellen en behouden. Door vol te houden en te geloven in de kracht van mensen en gemeenschappen om samen te werken, oplossingen voor te stellen en te implementeren die zijn aangepast aan hun context en omgeving, zijn veranderingen op verschillende niveaus mogelijk. 

Maria Rowena Buena, of 'Weng' zoals ze het liefst wordt genoemd, is het grootste deel van haar leven gegroeid, gewoond en doorgebracht in agrarische gemeenschappen, waar ze leerde en ervaringen uitwisselde. Ze heeft meer dan 15 jaar voor MASIPAG gewerkt en is nu coördinator onderzoek, onderwijs en opleiding, en werkt nauw samen met boeren bij de overgang naar biologische landbouw en agro-ecologische praktijken. MASIPAG is een door boeren geleid netwerk van in de Filippijnen gevestigde organisaties, ngo's en wetenschappers, die samenwerken om de effecten van genetisch gemodificeerde gewassen, chemische landbouw en technologieën opgelegd aan boeren tegen te gaan in de context van de 'Groene revolutie', waarvan de erfenis staat vandaag nog steeds. Ze doen dit op een aantal manieren, met name gericht op het beschermen van de cultuur, traditionele kennis en knowhow van de boeren. Door deze kennis te koesteren en te waarderen en te combineren met organische en agro-ecologische methoden, hebben MASIPAG-boeren de controle over hun zaden teruggewonnen, de biodiversiteit hersteld, verloren rijstvariëteiten teruggewonnen en verbeterd zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën, pesticiden en herbiciden van waarvan een grote hoeveelheid bewijs langdurige en zeer schadelijke effecten op de bodemvruchtbaarheid, het milieu en de menselijke gezondheid heeft aangetoond.

De Filippijnen staan ​​bekend als een zeer kwetsbaar land voor grillige klimaatgebeurtenissen die worden veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Recente tyfoons hebben steden en dorpen verwoest en rampen zoals deze zijn moeilijk te herstellen. Weng vertelt ons dat elk jaar ongeveer 58 tyfoons de Filipijnen treffen. "Er zijn meer tyfoons dan letters in het alfabet", zegt ze tussen lacht, "elk een beetje sterker dan de volgende." Na meer dan 10 jaar het grootse plan van de Groene Revolutie te hebben gevolgd, met veelbelovende 'hoge opbrengsten en een beter leven', hebben Filipijnse boeren precies het tegenovergestelde meegemaakt: wanneer extreem weer toeslaat, zoals in de afgelopen jaren en hardnekkig is geworden, beschadigd bodems kunnen het niet aan en oogsten mislukken, wat leidt tot meer armoede en grotere schuldenlast van boeren, hun gezinnen en hun gemeenschappen. Zoals Weng ons echter herinnerde toen we haar onlangs ontmoetten tijdens de CIDSE Climate and Agriculture-workshop, zijn er ondanks de vele uitdagingen, ondanks de vele uitdagingen, alternatieven die het levensonderhoud van boeren respecteren en tegelijkertijd de natuurlijke hulpbronnen beschermen, herstellen en behouden die essentieel zijn voor ons leven - "En ze worden gedreven, niet door ons, maar door de boeren zelf die beter weten wat het beste voor hen is en wat ze nodig hebben."

De essentie van MASIPAG is het werk van de boeren, ze stellen prioriteiten, ze delen kennis en ervaring, en ze mobiliseren om hun land en zaden te verdedigen. “Praktisch werk is de beste pleidooi. Boeren die andere boeren laten zien hoe biologische landbouw kan worden geïmplementeerd, hoe zaden kunnen worden gekweekt om beter bij verschillende bodemsoorten te passen, samen leren om herstelde variëteiten te beschermen… heeft positieve beleidsveranderingen op lokaal niveau ondergaan. We hebben gezien dat lokale overheden hierop reageren door beleid mogelijk te maken om biologische landbouw te promoten ". Op deze manier konden ze zich empowered voelen en actieve deelnemers zijn aan een gemeenschappelijk project - om hun zaden als gemeenschappelijk erfgoed te verdedigen, de veerkracht van hun gewassen en hun gemeenschappen te vergroten en voedselzekerheid in de fase van klimaatverandering te behouden. en zakelijke kracht.

Deze veerkracht is zichtbaar en werd ook gevoeld door onze collega's die MASIPAG onlangs in de Filippijnen hebben bezocht:

“Toen ik in april 2016 voet op de Filipijnen zette, bevond ik me midden in een van de heetste en droogste zomers ooit. Boeren hadden moeite om voldoende voedsel te verbouwen voor hun gezin, en slechts enkele van de traditionele gewassen waren bestand tegen zo'n extreme en langdurige hittegolf. Samen met Weng en andere MASIPAG-collega's in het hele land, kon ik met eigen ogen zien hoe hun aanpak boeren onafhankelijk maakt en hun gedeelde kennis bevordert, waardoor hun bereidheid als gemeenschappen toeneemt in het gezicht van extreme weersomstandigheden en daarom hun aanpassingsvaardigheden. Op de back-up boerderij van MASIPAG in Santa Rosa, probeerde een jonge boer en trainer genaamd Boning ons te leren hoe we rijst moeten kweken, een proces dat veel zorg, precisie en geduld vereist. We waren waarschijnlijk niet succesvol in de taak en er zal waarschijnlijk in de nabije toekomst geen nieuw soort rijst naar ons worden vernoemd, maar de ervaring zette me aan het denken. Leren en aandachtig zijn, zelfs voor de kleinste details in de natuur, vanaf een bundel rijst, helpt boeren beter voorbereid te zijn op de grootste natuurevenementen. Veerkracht begint daar, vanuit de bijna intieme relatie die boeren ontwikkelen met de natuur, hun gewassen en hun land, door ze van binnenuit te kennen en te respecteren. En, wanneer gedeeld en op tijd in leven gehouden, wordt de kennis die boeren in stappen bouwen de krachtigste schilden. ”

- Valentina Pavarotti, CIDSE Media- en communicatieofficier.

Ondanks de vele uitdagingen, "omdat het niet gemakkelijk is om de denkwijze van mensen te veranderen na zoveel jaren van conventionele landbouw", zoals Weng erkent, is er een dringende behoefte aan overgang naar duurzamere en rechtvaardig manieren om voedsel te produceren en consumeren. “Dit [huidige] landbouwmodel werkt niet voor ons in de Filippijnen. We hebben een ander model nodig dat gunstig is voor de planeet en voor kleinschalige boeren […] Biologische landbouw, agro-ecologie, is een goede, zo niet de beste optie ”. Door te volharden in en te geloven in de kracht van mensen en gemeenschappen om samen te werken, alternatieven voor te stellen en te implementeren, zijn veranderingen op verschillende niveaus mogelijk. Voor de mensen en de planeet daagt Weng ons uit om na te denken over de mensen die het land bewerken, waar voedsel vandaan komt en hoe we door eenvoudige acties hen kunnen ondersteunen.

 

Bekijk het verhaal hier:

Deel deze inhoud op sociale media