Bedoeïenendorp in Israël met onmiddellijke dreiging van sloop - CIDSE
Credit: AFP

Bedoeïenen dorp in Israël bij dreigende sloop

Credit: AFP

EuroMed-rechten en CIDSE-verklaring, 25 november 2016

 EuroMed-rechten en CIDSE veroordeelt met klem de plannen van de staat Israël om het bedoeïenen dorp Umm al-Hiran in de Naqab (Negev) in het zuiden van het land te slopen.

De Israel Land Authority (ILA) kondigde aan het begin van de week aan dat huizen en gebouwen in het Bedoeïenen dorp op dinsdag 22 november zouden worden gesloopt; dit gebeurde niet, vanwege een beslissing van de politie, volgens de ILA. De sloop van het dorp staat echter voor de deur en kan op elk moment gebeuren. Deze sloopwerkzaamheden kunnen leiden tot de verplaatsing van de ongeveer 500 inwoners van Umm al-Hiran en zullen waarschijnlijk soortgelijke bewegingen voorspellen die gevolgen hebben voor de meer dan 70,000 inwoners van niet-erkende Bedoeïenen dorpen in de Naqab.

Verontrustend worden de inwoners van Umm al-Hiran verplaatst met als enig doel het bouwen van een Joodse stad genaamd "Hiran" over de ruïnes. In een 2015-uitspraak erkende het Israëlische Hooggerechtshof inderdaad dat inwoners van het dorp niet illegaal het land betraden - zoals aanvankelijk door de staat werd beweerd - maar in feite door militaire orde in 1956 werden verplaatst.

Dit besluit getuigt van de diepgewortelde en geïnstitutionaliseerde discriminatie van Palestijnse burgers van Israël, inclusief de bedoeïenen, en weerspiegelt het beleid van de Israëlische regering van gedwongen overdracht van bedoeïenengemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.

De EU heeft Israël herhaaldelijk aangemoedigd om de gelijkheid van al zijn burgers te waarborgen en in overleg met de getroffen bedoeïenengemeenschappen een eerlijke oplossing te zoeken voor niet-erkende Bedoeïenen-dorpen.

De EU moet Israël openlijk oproepen om zijn plannen om Atir-Umm al-Hiran en de andere Bedoeïenen dorpen in de Naqab te slopen stop te zetten en hun inwoners onteigend en te verplaatsen.

Zie de verklaring van Adalah voor meer informatie hier.

 

EuroMedRights_CIDSE_statement_regarding_demolition_of_Atir_Umm_al-Hiran.pdf

Deel deze inhoud op sociale media