Duurzaam eten ontmoet de sociale economie: het verhaal van pater Samuel Guedes - CIDSE

Duurzaam eten ontmoet de sociale economie: het verhaal van pater Samuel Guedes

Werkloosheid en economische instabiliteit werden wijdverspreid onder gezinnen in Portugal in de nasleep van de economische crisis van 2008. Toch was dit geen reden tot wanhoop voor pater Samuel Guedes, die besloot actie te ondernemen. Hij creëerde drie maatschappelijke solidariteitsinstellingen en een cateringbedrijf dat duurzame en biologische producten van zijn eigen boerderij betrekt. Het project zorgt niet alleen voor werkgelegenheid, maar ook op een manier die de waardigheid van mensen en het milieu respecteert. 

Samuel Guedes werkte, voordat hij priester werd gewijd, al op het secretariaat-generaal van het bisdom Porto en was ook notaris van het kerkelijk hof. Hij werd priester gewijd in juli 1994. Tegelijkertijd werd hij benoemd tot parochiepriester van Ferreira en Frazão, van Paços de Ferreira, en kort daarna ook van Arreigada, uit hetzelfde graafschap, waar hij vandaag verblijft.

Fr. Samuel onderscheidt zich door zijn sociale activiteit, omdat hij verschillende sociale en parochiecentra, kerken en kapellen heeft gebouwd en hersteld, ten dienste van zijn gemeenschappen. Het is na het accepteren van het aanbod van een anderhalve hectare boerderij dat Fr. Samuel verrast ons het meest. Terwijl het project van de bouw van een rusthuis voor ouderen werd bestudeerd, gebruikte hij de boerderij om niet alleen landbouwproducten maar ook dierlijke producten te produceren voor het onderhoud van de drie sociale centra en parochies. Het bleek veel meer te zijn dan een alternatief op korte termijn en een inspiratie voor wat zou komen.

In de beladen crisis van 2008 wanhoopte pater Samuel Guedes niet. Hij richtte drie IPSS (Particular Institution of Social Solidarity) op en richtte een cateringbedrijf op "Engenho dos Paladares, Lda". Het was maar een kleine stap. Zo probeerde hij de meeste uitdagingen van zijn gemeenschappen op te lossen. Deze sociale onderneming werd niet alleen opgericht om duurzaamheid te bieden aan de entiteiten die kleine gemeenschappen ondersteunen en die de flagrante sociale problemen bestrijden, en om de belangrijkste activiteiten van elk centrum te behouden, maar ook om de werkloosheid aan te pakken, vooral op de lange termijn. Met de groei van deze sociale onderneming werd het merk “Paladares Paroquiais” geboren. Het was geïnspireerd op de handgemaakte vervaardiging van honderd procent natuurlijke producten - zonder kleurstoffen of conserveermiddelen, zoals koekjes, traditionele koekjes, conserven, likeuren en jam, enz. Later verkenden ze ook en begonnen ze zuivelproducten te produceren. soorten koemelk en kaas.

Het project blinkt uit door zijn innovatie en creativiteit, met een steeds breder scala aan producten, van een enorme verscheidenheid aan koekjes tot kruiden- of hamkazen, bijvoorbeeld. U kunt meer informatie vinden op: http://www.paladaresparoquiais.net/

Naarmate het groeide, was het mogelijk om de initiële investering terug te betalen, het heeft gezorgd voor een duurzame groei van de economie, samen met de ondersteuning van meer en meer sociale projecten. Het ondersteunt ook basisscholen, vier verpleegtehuizen voor ouderen en een sociale kantine, naast de IPSS. Vier jaar later combineren de Paladares Paroquias meer dan duizend mensen in een rijk ecosysteem, onder werknemers, senioren, kinderen en anderen in nood.

Fr. Samuel en zijn verhaal hebben IPSS's in het hele land geïnspireerd om hun eigen bedrijven op te richten om de duurzaamheid van hun projecten te waarborgen. En iedereen die in contact is met dit artikel en dit verhaal wordt uitgedaagd om naar een crisis te kijken als een kans om zijn leven te veranderen in iets beters, om te profiteren van zijn eigen middelen en omstandigheden en zichzelf nooit te beperken.

Bekijk de video hieronder: 

 

Deel deze inhoud op sociale media