In solidariteit met die tegengestelde pijpleidingen op hun voorouderlijk land - CIDSE

In solidariteit met die tegengestelde pijpleidingen op hun voorouderlijke landen

De Canadese regering heeft onlangs aangekondigd dat zij de aanleg van de Northern Gateway-pijpleiding, die de beschermde bossen in British Columbia zou hebben doorgesneden, verworpen, maar twee andere pijpleidingen, waaronder het controversiële project Transmountain-Kinder Morgan, heeft goedgekeurd, ondanks de felle tegenstand van de inheemse gemeenschappen en gemeenten op wiens land deze pijpleidingen zullen doorkruisen. Bovendien druisen deze projecten in tegen de toezegging van de regering aan de Overeenkomst van Parijs om de uitstoot van broeikasgassen door 2030 te verminderen.

Artikel door ontwikkeling en vrede. Ook verkrijgbaar in Frans.

Deze aankondiging volgt op het voortdurende protest bij Standing Rock, een inheems reservaat van het Dakota Sioux-volk, tegen het Dakota Access Pipeline-project, dat hun land- en waterbronnen zou bedreigen. De pijplijn werd omgeleid via de reservering in 2014 toen het oorspronkelijke plan werd afgewezen vanwege een mislukte milieubeoordeling.

Inheemse gemeenschappen uit heel Noord-Amerika en de wereld hebben gereisd om de Sioux te ondersteunen in hun rol als beschermers van land en water. Naarmate de 2017-deadline van januari om het project te voltooien nadert, zijn acties tegen door de politie, het leger en de veiligheidstroepen van het bedrijf dat de pijplijn bouwt tegen de verzamelde mensen steeds gewelddadiger. Traangas, aanvalshonden, rubberen kogels, pepperspray en waterkanonnen bij vriestemperaturen zijn allemaal gebruikt tegen de aanwezigen. Bovendien zijn meer dan 500 mensen gearresteerd wegens protest.

Dankzij het groeiende bewustzijn van de schadelijke milieueffecten in het gezicht van klimaatverandering die door dit soort projecten wordt gegenereerd, en de schending van inheemse rechten die vaak om hen heen plaatsvindt, is er een wereldwijde beweging om dit soort destructieve ontwikkeling te stoppen gericht op niet-hernieuwbare bronnen. Bedrijven duwen echter met geweld terug en als gevolg daarvan worden milieuverdedigers steeds meer gecriminaliseerd en worden hun leven bedreigd, vooral in Latijns-Amerika. De recente gebeurtenissen in Standing Rock zijn echter een zorgelijk teken dat deze trend zich verder verspreidt.

Ontwikkeling en vrede breidt zijn solidariteit uit met de Waterbeschermers van Standing Rock, wiens moed tegenover schendingen van de mensenrechten en repressieve acties ons allen moet inspireren om verdedigers van ons gemeenschappelijk huis te zijn.

Paus Franciscus herinnert zich aan deze rol die ons nu allemaal moet bewonen in zijn encycliek Laudato Si ', en tijdens een toespraak tot populaire bewegingen in Bolivia in juli 2015 herhaalde hij hoe we allemaal moeten, zoals onze zussen en broers in Standing Rock , beschermers van Moeder Aarde:

“Ons gemeenschappelijke huis wordt geplunderd, verwoest en ongestraft beschadigd. Lafheid bij het verdedigen ervan is een ernstige zonde. We zien met groeiende teleurstelling hoe de ene internationale top na de andere plaatsvindt zonder enig significant resultaat. Er bestaat een duidelijke, duidelijke en dringende ethische noodzaak om te implementeren wat nog niet is gedaan. We kunnen niet toestaan ​​dat bepaalde belangen - belangen die mondiaal maar niet universeel zijn - de overhand nemen, staten en internationale organisaties domineren en de schepping blijven vernietigen. De mensen en hun bewegingen worden opgeroepen om te schreeuwen, te mobiliseren en te eisen - vreedzaam maar krachtig - dat gepaste en dringend noodzakelijke maatregelen worden genomen. Ik vraag u, in de naam van God, om Moeder Aarde te verdedigen. ”- Paus Franciscus -

Canada moet de inheemse rechten en zijn verplichtingen op het gebied van klimaatverandering respecteren

In het licht van het besluit van de Canadese regering zijn er al protesten begonnen in Vancouver, waar de pijpleiding Transmountain-Kinder Morgan zal passeren, en in heel Canada.

De wetenschap is duidelijk dat als de mensheid de verwoestende economische en ecologische gevolgen van klimaatverandering wil voorkomen, tweederde van de oliereserves onder de grond moet blijven. De aanleg van deze pijpleidingen zal echter alleen de verdere exploitatie van het teerzand bevorderen. Klimaatverandering heeft al een negatief effect op de armste en meest kwetsbare in het Zuiden van de wereld, en dit zal alleen maar erger worden als er nu geen beslissende actie wordt ondernomen.

Als de Canadese regering het veelbelovende leiderschap wil behouden dat zij tijdens de VN-klimaatonderhandelingen heeft getoond, en haar belofte om de inheemse rechten te respecteren, moet zij beslissingen nemen die de Overeenkomst van Parijs weerspiegelen, die in oktober in het Lagerhuis werd geratificeerd, en haar naleving van de VN-verklaring van rechten van inheemse volkeren. Door het Northern Gateway-project af te wijzen, heeft het laten zien dat het bereid en in staat is om degenen die het meest getroffen zijn te raadplegen, te luisteren en te respecteren, en het moet dezelfde strengheid toepassen op andere projecten.

Het moet ook provincies ondersteunen, met name de provincies waarvan de economieën hoofdzakelijk op fossiele brandstoffen zijn gebaseerd, in een rechtvaardige overgang naar een economie op basis van hernieuwbare energiebronnen.

____________________

Ontwikkeling en vrede - Caritas Canada is de lidorganisatie van CIDSE in Canada.
Contact: Kelly DiDomenico, communicatiemedewerker, kelly.didomenico (at) devp.org

 

Deel deze inhoud op sociale media