Inheemse volkeren zeggen "Water is leven" - CIDSE

Inheemse volkeren zeggen: "Water is leven"

Maryknoll Zuster Patricia Ryan en leden van de inheemse gemeenschap waar ze in Peru werkt, kwamen in september naar Washington, DC om juridische inspanningen te leveren om te voorkomen dat een mijnbouwbedrijf hun heilige land en water vervuilt. Tegelijkertijd leidden inheemse Amerikaanse Sioux-indianen uit Standing Rock Reservation in Noord-Dakota demonstraties voor het Witte Huis met een zeer vergelijkbaar doel.

Het volgende artikel werd gepubliceerd in de 2016-uitgave van november-december van NewsNote door het Maryknoll Office voor wereldwijde problemen.

"Wij zijn de mensen. Je kunt ons niet negeren. We laten u deze pijplijn niet bouwen. . . Wij zijn de mensen. Je kunt ons niet negeren. We laten je deze pijpleiding niet bouwen. "

Keer op keer zongen honderden mensen, waaronder veel indianen, gezamenlijk buiten het Witte Huis. Ze waren gekomen om te protesteren tegen de aanleg van een oliepijpleiding op het Standing Rock-reservaat in North Dakota vanwege de verwoesting die een mogelijke olievlek zou veroorzaken aan de bodem en het water.

In de menigte was Yolanda Flores, een 45-jarige inheemse Aymara-vrouw die werkt als een secretaresse in de verarmde altiplano ("hoogvlakte") van Puno, Peru, waar bedrijven die mijnen winnen voor zilver, lood, koper en andere mineralen de grond en water dat haar volk duizenden jaren lang als heilig heeft vereerd.

Yolanda was onmogelijk te missen in haar traditionele Aymara-jurk: haar lange haar gevlochten in twee donkere vlechten verzameld aan het einde door een zwarte kwast, een veellagige bloemenrok, een trui om koele Peruaanse berglucht af te weren die niet aanwezig was in de late zomer in Washington, DC, en een bolhoed.

Hoe Yolanda in Washington, DC is ontstaan ​​en waarom ze deze oorzaak van de inheemse volkeren van Sioux in Noord-Dakota steunt - een plek waar ze nog nooit is geweest - is een verhaal dat meer dan zeventig jaar is opgesteld met begeleiding, service en belangenbehartiging door Maryknoll-zendelingen .

Yolanda groeide op als dochter van boeren in Puno, een koud, afgelegen hoogland in het zuiden van Peru, berucht om zijn moeilijke leefomstandigheden. Sinds haar ouders kinderen waren, zijn Maryknoll-zendelingen actief betrokken bij de katholieke kerk en het gemeenschapsleven in Puno en in heel Peru.

In hun verlangen om de cultuur van de mensen die ze dienden te promoten, richtten de zendelingen van Maryknoll het Institute of Aymara Studies op in 1974. De Aymara-cultuur leert dat er een heilige en spirituele verbinding bestaat tussen de Aymara-mensen en het land en het water.

"Water is leven en kan niet worden geprivatiseerd", legt Benecio Quispe Gutiérrez, een intellectueel en activist van Aymara uit, geciteerd door Jeffery Weber in zijn boek Red October. “Ze kunnen water, lama's, schapen, koeien en bomen niet privatiseren. We hebben ze allemaal nodig. "

De Aymara-volkeren nemen hun traditionele eerbied voor Moeder Aarde op in hun katholieke geloofsleven. Ze brengen offers aan Moeder Aarde in dankbaarheid voor een goede oogst en een goede gezondheid.

“Voor [inheemse gemeenschappen],” schrijft paus Franciscus in Laudato Si ', “land is geen handelswaar, maar eerder een geschenk van God en van hun voorouders die daar rusten, een heilige ruimte waarmee ze moeten communiceren als ze moeten onderhouden hun identiteit en waarden. Als ze op hun land blijven, zorgen ze er zelf het beste voor. '

Helaas heeft de snelle en ongelijke economische ontwikkeling, in combinatie met langdurige raciale en sociale ongelijkheden, de Aymara-bevolking vaak kwetsbaar gemaakt voor uitbuiting door de overheid en door nationale en internationale particuliere bedrijven, met name in de mijnindustrie, de grootste exportindustrie van het land.

Waar Yolanda woont, is het land rijk aan zilver, lood en koper. Door de jaren heen hebben mijnen de bodem vervuild met zware metalen en decennia-oude heilige gemeenschappelijke bronnen van hun boerderijen afgesneden. In 2008 was Yolanda getuige van de frustratie van haar buren die overstroomde in geweld toen de Canadian Bear Creek Mining Corporation een vergunning kreeg om een ​​mijn te bouwen op het land van Aymara, wat volgens velen onbetrouwbaar gedrag en valse claims was, en daarna niet aanwezig waren bij een openbare bijeenkomst. waar honderden leden van de gemeenschap hoopten dat hun vragen beantwoord zouden worden. Sommige mensen vernielden een van de leegstaande gebouwen van het mijnbedrijf.

Maar geweld is niet de weg van de Aymara-volkeren. De Aymara-cultuur leert een sociale verplichting om andere leden van de gemeenschap te helpen. Een Aymara-boer kan een buurman om hulp vragen bij het bouwen van een huis, het graven van een irrigatiesloot of het oogsten van een veld. Als tegenprestatie wordt verwacht dat hij of zij hetzelfde aantal dagen arbeid aan de buurman schenkt. Wederzijdse hulp en zorg voor het algemeen welzijn ondersteunt de juiste relaties tussen de Aymara-volkeren en tussen elke persoon en het land en water.

Er was nog een vergadering in 2011. Meer dan duizend mensen kwamen, maar de vergaderruimte kon alleen 200 herbergen. Deze keer waren vertegenwoordigers van het bedrijf aanwezig, maar ze boden informatie over de mijn in technische termen die maar weinig mensen begrepen en in het Spaans in plaats van de Aymara-taal. Ze zeiden ook dat ze alleen vragen in schriftelijke vorm zouden accepteren. Aangezien Aymara een gesproken in plaats van geschreven taal is, werd dit door velen gezien als nog een andere tactiek door het bedrijf om hun recht om de concessie te weigeren te belemmeren.

Onder begeleiding van Maryknoll zuster Patricia "Pat" Ryan, begonnen de Aymara-mensen aan een massale campagne van geweldloos verzet. Meer dan 15,000 inheemse volkeren blokkeerden bijna zes maanden lang wegen in en rond Puno. 'Er waren stakingen aan de grens met Bolivia', herinnert zuster Pat zich. “Toen ze daar niets hoorden, kwamen ze dichter bij Puno tot ze uiteindelijk de weg helemaal afsloten van de grens met Bolivia naar de stad Puno, die ongeveer 150 kilometer is. Alles werd geïmmobiliseerd: de markten sloten; er was geen vervoer; toerisme werd stilgelegd. Ze probeerden hun stem te laten horen over het feit dat deze mijn zonder hun toestemming in hun gebied werd toegelaten en zonder dat ze volledig wisten wat dit voor hun leven zou betekenen. "

De regering, geconfronteerd met de mogelijkheid van meer demonstraties en meer rechtszaken, nam een ​​verrassende stap - het intrekte de vergunning van het mijnbouwbedrijf en stopte de bouw van de mijn.

"Als een inheemse vrouw uit een afgelegen gebied," zei Yolanda, "heb ik altijd gedacht dat de wereld klein was: je groeit op, je trouwt, je hebt een gezin, en je werkt op het veld tot je sterft." . . “De ontmoeting met Maryknoll Sisters and Fathers and Brothers heeft me geholpen om verder te gaan. Ik werk aan kwesties die ik nooit had gedacht, zoals de bescherming van de mensenrechten van Aymara-mensen en de zorg voor het milieu. '

Yolanda werkt voor de Association of Human Rights and the Environment (Derechos Humanos y Medioambiente), of DHUMA. Deze non-profit werd in 2007 gevormd na de sluiting van het Vicariate of Solidarity of the Prelature van Juli, dat werd opgericht door de Maryknoll Fathers and Brothers, om het werk van het verdedigen van de rechten van arme en gemarginaliseerde mensen voort te zetten en een klimaat van vrede in de regio. Op dat moment droeg de nieuw benoemde bisschop Jose Maria Ortega Trinidad, in een zeer controversiële beslissing, alle Maryknoll vaders en broeders op om het bisdom van juli te verlaten na 65 dienstjaren. In een openbare brief, ondertekend door meer dan 1,000-mensen, zeiden de parochianen van Juli: "De Maryknoll-vaders zullen nooit ver weg zijn uit ons hart of uit onze herinneringen en dit willen we publiekelijk uitdrukken aan de wereld en de hele kerk."

"Ik voel de geest van Maryknoll Sisters and Fathers in de dagelijkse strijd van onze Aymara-gemeenschappen," zei Cristobal Yugra, een inheemse Aymara-man en advocaat bij DHUMA die met Yolanda en Maryknoll Sister Patricia 'Pat' Ryan naar Washington, DC reisde. Samen bieden ze educatieve diensten, informatie en juridisch advies aan lokale gemeenschappen die worden getroffen door mijnbouw.

Yolanda, Cristobal en zuster Pat zijn uit Peru naar DC gekomen op uitnodiging van een internationale rechtbank die binnen de Wereldbank is ingesteld om klachten over handelsovereenkomsten te beslechten. De rechtbank heeft een zaak behandeld door Bear Creek Mining Corporation tegen de regering van Peru nadat de regering de mijnbouwvergunning in Puno had ingetrokken.

Het bedrijf klaagt Peru aan voor $ 522 miljoen in de toekomst verwachte gederfde winst, niet alleen van hun oorspronkelijke zilvermijn, maar ook van een tweede mijn die ze met de winst van de eerste mijn hadden willen ontwikkelen.

De rechtbank accepteerde de AMicus-opdracht van DHUMA die veel van de argumenten van het bedrijf weerlegt. 'We proberen bekend te maken wat er echt is gebeurd in het gebied volgens het perspectief van de Aymara-bevolking', zei zuster Pat.

Dit is de eerste keer dat het Maryknoll Office for Global Concerns op de hoogte is van deze controversiële internationale rechtbank, die niet alleen een korte verklaring van leden van de gemeenschap accepteerde, maar ook uitnodigde om de hoorzittingen bij te wonen om hen op te roepen onmiddellijk te reageren op verzoeken om aanvullende bewijs. Het kan ook de eerste keer zijn dat de rechtszittingen live worden uitgezonden.

Het was op een vrije dag na de hoorzittingen van een week dat ze lid werden van het Dakota Access Pipeline-protest. Het was een opmerkelijk moment om inheemse Aymara-volkeren uit Peru zich bij inheemse Amerikaanse Indianen te voegen als waterverdedigers en beschermers van Moeder Aarde.

Foto: Yolanda Flores heeft een bord "End Fracking" buiten het Witte Huis op september 14, 2016. Ook afgebeeld is Chloe Schwabe (links van Yolanda) van het Maryknoll Office for Global Concerns.

Deel deze inhoud op sociale media