Verhalen van verandering: overgang en verandering beginnen thuis - CIDSE

Verhalen van verandering: Overgang en verandering beginnen thuis

Teresa was altijd attent en zorgde min of meer bewust voor de wereld, maar het was met de geboorte van haar eerste kind, Bernardo, dat ze zich absoluut bewust was van de verbondenheid van het leven en de natuur, en de rol die we kunnen spelen vanaf thuis om onze manier van leven te veranderen.

De verantwoordelijkheid om iemand op de wereld te brengen, samen met die van een medewerker op dezelfde planeet. Vanuit dat perspectief werd ze meer open om te leren en om anderen beter te onderwijzen, door een voorbeeld te zijn. Dit zijn diepe gedachten die ze meer weerspiegelt met attitudes en actie dan alleen met woorden.

Teresa Nazareth is een onderzoeker op het gebied van de volksgezondheid en een moeder. Ze komt uit Porto, maar woont al 6 jaar in Lissabon. Toen haar baby werd geboren, realiseerde ze zich dat er nieuwe rituelen zouden ontstaan ​​en dat ze oude zou moeten heroverwegen. Andere kleine veranderingen kwamen van de grond af, van herbruikbare luiers tot biologische voeding bijvoorbeeld. Dit bracht een belangrijke verandering teweeg als ouders voor de baby. Teresa zegt dat het gemakkelijker is dan het lijkt, we hoeven alleen maar de context te achterhalen van de dingen die we consumeren en er op de lange termijn over na te denken. Het afval dat we maken, bijvoorbeeld als we het het huis uithalen, gaat ergens heen en hoopt zich ergens anders op. We beseffen het niet eens, maar we zijn gewend veel te veel dingen te consumeren, zelfs dingen die we niet nodig hebben. En dingen die te lang duren, die lang duren om te ontbinden. We moeten er gewoon over nadenken en hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen, wat net zo eenvoudig is als vermijden dat we overal afval achterlaten.

Als we ons echt bewust worden van de oorsprong en het einde van alles wat we kopen, ontvangen we en krijgen we echt alles wat door onze handen gaat, is het onmogelijk om niet beter te handelen in dit opzicht. We nemen onze verantwoordelijkheid onder ogen en worden duurzamer. Binnenkort verbruiken we misschien zelfs minder en beter.

Teresa herinnert ons aan de verbondenheid van alles om ons heen. In feite zal de manier waarop we de planeet behandelen nadenken over wat het ons geeft. We hoeven niet extreem te zijn en alles op te geven. Integendeel, we moeten ervoor zorgen dat we beter worden verzorgd. Het is als een pure vraag naar een betere levensstijl, tot het einde van onze reis. We moeten alleen de verandering accepteren, zelfs als het werk en soms wat meer tijd en inspanningen vereist, het zijn houdingen die ons op de lange termijn betekenis zullen geven. Normaal gesproken is de verandering niet zo extreem en is het rendement onbetwistbaar en onvermijdelijk. Teresa geeft ons het voorbeeld van een biologische mand, vol met biologische groenten en fruit, die ze begon te bestellen. Dit ondersteunt niet alleen een kleinschalige boer, maar ook niet-chemische productie en dus een vruchtbaarder land. Een dergelijk proces geeft nog steeds een hogere kwaliteit en variëteit (omdat het de seizoensgebondenheid van het voedsel respecteert) in het dieet van haar familie.

Het gaat er niet om 100% ecologisch te zijn, de uitdaging is om open en klaar voor verandering te zijn, zelfs in de kleinste zin van het woord. Het gaat er niet om absolute voorbeelden te zijn van de manier waarop we dingen doen, maar om er op de lange termijn aan te denken en ze goed te doen, zoals we weten. Bovenal moeten we genieten van de veranderingen die we aanbrengen, zo waarderen en profiteren we met ons gezin. Van ons huis en de planeet, ons gemeenschappelijke thuis.

Bekijk het verhaal hier: 

Deel deze inhoud op sociale media