Verhalen van verandering: duurzaam voedsel voor de mensen en de planeet - CIDSE

Verhalen van verandering: duurzaam voedsel voor de mens en de planeet

Wij geloven in de kracht van verhalen om bij te dragen aan positieve verandering door de verhalen van gewone mensen, hun strijd, ideeën en de duurzame initiatieven die ze elke dag opbouwen naar voren te brengen. Dit jaar focust de campagne op duurzame voedselproductie en -consumptie 'Change for the Planet - Care for the People'heeft zijn eerste gelanceerd 'Verhalen van verandering: duurzaam voedsel voor de mens en de planeet' videoserie.

 

Elke maand worden er een tot twee verhalen gelanceerd met een verscheidenheid aan stemmen en initiatieven die wereldwijd plaatsvinden om stap voor stap een cultuur van zorg, solidariteit en wederzijdse verantwoordelijkheid voor onze planeet op te bouwen. Elk verhaal vertegenwoordigt een persoonlijke of collectieve transformatie naar een meer duurzame manier om voedsel te consumeren of te produceren. Door dit te doen hebben ze bijgedragen aan het welzijn van hun gemeenschappen en hun directe omgeving.

Met deze voorbeelden van succesvolle lokale en / of persoonlijke initiatieven willen we dat bereiken burgers inspireren om actie te ondernemen naar duurzamere manieren om voedsel te consumeren en te produceren, bewuster worden van ons gebruik van natuurlijke hulpbronnen en van onze rol als burgers om betekenisvolle veranderingen in onze samenlevingen tot stand te brengen.

Hieronder de verhalen van bewuste verandering, eenvoudige lokale en persoonlijke initiatieven die mens en planeet voorop stellen!

 

Verhalen van verandering: duurzaam voedsel voor de mens en de planeet

 

Alfredo Sendim
1. Opnieuw contact maken met de natuur: Het verhaal van Alfredo Sendim

Verantwoord en bewust samenleven met de natuur vormt de kern van Alfredo's benadering van landbouw. Als biologische boer in Portugal heeft hij geleerd dat ecosystemen kwetsbaar en onderling verbonden zijn en daarom gewaardeerd en verzorgd moeten worden. 

Ontdek het verhaal en horloge de video. 

 

 

 

Masipag
2. Veerkrachtige gemeenschappen: het verhaal van Masipag in de Filippijnen

Er zijn alternatieven die werken, die het levensonderhoud van boeren respecteren en tegelijkertijd de natuurlijke hulpbronnen die essentieel zijn voor ons leven beschermen, herstellen en behouden. Door vol te houden en te geloven in de kracht van mensen en gemeenschappen om samen te werken, oplossingen voor te stellen en te implementeren die zijn aangepast aan hun context en omgeving, zijn veranderingen op verschillende niveaus mogelijk.

Ontdek het verhaal en horloge de video. 

 

 

Capture3
3. Duurzaam eten ontmoet de sociale economie: het verhaal van pater Samuel Guedes

Door actie te ondernemen om werkloosheid en economische instabiliteit aan te pakken, heeft pater Guedes het potentieel van duurzame voeding en sociale catering onderzocht, steun verleend aan gezinnen in Portugal, een versterkende en inclusieve, lokale en veerkrachtige economie. 

Ontdek het verhaal en horloge de video. 

 

 

 

Teresa vangen
4. Overgang en verandering beginnen thuis: het verhaal van Teresa Nazareth

Teresa was altijd attent en zorgde min of meer bewust voor de wereld, maar het was met de geboorte van haar eerste kind, Bernardo, dat ze zich absoluut bewust was van de verbondenheid van het leven en de natuur, en de rol die we kunnen spelen vanaf thuis om onze manier van leven te veranderen.

Ontdek het verhaal en horloge de video. 

 

DSC014452

 

5. De consumptie herzien voor een rechtvaardiger, gezonder en duurzamer voedselsysteem

Er is altijd iets dat we kunnen doen om bij te dragen aan de verandering die we in onze wereld willen zien. Een daarvan is de manier waarop we ons voedsel consumeren. Christophe Nothomb vertelt ons over zijn ervaring met het coördineren van een netwerk van op solidariteit gebaseerde inkoopgroepen in Brussel (Réseau des GASAP) en hoe het onze consumptiepatronen uitdaagt, via dit motiverende verhaal van verandering.

 Ontdek het verhaal en horloge de video.

 

 

Dulcineia Carvalho 

6. Integrale ecologie in de praktijk brengen: het verhaal van Dulcineia Carvalho
Dulcineia Carvalho, een vrijwilliger bij Associação Casa Velha - Ecologia e Espiritualidade in Portugal, herinnert ons aan de kracht van kleine acties om verandering te bevorderen door voor elkaar te zorgen en door in ons dagelijks leven kleine, concrete stappen te nemen om het milieu te beschermen.

Ontdek het verhaal en horloge de video.

 

 

 Leg Daniel Romero vast

7. Het aanpakken van voedselverspilling begint op school: Daniel Romero en zijn studenten

De studenten van de Divino Pastor School in Malaga, Spanje, kwamen met een geweldige video om het bewustzijn te vergroten en hun collega's uit te nodigen om hun gewoonten met betrekking tot de hoeveelheid voedsel die ze verspilden te veranderen, beginnend op school. Hun leraar, Daniel Romero, deelt met ons het proces en de ontwikkeling van de videoclip en hoe deze hen heeft getransformeerd.

Bekijk de introductievideo de video. 

 

 

Carlo

 

8. Steden omvormen tot duurzame productieruimten: Santropol Roulants kijk op stadslandbouw

Steden kunnen ook levendige ruimtes voor verandering worden. Santropol Roulant, is een inspirerend voorbeeld van stadslandbouw in Montreal, Canada. Het laat zien hoe daken en keukens duurzame productieve ruimtes, ontmoetingsplaatsen, collectief werk en solidariteit kunnen worden, voedsel naar mensen brengen met verlies van mobiliteit of autonomie, en daarmee sociaal isolement te doorbreken.

Ontdek het verhaal en Bekijk de introductievideo de video. 

 

Cafod verhaal

 

9. Parochies ondernemen actie: produceren en delen van duurzaam voedsel voor mens en milieu

David Jackson is lid van de Live Simply-groep van CAFOD. Samen met zijn parochie en mensen uit de gemeenschap komen ze samen om biologische groenten te produceren om te delen met de goede doelen.

Ontdek het interview en horloge het verhaal

 

 

MMeneses

 

10. Duurzaam leven: onze relatie met de natuur en anderen koesteren

Verliefd op het leven en op zoek naar vrijheid. Bij 25 ontdekte Maria Meneses, een levendige jonge vrouw uit Portugal, dat er een woord is voor wat ze leefde: duurzaamheid.

Ontdek het verhaal en horloge de video. 

 

 

Neem deel aan het online gesprek door de campagne te volgen op Facebook en Twitter, door de hashtags #Change4Planet. We willen ook jouw verhaal horen! Deel met ons uw gedachten en reflecties over hoe u bezig bent met duurzame manieren om voedsel te produceren en consumeren.

 

Deel deze inhoud op sociale media