Heroverweging van consumptie voor een rechtvaardiger, gezonder en duurzamer voedselsysteem - CIDSE

De consumptie herzien voor een rechtvaardiger, gezonder en duurzamer voedselsysteem

Er is altijd iets dat we kunnen doen om bij te dragen aan de verandering die we in onze wereld willen zien. Een daarvan is de manier waarop we ons voedsel consumeren. Christophe Nothomb vertelt ons over zijn ervaring met het coördineren van een netwerk van op solidariteit gebaseerde inkoopgroepen in Brussel (Réseau des GASAP) en hoe het onze consumptiepatronen uitdaagt, via dit motiverende verhaal van verandering.

Een van de dingen die Christophe Nothomb altijd heeft getroffen, is de hoeveelheid keuze die we elke dag hebben als we naar de winkel of de supermarkt gaan. We weten dat dit niet voor iedereen in de wereld een realiteit is, en "het is verontrustend om te zien [hoe] een vreselijke hoeveelheid afval wordt geproduceerd [vaak]". De manier waarop we ons voedsel vandaag in Europa consumeren en produceren, is volgens hem niet duurzaam. Maar er zijn verschillende manieren waarop we als burgers kunnen optreden om dergelijke trends te keren, terwijl we solidariteit en zorg voor het milieu bevorderen.

Het GASAP-netwerk (Groupe d'achat solidaire de l'agriculture paysanne) is een op solidariteit gebaseerde inkoopgroep, die een link probeert te leggen tussen producenten en consumenten in een relatie van wederzijdse steun en betrokkenheid. Het is meestal een groep buren, van 15 tot 25-mensen, die zich ertoe verbinden een deel van de productie van een lokale biologische boer te kopen. Terwijl de boer lokaal en duurzaam geteeld voedsel levert via biologische en agro-ecologische methoden, zorgen consumenten ervoor dat de boer een stabiele, fatsoenlijke opbrengst voor zijn / haar productie krijgt. Het initiatief zorgt ook voor waardevolle en zinvolle interacties, terwijl de leden van de groep organiseren, tips, recepten en informatie delen en een gevoel van gemeenschap bevorderen. "Het vergroot ook ons ​​bewustzijn over de realiteit van de producenten, wat vaak moeilijk is, en maakt ons duidelijk dat we een reële impact kunnen hebben op de kwaliteit daarvan", voegt Christophe toe.

Wanneer hij nadenkt over hoe zijn deelname aan een GASAP en het coördineren van het netwerk hem persoonlijk heeft veranderd, benadrukt Christophe dat hij als individu meer bewust is geworden van hoe zijn keuzes voor voedselconsumptie een reële impact hebben, zowel op het milieu als op degenen die produceren het voedsel dat we eten. “Het deed me beseffen hoe belangrijk het is om te kijken naar waar het voedsel wordt geproduceerd, hoe het wordt geproduceerd en om de CO2-voetafdruk op het milieu te begrijpen; Ik koop dingen niet op dezelfde manier ”, zegt hij.

Een alternatief is mogelijk. De eerste GASAP werd ongeveer 10 jaar geleden in Brussel gelanceerd, in 2006. Vandaag zijn er meer dan 90 op solidariteit gebaseerde inkoopgroepen verspreid over de stad. "We zien dat deze groepen zich langzaam verspreiden, na een soort sneeuwbaleffect, een onderdeel van een wereldwijde en diverse beweging met verschillende initiatieven en voorstellen voor alternatieve voedselproductie- en voedingssystemen".

Geconfronteerd worden met de realiteit van de producenten van vandaag en het risico nemen om onze individuele gewoonten als het gaat om voedsel te veranderen, kan ons helpen de ware kracht te realiseren die in onze handen ligt als burgers om samen te komen, zich te organiseren en zo bij te dragen aan het veranderen van de wereldtraject.

Meer informatie over het GASAP-netwerk: http://www.gasap.be/ 

 

Bekijk de video hieronder:

Franse versie hier.

 

 

Deel deze inhoud op sociale media