Integrale ecologie in de praktijk brengen: het verhaal van Dulcineia Carvalho - CIDSE

Integrale ecologie in de praktijk brengen: het verhaal van Dulcineia Carvalho

Dulcineia Carvalho, een vrijwilliger bij Associação Casa Velha - Ecologia e Espiritualidade in Portugal, herinnert ons aan de kracht van kleine acties om verandering te bevorderen door voor elkaar te zorgen en door in ons dagelijks leven kleine, concrete stappen te nemen om het milieu te beschermen.

 

Dulcineia Carvalho een bibliothecaris en een gepassioneerde vrijwilliger. Ze heeft een aanstekelijke vreugde, altijd gevoelig voor anderen, voor de natuur en haar ritmes, evenals de muzikale ritmes die haar in elke situatie spontaan laten dansen. Geboren op het kleine eiland op de evenaar, São Tomé en Príncipe, kwam ze 8 jaar geleden naar Lissabon, waar ze afstudeerde in filosofie. Haar zorg voor de wereld en haar rol daarin leidde haar tot een master in Cultuur en Ontwikkeling, een dimensie die dieper gaat in verschillende aspecten van haar leven. Al vroeg in Lissabon sloot ze zich aan bij het project van Gambozinos (een katholieke jongerenvereniging zonder winstoogmerk die werkt aan sociale cohesie in verschillende buurten van het land met de Sociëteit van Jezus) en ze neemt al 4 jaar deel aan de vrijwilligersgroep "Atravessados" ("Gekruist") die eens per maand een weekend samenkomt in de Vereniging Casa Velha -. Ecologie en spiritualiteit. Als Atravessada begon ze de uitdaging van Caring for the Common Home (of People and the Earth) te verdiepen, door andere ritmes van het leven te ervaren, naar een eenvoudiger, gedeeld, gemeenschappelijk en dienstbaar leven. Tegenwoordig is ze een van de leden van een lees- en reflectiegroep van de encycliek Laudato Si, die sinds een jaar in Lissabon bijeenkomt.

Ze werkt momenteel als bibliothecaris aan het Pedro Arrupe College, waar ze elke ochtend op een fiets aankomt, een gewoonte die ze heeft overgenomen van haar man, Du. In feite werd de fiets haar vervoermiddel.
Dulcineia daagt ons uit om duurzaamheid te denken vanuit eenvoud en onze relatie met anderen, met wie we steeds afhankelijker worden. Goed kunnen leven en met een constante goede instelling en openheid voor anderen, is waarschijnlijk haar geheim voor een gezond en duurzaam leven, verdiept door een toenemend kritisch bewustzijn, verantwoordelijke en coherente criteria en leefgewoonten, die, met haar vreugde, ze daagt ons uit om te ondernemen.

Bekijk het volledige verhaal: 

 

Deel deze inhoud op sociale media