Brief aan Europarlementariërs over stemming over reguleringsnormen voor de implementatie van MiFID II - CIDSE
Credit: SarahTz

Brief aan de leden van het Europees Parlement over de stemming over reguleringsnormen voor de implementatie van MiFID II

Credit: SarahTz

Het Europees Parlement stemt vandaag in plenaire zitting over reguleringsnormen voor de implementatie van de richtlijn financiële instrumenten (MiFID II). CIDSE roept EP-leden op om het voorstel van de Europese Commissie te verbeteren of te verwerpen, omdat het slechts gedeeltelijk voldoet aan de eis van het Europees Parlement om schandalige en puur speculatieve transacties in levensmiddelen en grondstoffen te beëindigen.

 

 

 

Beste lid van het Europees Parlement,

Vandaag stemt het Europees Parlement over het voorstel van de Commissie om de technische reguleringsnormen voor de implementatie van de Financiële Instrumentenrichtlijn (MiFID II) te verwerpen of goed te keuren. We roepen de leden van het Europees Parlement op om het te verbeteren of te verwerpen.

Zoals vele anderen verwelkomde CIDSE - de internationale alliantie van katholieke ontwikkelingsagentschappen - de lancering van MiFID in 2014 met als doel de grondstoffenmarkten te reguleren en vooral de buitensporige speculatie met voedselgerelateerde grondstoffen te beperken. Sinds de financiële crisis en de voedselcrisis van 2007-2008 heeft buitensporige voedselspeculatie de volatiliteit van de landbouwmarkten vergroot en geleid tot hoge prijsstijgingen voor voedingsproducten. Vooral mensen die in ontwikkelingslanden in armoede leven, worden getroffen omdat ze geen socialezekerheidsstelsels hebben die honger en armoede kunnen voorkomen. Dit heeft ook directe gevolgen voor voedselproducenten - en meer in het bijzonder arme boeren - die niet genoeg kapitaal hebben om te investeren om zichzelf te beschermen tegen dergelijke onvoorspelbaarheid, wat de facto de langetermijnproductie en optimale investeringen in gevaar brengt [1]. Om de voedselzekerheid te waarborgen, het mensenrecht op voedsel te realiseren en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling nummer twee (het beëindigen van honger en alle vormen van ondervoeding) te halen, hebben we onder de MiFID daarom dringend een strikte beperking van speculatie op voedsel nodig. De morele noodzaak om van koers te veranderen werd benadrukt door paus Franciscus: `` het wordt steeds ondraaglijker dat financiële markten het lot van mensen bepalen in plaats van in hun behoeften te voorzien, of dat de weinigen enorme rijkdom ontlenen aan financiële speculatie, terwijl de velen zwaar worden belast door de gevolgen". Zijn verklaring weerspiegelt de woorden van paus Benedictus, die de kwestie ook vrij krachtig behandelde [2].

Helaas zouden de voorgestelde technische reguleringsnormen (RTS 21) van de Europese Commissie slechts gedeeltelijk voldoen aan de eis van het Europees Parlement om schandalige, puur speculatieve transacties met levensmiddelen en grondstoffen te beëindigen. We roepen u op om de volgende verbeteringen op het gebied van positielimieten [3] te ondersteunen:

• De procedure voor de positielimieten die door de EU-Commissie wordt voorgesteld, biedt de nationale autoriteiten nog steeds de mogelijkheid om zeer hoge en dus ineffectieve limieten te stellen. Onder bepaalde omstandigheden zijn positielimieten tot 35 procent mogelijk. Dit betekent dat een enkele handelaar 35 procent van het voedsel op de markt kan houden aan het einde van de termijnactiviteit, zoals tarwe of maïs. Dit betekent dat slechts drie handelaren de financiële markt van een grondstof kunnen beheersen. Vanuit ons oogpunt is dit duidelijk te hoog. Wij zijn van mening dat een positielimiet van 10 tot 15 procent voor voedsel en grondstoffen effectief is.

• De EU-Commissie stelt ook voor de positielimieten voor de gezamenlijke beoordeling van het hoofdbedrijf, inclusief haar dochterondernemingen, te verminderen. In het huidige voorstel kunnen bedrijven deze regel omzeilen als ze kunnen aantonen dat de hoofdonderneming geen invloed heeft op de investeringsbeslissingen van haar dochteronderneming met betrekking tot de posities. In werkelijkheid is het echter duidelijk dat de koppeling van moeder- en dochterondernemingen niet duidelijk gescheiden kan worden. Het risico bestaat daarom dat individuele bedrijven in de agrarische sector een te sterke invloed of een dominante positie op de markt uitoefenen.

Met deze aanvullende verbeteringen zou de MiFID II-richtlijn een effectieve verordening kunnen worden die speculatie op voedsel- en grondstoffenmarkten effectief vermindert. Dit zou een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid. In het geval dat de opname van dergelijke verbeteringen niet mogelijk zou zijn, verzoeken wij u het voorstel van de Commissie te verwerpen.

Vriendelijke groeten,
Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE

[1] Raadpleeg onze publicatie 'volatiliteit van de voedselprijzen: gevolgen en gevolgen voor het recht van de mens op voedsel"
[2] "Paus zegt dat« egoïstische »voedselspeculatie honger veroorzaakt», REUTERS, juli 2011: http://www.reuters.com/article/us-pope-food-idUSTRE7601YR20110701
[3] Overeenkomstig de verzoeken van het onderhandelingsteam van het Europees Parlement: https://europe.fia.org/sites/default/files/content_attachments/D51226_Hill_Regulatory%20technical%20standards%20under%20MiFID%20II_MiFIR%20-%20CL.PDF

 

Deel deze inhoud op sociale media