Wij zijn de kracht en we zijn de hoop! - CIDSE

Wij zijn de kracht en we zijn de hoop!

Een blog van Dr. Vaishali Patil, anti-nucleaire activist (Jaitapur, India) en lid van de National Alliance of Anti-Nuclear Movements, over het verzet van vrouwen tegen kernenergie.

NB: De standpunten in deze blog weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële standpunten van CIDSE.

“Als de regering onze revalidatie als vissers serieus neemt, zou er een andere Arabische zee voor ons moeten worden gecreëerd. Dit is de enige vergoeding die we als vrouwen kunnen beschouwen, 'zei Noorjaha Tamake uit het dorp Nate in Jaitapur, India. Ze uitte haar woede, en probeerde haar eisen te verwoorden, als een persoon die getroffen werd door plannen om het grootste kernstation ter wereld te bouwen, zelfs groter dan de Japanse Kashiwazi-Kariwa-fabriek, door de Nuclear Power Corporation van India Ltd. ( NPCIL).

In september 2005 maakte NPCIL openbare plannen om zes kernreactoren met een totale capaciteit van 9,900 MW te vestigen in Jaitapur, dat zich bevindt aan de Arabische Zee in de regio Konkan in de staat Maharashtra. De reactoren moesten worden ontworpen en gebouwd door Areva, een grotendeels in handen van de staat Frans nucleair energiebedrijf, en Electricité de France (EDF) raakte ook betrokken.

Het project, verdeeld over meer dan 968 hectare land, heeft geleid tot de onteigening van vijf dorpen met een totale bevolking van 4,000 mensen. Vanaf het begin boden de mensen van Jaitapur dapper verzet tegen dit kernenergieproject, waarbij aanvankelijke tegenstand voornamelijk kwam van boeren wier land dreigde te worden verworven. In India is er een landverwervingswet die de staat de macht geeft om het land van iemand te verwerven, aangezien de staat de algehele heerschappij behoudt.

Bovendien worden vissers uit de dorpen Sakhri Nate, Tulsundi, Ambolgad, Sagve, Kathodi, Jambhli en Nanu-Ingalvadi, met een geschatte bevolking van 50,000, ook bedreigd door dit voorgestelde kernenergieproject. Helaas heeft NPCIL deze vissen niet als project-getroffen mensen beschouwd, zelfs als de jaarlijkse visvangst in Ratnagiri District 12,500 ton is, en daaruit komt 4,000 ton uit het dorp Sakhri Nate. Er zijn ongeveer 200 grote trawlers en meer dan 300 kleine vissersboten. Bijna 6,000-mensen uit Sakhri Nate zijn direct afhankelijk van vissen, en meer dan 10,000, inclusief vrouwen, zijn afhankelijk van gerelateerde activiteiten.

De islamitische vissersvrouwen van Sakhri Nate gaan naar omliggende dorpen en verkopen vis van deur tot deur. Ze verkopen en verwerken ook droge vis. Deze activiteiten vormen een belangrijke bron van inkomsten voor hun families. Als zodanig zijn ze de ruggengraat van de anti-nucleaire beweging van Jaitapur geworden.

In 2009 was er een openbare hoorzitting door het districtsbestuur om milieuvergunning te krijgen voor het project. Een zeer technisch milieueffectrapport van 1,200-pagina's werd in het Engels verspreid onder de vrouwen van Sakhri Nate, van wie velen analfabeet zijn of geen Engels lezen. Hoewel er een bepaling is dat een dergelijk rapport beschikbaar moet zijn in de lokale taal, werd dit geweigerd en moesten de vrouwen ervoor vechten. De vrouwen raakten geagiteerd toen ze hoorden dat 52,000 miljoen liter warm water zou worden vrijgegeven in de Arabische Zee door het kerncentraleproject. Ze begrepen dat deze temperatuurstijging van de zee hun bestaansmiddelen zou wegnemen. Alleen deze informatie was voldoende voor de vrouwen om zich te organiseren en te mobiliseren tegen dit kernenergieproject. Traditionele moslimgemeenschapsnormen staan ​​vrouwen niet toe hun dorpen te verlaten, dus de vrouwen dwongen de mannen om Tarapur te bezoeken, de locatie van het eerste kernenergieproject in India. Bij hun terugkeer bleven de vrouwen luisteren naar de informatie die hun man in het gezin deelde.

Dit bezoek aan het Tarapur-kernenergieproject, dat 42 jaar geleden begon, was een geweldige les voor lokale leiders. Het inspireerde hen om actie te ondernemen toen de Franse president Nicolas Sarkozy in december 2010 naar India kwam om een ​​overeenkomst te sluiten. De vrouwen stonden op de voorgrond met spandoeken met de tekst: "Sarkozy Go Back".

De basiswijsheid, vooral die van vrouwen, over de gevolgen voor levensonderhoud en democratische rechten, is opmerkelijk. Toen de massabeweging op zijn hoogtepunt was, riepen vrouwen samen met hun kinderen "Nako Anu-Urja (nee tegen kernenergie)" tegen elk passerend voertuig. De beweging heeft te maken gehad met moeilijke tegenslagen, zoals het neerschieten van de jonge activist Tabrej Sayekar door de politie, activisten die vast kwamen te zitten in verschillende rechtszaken, en boeren die bijna gedwongen werden om een ​​landcompensatieovereenkomst te accepteren, waardoor verdeeldheid binnen de anti-nucleaire beweging ontstond. Ondanks deze obstakels en het feit dat ze eigenlijk geen compensatie kregen als vissersvolk, bleven de vrouwen zich inzetten voor de anti-nucleaire beweging. Ze weten maar al te goed wat hun toekomst zal zijn als dit project wordt afgerond.

Als een activist die de organisatie en mobilisatie van gemeenschappen tegen dit rampzalige project heeft gesteund, was het verbazingwekkend om te zien hoe de vrouwen in de afgelopen 10-jaren zijn gaan begrijpen wat kernenergie is, hoe straling het menselijk lichaam beïnvloedt en de mogelijke negatieve gevolgen voor hun levensonderhoud. Toen de vrouwen dit eenmaal begrepen, nog meer na het nucleaire ongeval in Fukushima in maart 2011, waren ze klaar om te sterven voor hun zaak. Direct na Fukushima gingen de vrouwen en mannen van Nate Village bijna een week niet vissen. Verschillende televisiezenders zonden beelden uit en vertelden de verhalen van slachtoffers van deze ramp. Het was op dat moment dat de vrouwen vonden dat het ondersteunen en leiden van de anti-nucleaire beweging de enige manier zou zijn om te overleven.

In de afgelopen 10-12 jaar zijn er meer dan 25 protesten geweest, zijn veel activisten gevangengezet, zijn vervalste strafzaken geregistreerd door de politie en is de staatsrepressie toegenomen. De districtsmagistraat vaardigde een bevel uit tegen mij en onze senior leider ex-justitie Kolse Patil, die ons verbood het gebied van Jaitapur binnen te gaan omdat het voor de politie een grote uitdaging was geworden om de deelname van vrouwen en kinderen aan protesten te controleren. Maar zelfs in deze tijd van onderdrukking gaven de vrouwen het nooit op. Alle moeders moedigden hun kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar aan om deel te nemen aan schoolstakingen. De reden was dat de regering het schoolbestuur verplicht had gesteld propaganda te onderwijzen door documentaires te vertonen, pamfletten te verspreiden en lezingen te organiseren waarin herhaaldelijk werd gezegd: "nucleair is groen en schoon".

Inspiratie werd getrokken uit deze beweging om een ​​geweldloos protest in Koodam-Kulam te starten. Later werden anti-nucleaire vrouwelijke leiders uit Koodam-Kulam een ​​inspiratie voor de vrouwen van Jaitapur. Zelfs als de vrouwen van Jaitapur hebben geworsteld om hun plaats te vinden in de besluitvorming van de anti-nucleaire beweging, kunnen hun ambities niet worden onderdrukt.

Omdat deze strijd al meer dan 10 jaar voortduurt, voelen de mannen zich soms hopeloos over waar de regering staat, en nog meer nu met het conservatisme van de huidige regering. Premier Modi heeft nucleaire deals gesloten met verschillende landen, wat ontmoedigend is. Maar vrouwen hebben een aangeboren eigenschap om volhardend en visionair te zijn en hun vastberaden zelfopoffering heeft deze beweging levend gehouden. Juist daarom namen op 2nd, 2016, de geboortedag van Mahatma Gandhi, meer dan 1,000-vrouwen deel aan een krachtig geweldloos vastenprotest. Deze daad zelf heeft krachtige kracht en hoop gegeven aan deze anti-nucleaire beweging.

Er is absoluut een lange weg te gaan, maar vrouwen zijn begonnen met het doorbreken van de patriarchale structuren binnen religie en familie die hen zoveel jaren onderdrukt hebben gehouden. Ten slotte zijn vrouwen niet alleen de kracht van de beweging, maar ook de hoop dat de beweging ...


2017 02 27 150548

Deel deze inhoud op sociale media