Internationale Vrouwendag: CIDSE en zijn leden zijn solidair met vrouwen over de hele wereld - CIDSE
© CIDSE

Internationale Vrouwendag: CIDSE en haar leden staan ​​in solidariteit met vrouwen over de hele wereld

© CIDSE

Internationale Vrouwendag is een moment om de dagelijkse strijd van vrouwen om gelijkheid te bereiken te erkennen en steun te tonen en hun vitale bijdragen aan de samenleving volledig te erkennen.

CIDSE en haar aangesloten organisaties investeren in programma's die vrouwen in staat stellen om besluitvormers en actoren van verandering in hun gemeenschappen te zijn. Hun onvermoeibare inspanningen blijven vaak onopgemerkt of worden niet vergoed, ook al zijn het dezelfde inspanningen die gemeenschappen voeden, land, water en andere natuurlijke hulpbronnen verdedigen, vrede opbouwen en voor gezinnen zorgen. In feite nemen dit jaar veel vrouwen over de hele wereld deel aan een symbolische staking de hele dag om hun onmisbare bijdragen aan de samenleving te markeren en een beroep te doen op meer respect en bescherming van de rechten van vrouwen.

In het afgelopen jaar heeft CIDSE het opmerkelijke werk van vrouwen benadrukt die naar gendergelijkheid op alle niveaus streven met zijn gendergelijkheid blog. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer de waardigheid van sekswerkers in Cambodja, de strijd voor vrouwenrechten in Palestina en onze laatste invoer over een basisbeweging van vissersvrouwen in India die zich verzetten tegen een kernenergieproject.

We nodigen je uit om vandaag enkele van deze blogs te lezen om je te laten inspireren door deze vrouwen. U kunt de volledige lijst vinden hier
.
We willen ook de aandacht vestigen op initiatieven van sommige van onze leden die vrouwen ondersteunen in hun strijd voor meer gelijkheid.

 

 

 

 

 

Ontwikkeling en vrede
Dit jaar toont de Lenten-campagne 'Women at the Heart of the Action' van Development and Peace aan hoe vrouwen leidende actoren moeten zijn in de ontwikkeling van hun eigen gemeenschap. In haar video, Women at the Heart of the Action: Paraguay, wordt het verhaal verteld van de manier waarop vrouwelijke boeren die deel uitmaken van de vereniging AMUCAP biologisch boeren zijn en helpen bij het organiseren van boerenmarkten om consumenten en boeren dichter bij elkaar te brengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Development and Peace bracht ook een papier vandaag over de rol van vrouwen in ontwikkeling, met betrekking tot gebieden zoals de effecten van extractieven op vrouwen, vrouwen en landbouw en vrouwen in vredesopbouw.

Katholische Frauenbewegung Österreichs (Katholieke vrouwenbeweging)
Dit lid van KOO in Oostenrijk zet zich uitsluitend in voor het ondersteunen van vrouwen en genderprojecten. Ze werken op veel verschillende gebieden, waaronder voedselsoevereiniteit. In deze video, beschikbaar in het Duits en Spaans, vertellen ze het verhaal van de Fundación Entre Mujeres in Nicaragua, die traditionele Creoolse zaden nieuw leven inblaast en vrouwelijke boeren ondersteunt bij het verdedigen van hun recht op land.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is nog een video op dezelfde partner beschikbaar hier.

Ze hebben ook video's over andere onderwerpen, waaronder genderrechtvaardigheid in budgettering met partnerorganisatie Freedom of Debt Coalition en geweld tegen vrouwen in Nepal en in El Salvador.

Verenigd handen
Manos Unidas koppelt hun Internationale Vrouwendagactie aan het thema van hun Lenten-campagne, die gericht is op honger in de wereld. Ze hebben een vrijgegeven persbericht dat onderstreept de belangrijke behoefte aan gendergelijkheid in de landbouw, en merkt op dat hoewel vrouwen de helft van de agrarische beroepsbevolking in Azië en Latijns-Amerika vormen, hun werk vaak onwerkzaam is en slechts 20% van de vrouwen daadwerkelijk land bezit. Ze brengen de situatie naar voren van vrouwelijke boeren in Guatemala en Peru, die worden geconfronteerd met discriminatie en uitbuiting. Manos Unidas werkt samen met partners in beide landen om boerenvrouwen te ondersteunen om dit onrecht te overwinnen. Hier is een video met getuigenissen van vrouwen in Peru over de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd.

 

 

Misereor
Ons Duitse lid Misereor heeft de aandacht gevestigd op het onmetelijke lijden van vrouwen in India, die nog steeds het slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie en mensenhandel. Veel Indiase vrouwen lijden dagelijks onder massale mensenrechtenschendingen en experts schatten dat 200,000-vrouwen elk jaar het slachtoffer zijn van mensenhandel. Kinderen uit arme achtergronden en schuldenplichtige gezinnen worden ook getroffen, en velen belanden in situaties van gedwongen arbeid en gedwongen prostitutie. In totaal werken meer dan 2.3 miljoen vrouwen en meisjes in de seksindustrie.

Misereor werkt samen met de organisatie Prajwala, die zich richt op preventie en informatie, met name op het platteland waar mensenhandelaars hun slachtoffers vaak vinden. In samenwerking met de politie heeft Prajwala al honderden gedwongen prostituees bevrijd en geholpen hen opnieuw in hun families te integreren. De moedige medewerkers van Prajwala zetten hun werk voort, ondanks persoonlijke bedreigingen en de vernieling van hun kantoren. Misereor's India-expert Brigitte Mandelartz verklaart enkele van de hoofdoorzaken van deze behandeling van vrouwen in India:

“Vrouwen, die altijd vernedering hebben meegemaakt, geven de discriminatie door aan hun eigen dochters. Al generaties lang voelen meisjes zich minderwaardig en ervaren ze de suprematie van hun broers, die naar school mogen terwijl ze in het huishouden blijven. Het is moeilijk om dit denken over de eigen minderwaardigheid te doorbreken. "

Lees het volledige interview over hoe Prajwala deze mentaliteit verandert hier.

Internationaler Frauentag in Indien 1024x576

 

 

Ontwikkeling en vrede
Deel deze inhoud op sociale media