Steden transformeren in duurzame productieve ruimtes - CIDSE

Steden transformeren in duurzame productieve ruimtes

Steden kunnen ook levendige ruimtes voor verandering worden. Santropol Roulant is een inspirerend voorbeeld van stadslandbouw in Montreal, Canada. Het laat zien hoe daken en keukens duurzame productieve ruimtes, uitwisselingsplaatsen, collectief werk en solidariteit kunnen worden, voedsel naar mensen brengen met verlies van mobiliteit of autonomie, en daarmee sociaal isolement te doorbreken.

Steden zijn vaak drukke, sterk vervuilde plaatsen en het voedsel dat we eten heeft vaak vele kilometers afgelegd om op ons bord te komen, met een enorme ecologische voetafdruk achterlatend. Wat als we dat zouden omdraaien? Vorig jaar ontmoetten we in Canada tijdens het World Social Forum Carlo Primani van Santropol Roulant, een gemeenschapsorganisatie wiens filosofie het is om het sociale isolement te doorbreken dat mensen met een verlies aan autonomie of een verlies aan mobiliteit ervaren door middel van duurzaam voedsel. Het begon als een 'maaltijden op wielen'-organisatie, die gekookte menu's bood aan mensen die moeite hadden om hun huis te verlaten. Naarmate de tijd verstreek en de beweging rond duurzame landbouw en lokaal, biologisch voedsel groeide in Montreal, besloot Santropol Roulant om stadslandbouw te ondersteunen en er de basis van zijn organisatiemodel van te maken. "Wij zijn van mening dat de mensen die oorspronkelijk van onze diensten hebben geprofiteerd, ook recht hadden op toegang tot duurzaam, biologisch voedsel van hoge kwaliteit", zegt Carlo.

Het gebouw zelf is een echt voorbeeld van hoe ruimte in de stad kan worden gebruikt om gezond en duurzaam voedsel te produceren, bij te dragen aan voedselzekerheid en om een ​​veerkrachtige gemeenschap op te bouwen. Terwijl daken bestemd zijn om voedsel te produceren, worden ze ook plekken om te leren en uit te wisselen over bijvoorbeeld biologische stadslandbouw. Binnen in het gebouw vinden we een keuken waar het voedsel dat op de daken wordt geproduceerd, wordt omgezet in gekookte maaltijden die naar het programma 'Maaltijden op wielen' gaan. In de kelder vinden we de compostruimte. Hier worden voedselafval en andere derivaten gecomposteerd en eenmaal omgezet in rijke voedingsstoffen, zal het de daken voeden, waardoor een rijke cyclus ontstaat die ernaar streeft om hulpbronnen op een efficiënte manier te gebruiken en onnodig afval te vermijden.

Het project is zo divers dat je er ook een fietsenmaker kunt vinden. Dit is de ruggengraat van de 'maaltijden op wielen'-service, aangezien vrijwilligers fietsen gebruiken om het eten - manden of maaltijden - naar de verschillende klanten te vervoeren. “Het leuke aan dit deel van het project is dat het een zinvolle band of relatie probeert te creëren met de persoon naar wie het eten gaat. Omdat het de bedoeling is om sociaal isolement te bestrijden, kan het feit dat we naar de consument gaan en die persoon de kans krijgt om een ​​paar momenten uit te wisselen met onze vrijwilligers, behoorlijk krachtig zijn ”.

Tegenwoordig is het voedsel dat op de daken van Santropol Roulant wordt geproduceerd, niet alleen bestemd voor biologische manden of gekookte maaltijden, maar ook voor zijn oorspronkelijke doelgroep, maar ook voor vrijwilligers, partnerorganisaties en meer in het algemeen Montrealers, die ook kunnen deelnemen van deze levendige gemeenschap in de stad.

 

Deel deze inhoud op sociale media