Waarde van een toekomstig VN-verdrag over bedrijven en mensenrechten benadrukt tijdens EU-paneldebat - CIDSE
(Van links naar rechts: Claire Courteille, MEP Claude Rolin, Mgr Álvaro Ramazzini, Denise Auclair, Dr. Markus Krajewski) Credit: S. Cornet

Waarde van een toekomstig VN-verdrag over bedrijven en mensenrechten benadrukt tijdens EU-paneldebat

(Van links naar rechts: Claire Courteille, MEP Claude Rolin, Mgr Álvaro Ramazzini, Denise Auclair, Dr. Markus Krajewski) Credit: S. Cornet

Op 7 maart organiseerde CIDSE mede een paneldebat op hoog niveau in het Europees Parlement getiteld Business and Human Rights: Role and prospects for the European Union, perspectives from North and South in samenwerking met de Europese Volkspartij (EVP), CIFCA, Entraide et Fraternité, Broederlijk Delen, Wereldsolidariteit / Solidarité Mondiale, Commission Justice & Paix en Red europea de los comités O. Romero.

Het panel werd gehost door EP-lid Claude Rolin (EVP), vice-voorzitter van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken, die het debat opende door te erkennen dat zijn perspectief enigszins verschilt van andere leden in zijn partij vanwege zijn achtergrond in arbeidsbewegingen, maar een verantwoordelijkheid voelt om het debat rond integratie voort te zetten mensenrechten in handelsovereenkomsten, met name na onderhandelingen over de uitgebreide economische en handelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA), werd geen rekening gehouden met de mensenrechten of due diligence.

“Deze onderhandelingen brachten een debat op gang over het opnemen van mensenrechten en arbeidsrechten in handelsovereenkomsten. Het biedt een venster met mogelijkheden om ervoor te zorgen dat we de onevenwichtige machtsverhoudingen herstellen en ervoor zorgen dat alle burgers goed leven. Vrijwillige en verplichte maatregelen kunnen elkaar aanvullen. Maar we moeten de historische dynamiek van het VN-verdrag erkennen en de noodzaak voor de EU om een ​​proactieve rol in de onderhandelingen te spelen. De economie heeft alleen zin als het meer waarde voor de mens brengt; de economie moet ten dienste staan ​​van de mens, niet het tegenovergestelde! '

De huidige context voor het internationale juridisch bindende instrument voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten (het VN-bindende verdrag inzake bedrijven en mensenrechten) werd geleverd door Denise Auclair, Senior beleidsadviseur bij CIDSE, die ook het evenement modereerde. Ze benadrukte de recente goedkeuring van wetgeving in Frankrijk om due diligence af te dwingen van transnationale bedrijven die in het buitenland actief zijn, als een positieve stap in de goede richting, en nam nota van de jarenlange inspanningen van het maatschappelijk middenveld, de kerk en andere actoren bij het bevorderen van het VN-Verdrag, dat zal beginnen te onderhandelen in oktober 2017 in Genève.

Keynote speaker Mgr Álvaro Ramazzini, Bisschop van Huehuetenango in Guatemala, staat wereldwijd bekend om zijn herhaalde inzet tegen sociaal onrecht, vooral bij het verdedigen van de rechten van Maya-inheemse volkeren in hun strijd tegen transnationale bedrijven die land en agrarische hulpbronnen in gevaar brengen. Hij heeft zelfs doodsbedreigingen ontvangen voor de posities die hij heeft ingenomen. Hij deelde zijn ervaringen uit het veld en verwelkomde de dringende resolutie van het Europees Parlement over mensenrechtenactivisten in Guatemala, die de bewering van de kerk weergeeft dat iedereen een 'waardig leven' moet leiden.

“Zakelijke activiteiten moeten ten goede komen aan arme mensen en levens verbeteren. Dit is een grondwettelijk principe: staten, zoals Guatemala, moeten worden georganiseerd om het algemeen welzijn en de menselijke waardigheid te beschermen en te vervullen. In bepaalde gevallen hebben we goede wetten, maar deze worden niet nageleefd. Dit is het geval met IAO-conventie 169 inzake het recht van inheemse volkeren op vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming. In andere gevallen zijn wetten onrechtvaardig, zoals de mijnbouwcode [in Guatemala] die het gebruik van cyanide toestaat en slechts 1% royalty's vraagt, maar we hebben er moeite mee deze te veranderen omdat ons Congres niet voor alle belangen werkt. En wat betreft de associatieovereenkomst tussen de EU en Midden-Amerika: we zagen dat de handel prevaleerde boven andere onderdelen, zoals samenwerking en dialoog. We moeten de volgorde wijzigen. Een juridisch bindend VN-verdrag inzake bedrijven en mensenrechten kan en moet deze kwesties aanpakken. Dit verdrag moet het welzijn van alle burgers in Guatemala verbeteren, en met name de inheemse volkeren ”.

Een ander belangrijk punt voor Mgr Ramazzini is de verstoring die deze bedrijven brengen in traditionele levenswijzen die het leven en de natuur respecteren.

"De aanwezigheid van bedrijven heeft geleid tot de verdeling van veel gemeenschappen, tussen degenen die vanwege hun privébelangen voor projecten zijn en degenen die hiertegen zijn". Hij zei dat het harmonieuze samenleven van gemeenschappen aan het verdwijnen was, waarbij hij melding maakte van specifieke gevallen waarbij mijnbouw- en waterkrachtbedrijven uit Canada en Italië actief waren in Guatemala.

Hij voegde eraan toe dat de kerk een rol te spelen heeft door solidair te zijn met de arme en gemarginaliseerde gemeenschappen die door deze bedrijven worden getroffen, en om politieke leiders te overtuigen om de morele verplichting na te leven om het leven boven de winst te stellen en het verdrag te steunen. 'De rol van de kerk is erg belangrijk omdat ze een stem kan geven aan degenen die geen stem hebben. Het heeft toegang tot mensen en instellingen die mensen aan de basis niet hebben ”.

Ramazzini Web 

“De activiteit van TNC's staat in contrast met de armoede in de gebieden waar ze actief zijn. Nationale en transnationale bedrijven genereren rijkdom, maar Guatemalanen blijven arm. Hoe is dit mogelijk?" - Mgr Ramazzini

Dr. Markus Krajewski, Voorzitter van publiekrecht en internationaal recht aan de universiteit van Erlangen-Nürnberg, die voor CIDSE de zojuist vrijgegeven onderzoeksstudie Het primaat van de mensenrechten waarborgen in het handels- en investeringsbeleid Modelclausules voor een VN-Verdrag inzake transnationale ondernemingen, andere bedrijven en mensenrechten, zei dat een van de belangrijkste bevindingen uit zijn onderzoek is dat zakelijke belangen de mensenrechten op het basisniveau overtroeven. Hij erkende dat veel conflicten die leiden tot mensenrechtenschendingen het gevolg zijn van onevenwichtige machtsverhoudingen.

“De vereisten van handels- en investeringsovereenkomsten beperken de beleidsruimte van overheden om wetten te wijzigen en de wettelijke bescherming te versterken. Aangezien het moeilijk is om internationale verdragen te wijzigen of terug te trekken, moeten we de menselijke behoeften en de behoeften van bedrijven opnieuw in evenwicht brengen, waarbij we de rechten en plichten van buitenlandse bedrijven aanpakken, samen met beginselen van billijkheid en rechtvaardigheid in rechtsstelsels die al deze elementen in een bepaalde situatie in overweging nemen ”, zei hij, waarbij hij voorbeelden aanhaalde waarin staten legaal door multinationals werden achtervolgd omdat ze "inbreuk maakten op hun rechten om te opereren en winst te maken wanneer staten probeerden een meer gereguleerde omgeving te creëren. Hij noemde dit het 'huiveringseffect' en zei dat het gevolg was dat staten ervan werden weerhouden hun mijncodes te hervormen of wetten in te voeren die de milieu- en sociale gevolgen konden beperken, vandaar de noodzaak van een bindend verdrag.

“Dit kan niet alleen worden gedaan door de implementatie van bestaande niet-bindende instrumenten zoals de UN Guiding Principles: een niet-wettelijke verplichting bestaat per definitie niet. De zwakke punten van [OESO] nationale contactpunten en van nationale wetgeving staan ​​centraal. Kwesties als die van moeder-dochterverantwoordelijkheid tonen aan dat problemen legaal zijn: we moeten nieuwe regels vaststellen om staten te verplichten de effecten van bedrijfsactiviteiten te reguleren. Naast politieke en morele claims kunnen we het juridische argument aanvoeren dat de EU door het Verdrag van Lissabon verplicht is om mensenrechten en fundamentele waarden in haar handelsbeleid te waarborgen, en dus een actieve rol moet spelen in de onderhandelingen over het bindende VN-verdrag ”, zei hij, eraan toevoegend dat idealiter regionale rechtbanken voor mensenrechten, zoals het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof, versterkt zouden kunnen worden om dit mandaat te vervullen in plaats van nieuwe instellingen te creëren.

Claire Courteille, Directeur van het IAO-kantoor in Brussel, zei dat de IAO erg in beslag was genomen door geweld tegen vakbondsleden in Guatemala, en merkte op dat de werkgevers weerstand bieden aan voorschriften over toeleveringsketens, waar vaak misbruik plaatsvindt.

“We moeten de capaciteit versterken om ervoor te zorgen dat staten en bedrijven aan hun verplichtingen voldoen, om te zorgen voor herverdeling van rijkdom in landen als Guatemala. Daarvoor moeten we zorgen voor samenhang en samenwerking tussen verschillende initiatieven, zoals de nationale OESO-contactpunten en de UN Guiding Principles on Business & Human Rights. Als we een verdrag opstellen, moeten we dat doen op basis van bestaande ervaringen en hoe we daarop kunnen reageren. Omdat multinationale bedrijven werken met onderaannemers in wereldwijde toeleveringsketens, zijn wettelijke kaders complex. Werken aan het verplicht maken van due diligence op het gebied van mensenrechten, zoals Frankrijk heeft gedaan, is belangrijk ", Zei ze.

De heer Rolin sloot de sessie af door het groeiende bewustzijn van EU-parlementsleden te onderstrepen over de noodzaak om handel en mensenrechten directer te koppelen, zoals gezien in de EU-resolutie over conflictmineralen, en via hun kiezers, die een steeds belangrijkere rol spelen als consumenten in het gedrag van bedrijven beïnvloeden.

Wij nodigen u uit om de belangrijkste berichten van het onderstaande evenement te downloaden.

 

Kernboodschappen

Deel deze inhoud op sociale media