50 jaar geleden zette Populorum Progressio de koers uit voor door mensen geleide ontwikkeling - CIDSE

50 jaar geleden heeft Populorum Progressio de koers bepaald voor door mensen geleide ontwikkeling

Het was 50 jaar geleden, op maart 26th 1967, die paus Paulus VI heeft zijn encycliek vrijgegeven Populorum progressio: Over de ontwikkeling van mensen.

Deze baanbrekende tekst heeft de voorkeursoptie voor de armen tot een centrale zorg van de kerk gemaakt en heeft het werk van CIDSE en haar aangesloten organisaties diepgaand vormgegeven toen zij begonnen met het in praktijk brengen van wereldwijde solidariteit. 

Het veroordeelde de sociale ongelijkheid die mensen hun waardigheid ontzegt en legt de basis voor de visie dat elke persoon recht heeft op integrale menselijke ontwikkeling, met andere woorden, gelijke toegang tot de middelen voor sociale, economische, politieke, culturele, persoonlijke en spirituele ontwikkeling .

Citaat van PP 

In de 50-jaren sinds zijn publicatie is de invloed van Populorum progressio is over de hele wereld gevoeld, hetzij door de werken van katholieke internationale ontwikkelingsagentschappen, bevrijdingstheologie, gerechtigheids- en vredescommissies en daaropvolgende encyclieken.

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan ​​van Populorum progressio, CIDSE organiseerde een grote conferentie om na te denken over de impact van de encycliek en toekomstige acties. Keynote-spreker Sr. Ethna Regan maakte de volgende opmerkingen, waarvan vele vandaag nog steeds relevant zijn:

“Ik realiseer me dat velen van jullie dit jubileumjaar hebben nagedacht over de context, inhoud en impact van wat soms wordt beschreven als onze 'Magna Carta' van ontwikkelingsdocumenten, Populorum Progressio. Omdat ik niet wil herhalen wat u al weet, wil ik me alleen afvragen hoe paus Paulus VI zou reageren als hij hier op deze conferentie was. Ik denk dat Paul het graag zou zien Populorum progressio betrokken op een dergelijke dynamische manier op deze conferentie, maar ook bedroefd over de voortdurende relevantie van de volgende inzichten:

  • Ontwikkeling blijft een 'nieuwe' naam voor vrede
  • De wereld is nog steeds 'ziek' door de onproductieve monopolisering van hulpbronnen door een paar (66)
  • Het schandaal van overduidelijke ongelijkheid en de groeiende kloof tussen arm en rijk
  • Het misbruik van het kapitalisme dient het algemeen belang niet
  • Aanhoudende ongelijkheid in handelsbetrekkingen
  • 'Op het spel staat het overleven van zoveel onschuldige kinderen, en voor zoveel gezinnen die door ellende worden overwonnen, staat de toegang tot omstandigheden die geschikt zijn voor mensen, op het spel de vrede van de wereld en de toekomst van de beschaving. Het is een tijd voor alle mensen en alle volkeren om hun verantwoordelijkheden onder ogen te zien. ' (80)
  • Solidariteit is een plicht en dergelijke solidariteit moet praktisch zijn

Terwijl hij de blijvende relevantie van deze woorden zou betreuren Populorum progressio, Denk ik dat Paul VI de blijvende relevantie van zijn idee van 'integrale menselijke ontwikkeling' zou vieren en zich zou verheugen in de manier waarop dat concept is uitgebreid. Hij zou blij zijn dat zijn woorden over zoeken, weten en meer hebben om meer te zijn, de acties van opvoeders en radio-omroeporganisaties, van inheemse volkeren en katholieken inspireerden. Het zou hem verbazen om 'geslacht' te zien als een terugkerend motief in de definitie van armoede en in de suggesties voor de essentiële overweging ervan in de projecten die het werk van katholieke sociale rechtvaardigheid wereldwijd vormen.

Katholieke hulp- en ontwikkelingsinstanties die werken voor gerechtigheid en vrede, die getuigen van een speciale zorg voor de armen en kwetsbaren, zijn uniek klaar om een ​​deel van dat gekneusde vertrouwen te genezen. Het is echter belangrijk dat de kritiek op de kloof die bestaat tussen de verkondigde en operationele ethiek van de bredere kerk vergezeld gaat van een onderzoek naar die kloof zoals deze mogelijk en feitelijk bestaat in ons werk als katholieke hulp- en ontwikkelingsinstanties. Een viering van Populorum progressio moet ook worden gekenmerkt door een eerlijke beoordeling van wat we doen en hoe we het doen, van de kloof tussen onze uitgeroepen ethiek als leden en partners van CIDSE en onze operationele ethiek. Een dergelijke beoordeling verhoogt het bewustzijn en een dergelijk bewustzijn is de eerste stap om die kloof te overbruggen tussen de ethiek die door onze organisaties wordt verkondigd en onze feitelijke praktijk.

We vieren de blijvende relevantie van de visie op integrale menselijke ontwikkeling in Populorum Progressio en betreuren de armoede en het onrecht dat veertig jaar later aanhoudt. Moge deze viering en klaagzang ons ondersteunen als we samenwerken voor wereldwijde gerechtigheid. '

U kunt de volledige speech hieronder downloaden (EN, ES, FR).

In 2009 produceerde paus Benedict zijn encycliek Caritas in Veritate, die het begrip van integrale menselijke ontwikkeling verder heeft uitgebreid. CIDSE-lid, Center of Concern in de VS, reflecteerde op de verbanden tussen de twee:

'Paus Benedictus encycliek, Caritas in Veritate (Love in Truth) is een jubileumdocument ter gelegenheid van het 40-jubileum van Populorum Progressio uitgegeven door paus Paul VI in 1967. Benedict merkt op: 'Op een speciale manier is het gekoppeld aan wat Paul VI nu meer dan 40 jaar geleden schreef in Populorum progressio, de hoeksteen van de sociale leer van de kerk, waarin de grote pontiff bepaalde beslissende en altijd relevante ideeën schetste voor de integrale ontwikkeling van de mensheid en de moderne wereld ''.

Zr. Katherine Feely, SND van Center of Concern creëerde een piramide die de niveaus van het proces van integrale menselijke ontwikkeling schetst, waarbij we onszelf bevrijden van de constante zorg om materiële behoeften veilig te stellen naar echte eenheid in de liefde van Christus die ons roept allemaal om te delen in het leven van de levende God.

U hebt toegang tot deze bron hier.

Al in Populorum progressioPaus Paulus VI erkende de beperkte hulpbronnen van de aarde en dat de systemen en structuren van de samenleving zouden moeten werken zodat iedereen toegang heeft:

"Als de aarde nu echt is geschapen om de mens te voorzien van de levensbehoeften en de gereedschappen voor zijn eigen vooruitgang, volgt daaruit dat ieder mens het recht heeft om van de aarde te halen wat hij nodig heeft. Het recente concilie herhaalde deze waarheid: “God bedoelde de aarde en alles erop voor het gebruik van alle mensen en volken. Dus, onder leiding van gerechtigheid en in het gezelschap van naastenliefde, zouden de geschapen goederen eerlijk naar iedereen moeten stromen. "

“Alle andere rechten, wat ze ook mogen zijn, inclusief de eigendomsrechten en vrijhandel, moeten ondergeschikt worden gemaakt aan dit principe. Ze mogen het op geen enkele manier hinderen; in feite moeten ze de uitvoering ervan actief vergemakkelijken. Het herleiden van deze rechten naar hun oorspronkelijke doel moet worden beschouwd als een belangrijke en dringende sociale plicht. " PP 22

Paus Franciscus heeft ons nog verder gebracht met zijn encycliek Laudato Si', zoals opmerkingen Bernd Nilles, secretaris-generaal van CIDSE:

“Populorum Progressio heeft ons geholpen en begeleid bij het omarmen van het belang van door mensen geleide ontwikkeling en de noodzaak om een ​​economie veilig te stellen die de mensheid dient en niet slechts enkele. Het werd gevolgd door verdere encyclieken die de sociale leer verdiepen en het engagement voor sociale rechtvaardigheid van de katholieke kerk versterken. De nieuwste encycliek in deze traditie is Laudato Si ', die ons oproept om voor ons gemeenschappelijke huis te zorgen vanuit een sociaal en ecologisch perspectief. Paus Franciscus herinnert ons eraan dat de roep van de armen en de aarde één roep is. Dat onrecht en aantasting van het milieu hand in hand gaan en soortgelijke oorzaken hebben. In deze traditie wil CIDSE de diepere oorzaken van wereldwijde crises aanpakken en transformatieve beleidsmaatregelen en antwoorden voorstellen voor een rechtvaardige en duurzame wereld ”.

CIDSE neemt deel aan Vaticaanse vieringen van deze historische encycliek via haar Italiaanse lid FOCSIV. Spaans lid Manos Unidas en Slowaaks lid Erko zullen ook aanwezig zijn.

Terwijl we zijn 50-jaargeschiedenis volgen, kunnen we nu de radicale transformatie zien die dat is Populorum progressio vraagt ​​nog steeds van ons vandaag en om naar te streven. De Bisschoppenconferentie van België heeft in samenwerking met CIDSE-leden Broederlijck Delen en Entraide et Fraternité een verklaring uitgegeven ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Populorum progressio, waar ze heel duidelijk samenvatten wat deze transformatie vandaag in onze wereld betekent:

“… Ja, we moeten geloven in de kracht van verandering als we ons met vele anderen op dit pad begeven. We willen ook samenwerken met de instellingen 'in transitie' die die weg zijn ingeslagen, met andere woorden die een transitie zijn begonnen naar een wereld die meer respect heeft voor ecologie en het natuurlijk evenwicht. We committeren ons aan een ethiek van 'genoeg', met andere woorden een levensstijl doordrenkt van eenvoud. "

Lees de volledige verklaring in het Frans hier, Ook in Nederlands.

Zie ook de gebed geschreven voor de viering van de 50e verjaardag van Populorum progressio gepubliceerd door Centre of Concern, lid van CIDSE in de VS.

PP Speech Ethna Regan (EN)
PP Discours Ethna Regan (FR)
PP Presentacion Ethna Regan (ES)

Deel deze inhoud op sociale media