Meer dan 200 maatschappelijke organisaties roepen de Europese Commissie op om zich te verzetten tegen megafusies in de landbouw - CIDSE

Meer dan 200 maatschappelijke organisaties roepen de Europese Commissie op zich te verzetten tegen megafusies in de landbouw

CIDSE samen met meer dan 200 maatschappelijke organisaties lidorganisaties roept de Europese Commissie op om de geplande 3-fusies in de agribusinesssector te blokkeren, omdat deze marktmacht concentreren en de gevolgen van industriële en chemische landbouw voor ecosystemen, boeren, gezondheid en voedselveiligheid verergeren.

 

De voorgestelde fusies van DuPont-Dow, Syngenta-ChemChina en Monsanto-Bayer completeren het plaatje van een steeds meer gemonopoliseerde agribusiness-sector. Als de fusies worden goedgekeurd, zou dit betekenen dat drie bedrijven ongeveer 70% van de landbouwchemicaliën ter wereld en meer dan 60% van de commerciële zaden in handen zouden hebben.

CIDSE is van mening dat dergelijke fusies een bedreiging vormen voor recente internationale engagementen zoals de Overeenkomst van Parijs en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling door een landbouwmodel te bevorderen dat sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen en externe inputs, en dat de ruimte voor kleinschalige direct of indirect verkleint voedselproducenten en overheden om echt veerkrachtige en duurzame voedselsystemen te bouwen, waardoor de voedselsoevereiniteit de facto in gevaar komt.

Zoals de open brief aan de Europese Commissie stelt: "Bedrijfsreuzen die hun controle over ons voedsel vergroten, vormen een bedreiging voor deze toekomst en zullen ons verhinderen de gediversifieerde boerderijen en landschappen te laten groeien die we nodig hebben om ons voedselsysteem weerbaarder te maken tegen klimaatverandering."
In een tijd waarin de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, de instabiliteit van wereldmarkten en klimaatverandering de risico's vergroten waarmee kleinschalige voedselproducenten worden geconfronteerd, zal de veerkracht van onze voedselsystemen afnemen als er niets wordt gedaan.

CIDSE ziet dergelijke fusies als een bedreiging die bijdraagt ​​aan klimaatverandering. Een van de zorgen die dit veroorzaakt, is de groeiende kans die deze bedrijfsreuzen zouden hebben bij het beïnvloeden van beleid op gebieden zoals handel, landbouwsubsidies en landgebruik, waarbij enorme inspanningen en middelen worden gestoken in het promoten van business-as-usual valse oplossingen zoals 'klimaat- slimme landbouw ”: hun enorme lobbypotentieel bij het verspreiden van een zorgelijk model dat kleinschalige boeren op de lange baan schuift en ons verder zou opsluiten in niet-duurzame en gevaarlijke paden.
Lees de open brief hieronder:

Open brief aan de Europese Commissie over fusies in de agribusiness

Wij, ondergetekende organisaties, roepen de Europese Commissie op de aanstaande fusies van 's werelds grootste agrochemische en zaadbedrijven af ​​te wijzen.
In een reeds geconcentreerde markt stellen 's werelds grootste agrarische bedrijven fusies voor - van Dow Chemical met DuPont, Monsanto met Bayer AG en Syngenta met ChemChina. Deze fusies zouden de problemen van de industriële landbouw verergeren - met negatieve gevolgen voor het publiek, boeren en landarbeiders, consumenten, het milieu en voedselzekerheid.

Deze fusies riskeren belangrijke monopolistische resultaten die verder zouden leiden:

Verbetering van de bedrijfscontrole over de landbouw
De drie resulterende bedrijven konden ongeveer 70% van 's werelds agrochemicaliën en meer dan 60% van commerciële zaden beheersen. Door dominant marktaandeel en pure politieke macht zouden ze ons landbouw- en voedselsysteem onnodig beïnvloeden.

• Beperk de keuzes van boeren
Verminderde concurrentie en toegenomen marktdominantie zouden de diversiteit van zaden verder beperken, de keuzevrijheid van boeren en hun rechten om hun zaden te redden schaden en hun afhankelijkheid van chemische inputs vergroten. Deze bedrijven gaan technologiepakketten en managementsystemen promoten die de afhankelijkheid van boeren vergroten. De drie resulterende reuzen zouden in staat zijn hun intellectuele eigendomscontrole te versterken, de resterende kleine zaadbedrijven eruit te persen en de prijzen voor boeren te verhogen - waardoor plattelandseconomieën en voedselbedrijven worden geschaad.

Keuze consument keuze
Meer marktcontrole zou de voedselkeuzes van Europeanen verminderen; en verminderen het vermogen van boeren om te voldoen aan de vraag van consumenten naar divers, gezond, kosteneffectief, kwaliteitsvol voedsel dat op een ecologisch verantwoorde manier wordt geproduceerd. Eventuele kosten die aan het publiek worden doorberekend, kunnen de meest kwetsbaren het hardst treffen.

Verhoog het gebruik van chemicaliën en schaad het milieu
Verminderde diversiteit van de landbouw en een grotere dominantie van de monocultuurlandbouw die sterk afhankelijk is van chemische inputs, waaronder gevaarlijke pesticiden, zou verder schadelijk zijn voor het milieu, de biodiversiteit en de menselijke gezondheid - inclusief die van boeren en werknemers. We moeten dringend de diversiteit van gewassen en landschap vergroten, en ons voedselsysteem ook weerbaarder maken tegen klimaatverandering.

Schade aan de voedselsoevereiniteit van Europa
Een groeiende beweging van boeren, consumenten en bedrijven bouwen nieuwe levendige, eerlijkere en groenere voedsel- en landbouwsystemen. Bedrijfsreuzen die hun controle over de landbouw vergroten, zouden de toekomst van deze bedrijven en initiatieven in gevaar brengen, en daarmee de gediversifieerde en multifunctionele landbouwbedrijven die een hoeksteen vormen van de Europese landbouwstijl.

Harm-landen in het Zuiden en het recht op voedsel
Het effect van concentrerende kracht op boeren, plattelandsgemeenschappen en consumenten zou het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, met name doelstelling 2, belemmeren om "een einde te maken aan honger, voedselzekerheid en verbeterde voeding te bereiken en duurzame landbouw te bevorderen". Deze gevolgen zouden vooral ernstig zijn in het Zuiden, waar het recht op voedsel al wordt bedreigd.

Wij dringen er bij de Europese Commissie op aan om de fusies af te wijzen, de schade veroorzaakt door deze bedrijven te voorkomen en dringend stappen te ondernemen om rechtvaardige en duurzame voedselsystemen te ondersteunen die minder afhankelijk zijn van de agrarische sector, door:

- De impact van alle drie de voorgestelde fusies samen in overweging nemen;

- het aanpakken van de bestaande concentratie in de voedsel- en landbouwsector en het stellen van duidelijke grenzen aan het marktaandeel dat een bedrijf kan beheersen;

- steun en subsidies verschuiven van de agribusiness naar het belonen en stimuleren van kleinschalige en duurzame agro-ecologische landbouw;

- Verhogen van de milieu- en sociale waarborgen om ervoor te zorgen dat de agrarische sector de impact ervan op burgers, boeren, arbeiders en het milieu vermindert.

MergersZ_open_letter_signed.pdf

Deel deze inhoud op sociale media