Commissie voor de status van vrouwen en de rol van geloof - CIDSE
VN Dames / Ryan Brown

Commissie over de status van vrouwen en de rol van geloof

VN Dames / Ryan Brown

Tanja Haque, Genderadviseur van CAFOD, bespreekt de rol van geloof bij de 61st zitting van de Commissie over de status van vrouwen.

Vorig jaar ging ik naar de Commissie voor de Status van Vrouwen (CSW) voor het eerst, wat ook toevallig het jaar was, erkende de CSW officieel de rol van op geloof gebaseerde organisaties bij het bevorderen van gendergelijkheid en empowerment van vrouwen (paragraaf 23 van de overeengekomen conclusies).

Wat is een betere manier om op dit momentum voort te bouwen dan het jaar daarop terug te keren voor de eenenzestigste sessie van de CSW in het gezelschap van een van onze kerkpartners, pater Javier Marquez Acosta, de directeur van het Sociaal Pastoraal Secretariaat van de Colombiaanse Bisschoppenconferentie . Fr. Javier heeft vele jaren in Córdoba in het bisdom Montelibano gewerkt met inheemse vrouwenorganisaties, zoals het Tierralta Women's Network, ter ondersteuning van hun inspanningen om hun territorium en rechten te verdedigen. Zijn nauwe betrokkenheid bij het werk in deze regio, dat zwaar door het conflict wordt getroffen, heeft hem in staat gesteld een uitstekende kennis te ontwikkelen van de impact van het gewapende conflict op gemeenschappen.

Decennia lang zijn de acties van guerrilla en paramilitaire groepen en de post-demobilisatie samengekomen in de gemeente Tierralta, en als gevolg daarvan hebben vrouwen die daar wonen te maken met veel geweld. Het vrouwennetwerk bestaat uit meer dan 160-vrouwen, die ernaar streven om intra-gezins- en sociaal geweld zichtbaar te maken, overlevenden te beschermen en het publieke bewustzijn van bescherming en belangenbehartiging over dit soort gendergerelateerd geweld te vergroten.

Fr. Javier nam deel aan twee belangrijke evenementen georganiseerd door belangrijke gender- en geloofsnetwerken waarvan CAFOD lid is: Naast elkaar Gender Justice Movement (SbS) en de We zullen coalitie uitspreken (WWSO). Side by Side is een internationale geloofsbeweging voor genderrechtvaardigheid en werd formeel gelanceerd op de CSW op 17th in maart in het Heiligdom van de Sint-Pieterskerk, en biedt een gelegenheid om van geloofsleiders over de hele wereld te leren hoe ze samenwerken in hun gemeenschappen barrières uitdagen en pleiten voor genderrechtvaardigheid. De lancering benadrukte het belang van leiders van religie en geloof in het streven naar gendergelijkheid en duurzame ontwikkeling, en was gericht op het creëren van een gelegenheid voor discussie over de kruising van religie, genderrechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling.

De volgende dag hielden zowel SbS als WWSO, een internationale op geloof gebaseerde coalitie tegen seksueel en op gender gebaseerd geweld, een gezamenlijk evenement in het VN-kerkcentrum met de titel: “Niemand achterlaten: economische empowerment van vrouwen, seksuele en op geslacht gebaseerd geweld en geloof ”. Fr. Javier maakte deel uit van een internationaal panel dat sprak over de rol van geloof bij het aanpakken van stigma en sociale barrières voor economische empowerment en participatie voor de meest gemarginaliseerde vrouwen. Fr. Javier deelde zijn ervaring vanuit het perspectief van een geloofsleider die de vitale rol van geloofsgroepen benadrukte bij het uitdagen van schadelijke sociale normen, het aanpakken van belangrijke barrières voor de sociale en economische integratie van vrouwen en het bieden van broodnodige pastorale begeleiding en spirituele ondersteuning aan overlevenden van seksuele en gender- gebaseerd geweld.

Voor Fr. Javier was de eerste keer dat hij deelnam aan de CSW en in feite zijn eerste keer in de Verenigde Staten, waar hij voor het eerst sneeuw ervaarde, wat, zoals je je kunt voorstellen, resulteerde in het maken van veel foto's! Laten we hopen dat dit een van de vele internationale evenementen voor gendergelijkheid CAFOD en CIDSE-partners zoals Fr. Javier heeft de mogelijkheid om deel te nemen en te worden gehoord.

 

 

 

Deel deze inhoud op sociale media