Duurzaam leven: onze relatie met de natuur en anderen koesteren - CIDSE

Duurzaam leven: onze relatie met de natuur en anderen koesteren

© Madalena Meneses

Verliefd op het leven en op zoek naar vrijheid. Bij 25 ontdekte Maria Meneses, een levendige jonge vrouw uit Portugal, dat er een woord is voor wat ze leefde: duurzaamheid.

Vanwege ernstige complicaties bij de geboorte werd Maria geboren met hersenverlamming. De doktoren vroegen zelfs haar ouders om afscheid te nemen, maar Maria's kracht om te leven veranderde altijd de kansen. Aan het einde van haar eerste, lange maand op de ICU (Intensive Care Unity) ging ze naar huis. Dit is slechts één reden waarom ze sinds haar eerste dag buitengewoon is.

Vervolg op de bevalling, alleen motorisch, stoort haar niet. "Het is mijn toestand, ik weet niet hoe ik zonder de verlamming moet leven." Ze neemt kalm haar tempo aan en in feite is er niets dat haar conditioneert: ze surft, ze droomt zo hoog dat ze zichzelf op 20-jarige leeftijd uit een vliegtuig gooit (nadat ze al vier parachutesprongen heeft gemaakt), ze is een theateractrice (ze heeft al acteerde op nationale podia), naast vele andere avonturen.

Ze gelooft dat duurzaamheid bij ons hoort en dat we dagelijks door kleine gebaren een verschil kunnen maken. Het is in direct contact met de natuur dat ze haar batterijen oplaadt. "Ik ga graag naar het strand, ga in een tuin en luister naar wat daar gaande is, ik moet de polsslag van de aarde voelen." Ze neemt die momenten ook om over de wereld na te denken en te leren hoe ze er beter voor kan zorgen. Dit was hoe ze haar zelfzorg wakker maakte. Ze leerde zichzelf, haar tijden en haar conditionering elke dag te respecteren, hoewel ze er diep van overtuigd is dat ze geen grenzen kent.

Ze volgde de normale academische cursus, in het privé-onderwijs en later in het openbaar onderwijs, en had altijd veel gemak bij het maken van vrienden. Dat komt omdat wat het meest opvalt in Maria, haar levensvreugde is, met haar heel eigenaardige lach, zo besmettelijk!

Het was toen ze lid werd van de CISV (Children International Summer Village) dat ze interesse en een passie wekte voor thema's zoals duurzame ontwikkeling, een van de vier pijlers van de organisatie. Het hoofddoel van de CISV is om kinderen voor vrede te onderwijzen, door middel van activiteiten die de geest van samenwerking bevorderen en kinderen van over de hele wereld en uit alle culturen samenbrengen om elkaar te leren kennen en respecteren.

Maria is iemand die altijd voor haar onafhankelijkheid heeft gevochten en die daarom op al haar familie en vrienden rekent om met haar alle verworvenheden van haar vrijheid te vieren. En zo daagt Maria ons uit: onze relaties voeden.

Bekijk de video hieronder: 

Deel deze inhoud op sociale media