5 redenen waarom de fusie tussen Bayer en Monsanto moet worden stopgezet - CIDSE

5 redenen waarom de fusie tussen Bayer en Monsanto moet worden stopgezet

De komende weken zal de EU-commissie beslissen of zij de megafusie van de multinationale landbouwbedrijven Bayer en Monsanto zal goedkeuren.

De Commissie heeft al twee andere fusies in de landbouwsector toegestaan, namelijk DuPont-Dow Chemical en Syngenta-ChemChina, die een gevaarlijk precedent hebben geschapen voor deze derde fusie die de macht over onze voedselvoorziening verder zal concentreren. Het toestaan ​​van dergelijke megafusies is een ernstige bedreiging voor boeren, consumenten, het milieu en de biodiversiteit, en verkleint de ruimte voor duurzame alternatieven om te floreren. Meer dan 200-organisaties, waaronder CIDSE, hebben onlangs een open brief aan de Europese Commissie gestuurd om zich te verzetten tegen deze fusies.

Hier zijn 5-redenen waarom deze megafusie moet worden gestopt:

1. Het zal de planeet niet voeden

Er wordt vaak gezegd dat industriële landbouw de oplossing is om honger in de wereld te overwinnen en in ontwikkelingslanden moet worden bevorderd. Het type chemisch afhankelijke landbouw dat door landbouwbedrijven zoals Bayer en Monsanto wordt voorgesteld, gaat zelfs hand in hand met de teelt van monoculturen zoals soja en palmolie, die landgrijpers aanmoedigt die kleinschalige boeren de toegang tot land ontzeggen om te cultiveren . Het zijn deze boeren die de capaciteit hebben om hun gemeenschappen te voeden, maar een fusie zoals deze zou een paar bedrijven ongekende macht geven om het beleid te beïnvloeden en onze voedselvoorziening te beheersen, waardoor kleine boeren en het binnenlandse beleid dat ze nodig hebben worden geduwd ondersteunen hun lokale, gezonde en gediversifieerde productie.

2. Zeg maar dag tegen variatie in de supermarkt

Als deze fusie doorgaat, zal het gebruik van chemicaliën en de afhankelijkheid van externe input die samengaat met de productie van monoculturen steeds vaker voorkomen, wat de veerkracht en voedselsoevereiniteit van gemeenschappen bedreigt. Het zou het vermogen van gemeenschappen en consumenten wegnemen om het voedsel te kiezen dat ze willen produceren en eten. De overgang naar hoogrenderende genetisch gemodificeerde gewassen die sterk afhankelijk zijn van chemicaliën en pesticiden heeft de biodiversiteit al aanzienlijk verminderd en dit zal alleen maar toenemen als landbouwbedrijven hun macht concentreren en de voedselketen monopoliseren.

3. Boeren zullen de controle over hun zaden verliezen

Deze bedrijven patenteren niet alleen de zaden van boeren, ze profiteren van oneerlijke handelsregels. De ervaring heeft al geleerd dat vrijhandelsovereenkomsten agribusiness voorrang kunnen geven boven nationale autoriteit als lokale wetgeving wordt belemmerd in hun vermogen om zaken te doen en winst te maken. Colombia is een goed voorbeeld. Toen een handelsovereenkomst met de VS werd ondertekend, werden Colombiaanse boeren hun gewassen in beslag genomen en verbrand nadat ze te horen hadden gekregen dat ze de handelsovereenkomst voor het gebruik van "illegale" zaden schonden. Deze zaden waren die boeren hadden bewaard van de vorige gewassen van het jaar, een traditie die bijdraagt ​​aan biodiversiteit en veerkracht. Met deze fusie zou Bayer-Monsanto 60% van het zaadaanbod in de wereld beheersen. Dit zal hun macht over de besluitvorming op verschillende niveaus versterken, waardoor de keuzes van boeren verder worden beperkt en de afhankelijkheid van de technologiepakketten van deze bedrijven wordt vergroot.

4. Het wordt moeilijker om van de natuur te genieten

Het massale gebruik van giftige pesticiden en chemische inputs vormen al een ernstige bedreiging voor bijen, die onze tuinen en natuurlijke omgeving bestuiven. De gifstoffen van pesticiden vinden hun weg naar waterbronnen, ook in de voedselketen van insecten en vogels en mensen. Door de concurrentie tussen Bayer en Monsanto, de twee belangrijkste producenten van pesticiden, uit te schakelen, zou er weinig stimulans zijn voor de ontwikkeling van alternatieven die minder schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid. Het wordt niet alleen moeilijker om van de natuur te genieten, omdat veel soorten het risico lopen te verdwijnen, maar onze eigen gezondheid kan het ook moeilijker maken.

5. Hallo klimaatverandering

Industriële landbouw is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen en in een tijd waarin ambitieuze inspanningen nodig zijn om de CO2-uitstoot te verminderen, kan een dergelijke fusie rampzalig zijn. Het zou kunnen bijdragen aan de stijgende temperaturen en de benodigde investeringen in duurzame oplossingen zoals agro-ecologie beperken die zullen helpen om de planeet te koelen en de bevolking te voeden. Klimaatverandering zal alleen maar frequenter droogte en onstabiele weerpatronen bevorderen, en de homogene en steriele zaden die door landbouwbedrijven worden voorgesteld, zijn niet aangepast om bestand te zijn tegen deze klimaatstoornissen.

Als deze fusie - en de daarmee gepaard gaande machtsconcentratie over de voedselketen - groen licht krijgt, sluit dat ons op een gevaarlijk pad. CIDSE is van mening dat agro-ecologie en voedselsoevereiniteit de belangrijkste pijlers moeten zijn van elk beleid dat echt gericht is op het aanpakken van voedselonzekerheid, het opbouwen van veerkracht in het licht van onzekerheid en klimaatverandering, het ondersteunen van voedselproducenten door hun rechten te waarborgen en de biodiversiteit te vergroten. Dergelijke fusies dienen alleen om een ​​model te versterken dat ons ervan weerhoudt een betere toekomst op te bouwen, een waarin een klimaatcrisis en voedselcrises kunnen worden vermeden.

Help de bedrijfscontrole over de landbouw te stoppen door de volgende petitie te ondertekenen (https://act.wemove.eu/campaigns/stop-monster-merger-baysanto). U kunt ook deelnemen aan onze social media-campagne. Zoek materialen hier.

Wereldwijde concentratie van 's werelds grootste agrochemische bedrijven

Agribusiness fuseert infographic

Credit: Friends of the Earth Europe

Deel deze inhoud op sociale media