Naties moeten hun leiderschap versterken en burgers hun acties om de klimaatverandering te verminderen in het licht van de terugtrekking van de VS uit de Overeenkomst van Parijs - CIDSE

Naties moeten hun leiderschap versterken en burgers hun acties om de klimaatverandering te verminderen in het licht van de terugtrekking van de VS uit de Overeenkomst van Parijs

De aankondiging dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit de klimaatovereenkomst van Parijs die in september 2016 onder de Obama-regering is geratificeerd, is een teleurstellende tegenslag in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.

 De Verenigde Staten behoren tot de topproducenten per hoofd van de CO2-uitstoot die bijdragen aan de klimaatverandering, maar de huidige regering negeert beleid dat een wereldwijde transitie naar hernieuwbare energiebronnen zou kunnen ondersteunen. Dit is zo, ondanks het groeiende bewijs dat de klimaatverandering Amerikaanse burgers nu al treft, zoals te zien is aan de ernstige droogte in Californië en Texas, en krachtige stormen in het noordoosten en het Midwesten.

Onder de regering Trump heeft de Amerikaanse regering aangetoond dat ze minder steun verleent om de klimaatverandering aan te pakken, en probeert ze bovendien een economisch model te ondersteunen dat alleen de koolstofemissies zal verhogen door te investeren in steenkoolproductie, de aanleg van pijpleidingen en de voortdurende exploitatie van fossiele brandstoffen . Dit gaat ten koste van de vooruitgang door het overheidsbeleid, stappen van het bedrijfsleven en een verschuiving van kolen die hebben bijgedragen aan een algehele vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door de Verenigde Staten.
De inspanningen van wereldleiders, waaronder paus Franciscus, van vorige week om uit te leggen waarom het voor de Verenigde Staten essentieel en voordelig is om zich aan de overeenkomst te houden, lijken doof te zijn gevallen. Paus Franciscus gaf Trump een kopie van zijn encycliek, Laudato Si ': On Care for our Common Home, waarin politici duidelijk worden opgeroepen leiderschap te tonen in deze kwestie:

Om deze verantwoordelijkheden en de daarmee gepaard gaande kosten op zich te nemen, zullen politici onvermijdelijk botsen met de denkwijze van winst en resultaten op korte termijn, die de huidige economie en politiek domineert. Maar als ze moedig zijn, zullen ze getuigen van hun door God gegeven waardigheid en een getuigenis van onbaatzuchtige verantwoordelijkheid achterlaten. (Laudato Si ', 181)

Door zich te schrappen uit de Overeenkomst van Parijs, ontzeggen de Verenigde Staten zichzelf een rol in deze krachtige erfenis waarover paus Franciscus spreekt.


Wat betekent dit voor de toekomst van de Overeenkomst van Parijs?

De Verenigde Staten hebben hun morele verantwoordelijkheid ontlopen om een ​​leider te zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Door deze verantwoordelijkheid te ontkennen, sturen de Verenigde Staten een ongelukkige boodschap die de hoop van mensen over de hele wereld verraadt voor hun traditionele wereldwijde leiderschap. Het is een bijzonder harde reactie vanuit het perspectief van landen in het Zuiden die ernaar streven hun eigen CO2-uitstoot te beperken en de ergste gevolgen van klimaatverandering ondervinden; deze gemeenschappen zijn getuige van de vernietiging van hun land, milieu en traditionele praktijken ter ondersteuning van een mondiale economie met beperkte voordelen voor hen. Dit besluit van de Verenigde Staten zou een signaal moeten zijn voor de andere ondertekenaars van 194 om hun inspanningen te verdubbelen, hun verplichtingen te versterken en de op fossiele brandstoffen gebaseerde economie te verwerpen die de regering Trump voortzet.

Deze terugtrekking biedt landen als Canada en China en de Europese Unie de kans om het voortouw te nemen in deze wereldwijde strijd en aan te tonen dat klimaatverandering de meest urgente kwestie van onze tijd is als we een gezonde planeet voor toekomstige generaties willen garanderen . Andere landen en publieke en private instellingen moeten benadrukken hoe de Verenigde Staten zichzelf isoleren door deze positie in te nemen en hun geloofwaardigheid en effectiviteit politiek, economisch en cultureel beperken. De Europese Unie heeft zichzelf al bijna een decennium uitgeroepen tot klimaatleider en moet deze rol nu volledig op zich nemen en al het mogelijke doen om de leegte te vullen die voortvloeit uit het feit dat de VS deze overeenkomst heeft verlaten. Nu meer dan ooit moet het zijn best doen en zijn beleid afstemmen op dat van de Overeenkomst van Parijs en andere landen zoals China bereiken om belangrijke coalities te bouwen om onze planeet te beschermen.

Deze staten kunnen hun leiderschap tonen en bakens van hoop zijn door hun nationaal vastgestelde bijdragen (NDC's) te verhogen zodat de temperatuurstijging 1.5 ° C niet overschrijdt door 2030. De principes en deugden die Laudato Si belicht - verbondenheid, het algemeen belang, rechtvaardigheid en dialoog, en vooral zorg voor ons gemeenschappelijk huis en voor elkaar - kunnen benchmarks vormen voor deze actie. Staten moeten concrete plannen maken voor de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en hun financiële verplichtingen nakomen om landen in het Zuiden te helpen zich aan te passen en veerkracht op te bouwen tegen klimaatverandering. Op deze manier kunnen ze laten zien dat de wereld klimaatverandering serieus neemt en vooruitgang boekt bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Laten we doorgaan met het opbouwen van een wereldwijde beweging!

COP21 ParijsDe milieubeweging is sinds het midden van de 19e eeuw actief in de Verenigde Staten en vandaag de dag blijven grote aantallen Amerikanen zich inzetten voor deze principes van respect voor het milieu en de transformatie van economische, politieke en sociale modellen om deze te beschermen voor toekomstige generaties de wereld. We hebben recente voorbeelden gezien van dergelijk principieel verzet tegen het beleid van de Trump-regering in de Verenigde Staten, het meest recent met de klimaatmars in april in samenwerking met de wetenschappelijke gemeenschap. Voor wereldwijde netwerken en bewegingen die werken aan klimaatverandering, moeten we onze steun en solidariteit blijven tonen met degenen in de Verenigde Staten die mobiliseren om hun ontevredenheid over het beleid van de huidige regering te uiten.

Burgerinitiatieven om duurzamer te leven zijn sterke kenmerken van de Amerikaanse cultuur en over de hele wereld en zullen onvermijdelijk doorgaan en versnellen. De katholieke kerk toont haar eigen leiderschap, zoals te zien in mei, toen negen katholieke instellingen aankondigden dat ze financieel afstoten van de sector fossiele brandstoffen. In de aanloop naar COP21 erkenden burgers over de hele wereld de urgentie om marcheerde in ongekende aantallen om hun regeringen onder druk te zetten om te onderhandelen over een eerlijke en ambitieuze overeenkomst in Parijs. Nu moeten we die dynamiek behouden om ervoor te zorgen dat onze regeringen hun verplichtingen nakomen en laten zien dat publieke steun sterker is dan ooit, ondanks de belemmeringen die de regering Trump creëert. In Laudato Si 'herinnert paus Franciscus ons eraan dat burgeractie de krachtigste van allemaal kan zijn:

Op sommige plaatsen worden coöperaties ontwikkeld om hernieuwbare energiebronnen te exploiteren die zorgen voor lokale zelfvoorziening en zelfs de verkoop van overtollige energie. Dit eenvoudige voorbeeld laat zien dat, hoewel de bestaande wereldorde machteloos blijkt om haar verantwoordelijkheden op zich te nemen, lokale individuen en groepen echt een verschil kunnen maken ... Omdat de handhaving van wetten soms ontoereikend is vanwege corruptie, moet publieke druk worden uitgeoefend om doorslaggevende politieke actie teweegbrengen. De samenleving moet via niet-gouvernementele organisaties en tussenliggende groepen druk uitoefenen op regeringen om strengere voorschriften, procedures en controles te ontwikkelen. Tenzij de burger de politieke macht controleert - nationaal, regionaal en gemeentelijk - is het niet mogelijk om de schade aan het milieu te beheersen (Laudato Si ', 179).

 

 

Deel deze inhoud op sociale media