Voorafgaand aan de bijeenkomst van de G7-ministers van Milieu roepen christelijke groepen de VS en andere regeringen op om voor de schepping te zorgen - CIDSE
Persbericht
Credit: Paul Jeffrey / ACT

Vooruitlopend op de bijeenkomst van de G7-milieuministers roepen christelijke groepen de VS en andere regeringen op om voor de schepping te zorgen

Credit: Paul Jeffrey / ACT

Act Alliance, CIDSE, Global Catholic Climate Movement, Focsiv gezamenlijk persbericht


VOOR ONMIDDELLIJKE PUBLICATIE

BOLOGNA, Italië. Op vrijdag 9 juni zullen 2017, christelijke, joodse, islamitische, hindoeïstische en boeddhistische leiders bijeenkomen voor een Interfaith Forum over milieubescherming, met als doel overeenstemming te bereiken over een Handvest van waarden en acties, dat zal worden afgeleverd aan de ministers die de G7-milieuministers bijwonen Bijeenkomst op 11-12 juni.

Klimaatverandering is een serieuze zorg voor veel religies. Dit werd benadrukt in een wereldwijde verklaring van meer dan 150-geloof en spirituele leiders in de aanloop naar de klimaattop in Parijs in 2015.

“Veel religies delen de overtuiging dat de mensheid een belangrijke taak heeft, om voor de schepping te zorgen. Maar als we vandaag om ons heen kijken, maken we ons zorgen. Onze huidige manier van leven is niet duurzaam. We moeten onze manier van leven veranderen en een nieuw en duurzaam ontwikkelingstraject ingaan ', zegt Mattias Söderberg, vertegenwoordiger van de ACT Alliance in het Forum.
“Toen de aarde werd geschapen, waren er geen landen, geen grenzen. De verantwoordelijkheid om actie te ondernemen is ook zonder grenzen. Alle landen, alle mensen, hebben een verantwoordelijkheid om actie te ondernemen, ”zegt Gianfranco Cattai, president van Federazione Organismi Cristiani Servizio Internazionale Volontario (FOCSIV).

Éamonn Meehan, president van CIDSE, zegt: “Degenen die het meest getroffen zijn door klimaatverandering zijn degenen die het minst hebben bijgedragen om hieraan bij te dragen, wat inherent onrecht is. Er is een morele noodzaak voor G7-landen om de wereldwijde schade te erkennen en te nemen die ze hebben veroorzaakt door hun CO2-uitstoot. Klimaatverandering is de meest dringende kwestie van onze tijd en als wereldleiders, waaronder de VS niet beginnen te zorgen voor de schepping en zien dat de aarde voor iedereen is, dan is er weinig meer over voor toekomstige generaties om van te genieten. "

Cecilia Dall'Oglio, vertegenwoordiger van de Global Catholic Climate Movement (GGCM) op het Forum, merkt op: “Christenen over de hele wereld reageren door samen te komen om te zorgen voor creatie in gebed en actie zoals aangekondigd ter gelegenheid van de Wereldmilieudag. Een nieuwe golf van klimaatactie tijdens de nieuwe editie van het seizoen van de schepping loopt van september 1 tot oktober 4, waarbij de 2.2 miljard leden van de christelijke familie worden verenigd om voor de schepping te zorgen. Naast lokale actie in grassroots-gemeenschappen, zullen christenen ook pleitbezorgingsinitiatieven uitvoeren, zoals een nieuwe gezamenlijke christelijke afstotingsaankondiging op oktober 4. ”Tot op heden hebben 27 katholieke instellingen al afgestoten van fossiele brandstoffen. De organiserende organisaties die leiding geven aan de promotie-inspanningen van het seizoen van de schepping zijn: Wereldraad van Kerken, Anglicaans communie-milieunetwerk, Paus's wereldwijde gebedsnetwerk (Apostelschap van gebed), Wereldwijde katholieke klimaatbeweging en ACT Alliantie.

De G7 Meeting is een belangrijk internationaal evenement, vooral voor het nieuwe hoofd van het US Environmental Protection Agency, Scott Pruitt, die veel kritiek kan verwachten naar aanleiding van het besluit van de VS om zich terug te trekken uit de Overeenkomst van Parijs.

Geloofsvertegenwoordigers, die zich voorbereiden op het Interfaith Forum, uiten hun diepe bezorgdheid over het Amerikaanse besluit. “Zorgen voor creatie is een morele en ethische verantwoordelijkheid. We kunnen creatie niet zonder respect behandelen en we moeten een duurzame manier van leven ontwikkelen. Daarom roep ik de VS op om het besluit om de Overeenkomst van Parijs te verlaten te heroverwegen ', zegt Mattias Söderberg.

Hij vervolgt: "Ik ben blij dat de meeste wereldleiders, waaronder zes van de G7-landen, evenals steden, staten en bedrijven in de VS, hun toezeggingen om actie te ondernemen op de Overeenkomst van Parijs hebben bevestigd."

ENDS

Voor vragen van de media kunt u contact opnemen met:
• Mattias Söderberg, deelnemer aan de dialoog, die de ACT Alliance vertegenwoordigt, e-mail: msd (at) dca.dk, Mobile: + 45-29700609
• Andrea Stocchiero, deelnemer aan de dialoog, die FOCSIV vertegenwoordigt, e-mail: policy (at) focsiv.it
• Cecilia Dall'Oglio, deelnemer aan de dialoog, die de GCCM vertegenwoordigt, e-mail: cecilia (at) catholicclimatemovement.global, Mobile: + 39-3331271680
• Kelly Di Domenico, Media- en communicatieverantwoordelijke, CIDSE, didomenico (at) cidse.org, mobiel: +32 (0) 491 39 54 75, T: +32 (0) 2 282 40

G7 Milieuministers ontmoeten gezamenlijk persbericht 9 juni 2017

Deel deze inhoud op sociale media