Op de verjaardag van Laudato Si 'roepen bisschoppen van Mozambique op tot respect voor landrechten - CIDSE

Op de verjaardag van Laudato Si 'roepen bisschoppen van Mozambique op tot eerbiediging van landrechten

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de encycliek van paus Franciscus Laudato Si ', heeft de Bisschoppenconferentie van Mozambique een pastorale brief uitgegeven die een beroep doet op sociale, religieuze, economische en politieke actoren om voor ons gemeenschappelijke thuis te zorgen en samen te zoeken wat het beste is voor hun land en degenen die het bewonen.

De pastorale brief richt zich specifiek op landroof in Mozambique, dat kleine familieboeren van hun land verdrijft en hen de mogelijkheid ontneemt om voedsel te verbouwen om hun families en gemeenschappen te voeden. "Deze kwestie", merkt het op, "wordt verergerd door de overkoepelende ambitie voor agrarisme, winning en verwerking van minerale hulpbronnen, agro-business, biobrandstoffen en de implementatie van megaprojecten die vaak onduidelijk zijn in hun werkelijke bedoelingen."

De brief merkt op dat naar schatting 56 miljoen hectare Afrikaans land werd verkocht of overgedragen aan buitenlanders tussen 2000 en 2013, waaruit blijkt dat “ondernemingen en overheden van geïndustrialiseerde landen zoeken in Afrika de oplossing voor de wereldwijde energie- en voedselcrisis in hun eigen land en proberen niet noodzakelijkerwijs de problemen van Afrika of Mozambikanen op te lossen. In feite, zoals paus Franciscus waarschuwt, zouden landen van het noordelijk halfrond liever een 'ecologische schuld' moeten betalen aan landen van het zuidelijk halfrond ”.

Volgens de Nationale Bank van Mozambique, in 2013 was het land de derde meest begeerde bestemming voor directe buitenlandse investeringen in Afrika. Deze investeringen, die worden ondersteund door entiteiten zoals de Wereldbank en de New Alliance for Food and Nutrition Security van de G8, omvatten de aankoop van 535 hectare voor agribusiness-projecten en 539 procent van de landbouwgrond van het land voor biobrandstofgewassen.

De brief gaat ook dieper in op hoe megaprojecten landconflicten veroorzaken, ondanks de wettelijke erkenning van gebruikelijke landwetten die het strippen en de overname van land zouden kunnen voorkomen. Deze wetten worden grotendeels genegeerd en niet ten voordele van investeerders geïmplementeerd. De bisschoppen uiten hun bezorgdheid over het feit dat lokale gemeenschappen worden gedwongen hun land te verlaten en boeren worden de industriële landbouw in geduwd onder de valse belofte van stabiele werkgelegenheid en hogere opbrengsten. "... Het product van de agro-industrie heeft niet de capaciteit om de lokale bevolking te voorzien, maar is voor de export, dus de boer zit zonder land, zonder werk en zonder voedsel, dat hij dan tegen de importprijs moet kopen", schrijft de bisschoppen.

In het licht van deze situatie roept de brief de Assemblee van de Republiek en andere wetgevende organen op om wetten te maken die buitenlanders en multinationale ondernemingen verhinderen toegang te krijgen tot land, en prioriteit te geven aan lokale gemeenschappen.

De bisschoppen wijzen op de kritiek van paus Franciscus op het neoliberale economische systeem en de promotie van consumentisme, waarbij wordt benadrukt dat dit model de cultuur en tradities van de Mozambikaanse bevolking die een relatie hebben met het land diepgaand beledigt, dat verder gaat dan alleen het gebruik ervan voor winst. "Massale consumptie", zeggen ze, "betekent massaproductie, en massaproductie betekent een snelle uitputting van niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen". Dit schendt de vitale relatie die mensen hebben met het land, die hen verbindt met hun voorouders en de natuur, en is een garantie voor het leven van hun families en gemeenschappen.

De bisschoppen waarschuwen dat wat op het spel staat in Mozambique de gemiste kans is om een ​​integrale ecologie te bevorderen en een model van ontwikkeling op te zetten dat inclusief is en alle, vooral de meest kwetsbaren die geen informatie hebben over hun rechten, de economische macht om te ontwikkelen respecteert alternatieve oplossingen en moeten hun stem laten horen.

"Kortom, het probleem van het land staat niet op zichzelf of beperkt zich tot het economische aspect. Het is een sociale, culturele en religieuze kwestie. We kunnen niet voor vrede werken zonder zorg te dragen voor de natuur en sociale rechtvaardigheid. We kunnen er niet aan wennen hoe waardig werk wordt vernietigd, gezinnen worden uitgezet, boeren opzij worden geschoven en de natuur wordt misbruikt. Om deze reden, zoals Paus Franciscus zei tijdens de ontmoeting met volksbewegingen, moeten we werken aan een menselijk alternatief voor de globalisering van onverschilligheid en een economie ten dienste van het volk opzetten, vrede en gerechtigheid opbouwen en Moeder Aarde verdedigen ”.

In 2025 viert Mozambique 50 jaar onafhankelijkheid en de bisschoppen merken op dat de beste manier om dit evenement in vrede en broederschap te vieren is door invoering van een agrarische hervorming om de negatieve effecten van het huidige economische en agrarische beleid te corrigerenen dat is gericht op de complexiteit van de sociaal-ecologische crisis.

Tenslotte de brief roept alle inwoners van Mozambique op om voor ons gemeenschappelijke huis te zorgen door de verantwoordelijkheid die we tegenover elkaar hebben te aanvaarden, om actie te ondernemen in ons persoonlijke, sociale, economische en politieke leven om landrechten te verdedigen en om geen ontwikkelingsmodel te accepteren dat voordelen ten goede komt aan de menselijke waardigheid.

“We moeten geen samenleving accepteren waarvan de economie is gericht op de afgoderij van geld. Laten we niet samenwerken met een economie die doodt. Laten we proberen de lokale producten te consumeren die zijn geproduceerd door onze boeren, door onze buren. We moeten geen consumentenmodel voor levensstijl accepteren. We moeten de massale vernietiging van bloemen, planten en dieren niet accepteren en helpen. '

Het is een boodschap die ons allen aangaat, en op deze verjaardag van Laudato Si ' we moeten concrete stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat landgrijpers en andere onrechtvaardigheden tegen de aarde en haar mensen ophouden, en dat iedereen, inclusief toekomstige generaties, in harmonie met de natuur kan leven.

Zie hieronder in bijlage de volledige pastorale brief (beschikbaar in het Portugees en Engels).

PT-Mozambique Bisschoppenconferentie pastorale brief 2017
EN-Mozambique Bisschoppenconferentie pastorale brief 2017

Deel deze inhoud op sociale media