Praten is niet genoeg! Canadezen ondernemen actie in het hele land voor mijnbouwrecht - CIDSE
© Ontwikkeling en vrede - Caritas Canada

Praten is niet genoeg! Canadezen ondernemen actie in het hele land voor rechtvaardigheid in de mijnbouw

© Ontwikkeling en vrede - Caritas Canada

Bijna een decennium is verstreken sinds de Canadese industrie en leiders van het maatschappelijk middenveld hebben aanbevolen dat hun regering een ombudspersoon opricht om de klachten te behandelen van mensen die getroffen zijn door Canadese olie-, gas- en mijnbouwbedrijven die in het buitenland actief zijn. Ontwikkeling en vrede stonden in die tijd voorop bij de toegang tot de rechter voor slachtoffers van mensenrechten en milieuschendingen.

 

In 2013, als onderdeel van zijn Stem voor gerechtigheid campagne, meer dan 80,000 Canadezen stuurden actiekaarten naar de premier en riepen op tot een ombudspersoon die gemeenschappen die negatief zijn beïnvloed door de activiteiten van Canadese mijnbouwbedrijven in staat zou stellen gerechtigheid te zoeken. Deze campagne werd geleid in samenwerking met het Canadese Network for Corporate Accountability (CNCA), een brede coalitie van organisaties die zich inzetten voor rechtvaardigheid in de mijnbouw. De CNCA werkt het afgelopen decennium onvermoeibaar om ervoor te zorgen dat Canadese mijnbouw-, olie- en gasbedrijven de mensenrechten en het milieu respecteren wanneer ze in het buitenland werken. Honderden maatschappelijke organisaties uit Canada en Buitenland hebben hun stem toegevoegd aan de oproep voor een ombudspersoon.

In 2015 tijdens de federale verkiezingscampagne heeft de Liberale Partij onder leiding van Justin Trudeau zich ertoe verbonden een mensenrechtenombudspersoon voor de winningssector te creëren. Sinds hun verkiezing is de liberale regering deze belofte echter nog steeds niet nagekomen, en het geduld raakt op.

Als onderdeel van de MDP Mining Justice Monthonth voor Mining Justice in mei, Canadezen mobiliseerden in het hele land door hun parlementsleden te ontmoeten, demonstraties bij te wonen en berichten te sturen naar premier Justin Trudeau en minister van Internationale Handel François-Philippe Champagne, dat actie dringend nodig is en dat zij hun campagnebeloften moeten nakomen. Publieke acties werden gehouden in Montreal, Ottawa, Toronto en Vancouver, waar een breed netwerk van maatschappelijke organisaties en burgers hun bezorgdheid uitten over de inactiviteit van Canada met betrekking tot toegang tot de rechter.

Ontwikkelings- en vredesleden vroegen ook om een ​​reactie op een brief aan premier Trudeau dat is meer dan een jaar geleden geschreven en is ondertekend door meer dan 200 Latijns-Amerikaanse organisaties. De brief drong er bij de Canadese regering op aan om ingrijpende wijzigingen aan te brengen in wetten en beleid, zodat Canadese winningsbedrijven meer verantwoording zouden afleggen over hun acties in het buitenland.

In mei trok de Werkgroep van de Verenigde Naties voor het bedrijfsleven en de mensenrechten door Canada om te horen van het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en de overheid om te bepalen of Canada en zijn bedrijven aan hun verplichtingen voldoen zoals uiteengezet in de leidende beginselen voor bedrijven en mensen. rechten. De verklaring vrijgegeven na hun 10-dagbezoek verklaarde de werkgroep blij te zien dat Canada van plan is de lacunes in de bescherming en het herstel van bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen aan te pakken. Canadezen en gemeenschappen in het Zuiden wachten vol spanning op het zien van deze woorden in daden omgezet.

Meer leren:

Een thematische analyse: Women at the Heart of Change - Het eerste deel van deze nieuwe publicatie over ontwikkeling en vrede onderzoekt de impact van mijnbouw op vrouwen en hun gemeenschappen en hoe vrouwen eisen dat hun rechten en hun omgeving worden gerespecteerd.

"Praten is niet genoeg", CNCA - Waarom Canada een ombudspersoon nodig heeft en hoe dit kantoor zich verhoudt tot de twee bestaande ineffectieve klachtenmechanismen van Canada.

Parlementaire rapportkaart, CNCA - Zie welke partijen en parlementsleden hebben toegezegd een ombudspersoon op te richten.

Deel deze inhoud op sociale media