Pablo Solón en Rafael Archondo worden onterecht beschuldigd door de Boliviaanse regering - CIDSE

Pablo Solón en Rafael Archondo oneerlijk beschuldigd door de Boliviaanse regering

CIDSE roept de Boliviaanse regering op haar beschuldigingen in te trekken

De beschuldigingen tegen Pablo Solón en Rafael Archondo lijken een directe poging te zijn om hun kritische stemmen tegen het hydro-elektrische damproject van Chepete en El Bala in het Boliviaanse Amazonegebied te zwijgen. Beide worden geconfronteerd met beschuldigingen van de Boliviaanse regering over hun voormalige functies als ambassadeurs van Bolivia bij de VN, meer dan zes jaar geleden. Pablo Solon wordt ervan beschuldigd Rafael Archondo illegaal te hebben aangesteld om hem te vervangen als VN-ambassadeur. Rafael Archondo wordt beschuldigd van het illegaal verlengen van zijn ambtstermijn en beide worden geconfronteerd met vier jaar gevangenisstraf.

Pablo Solon was de voormalige uitvoerend directeur van Focus on the Global South (2012-2015), en hij is momenteel de directeur van de Fundación Solón, opgericht in La Paz in 1994 om het werk en de geest van de Boliviaanse kunstenaar Walter Solón Romero ( 1923-1999), die zich inzet voor kwesties in verband met de bescherming van water, klimaatverandering, energie, handelsovereenkomsten en systemische alternatieven. In deze geest heeft Pablo Solón zich fel verzet tegen de constructie van de megadammen van Chepete en El Bala, waarbij hij wees op de beperkingen van het extractivistische economische ontwikkelingsmodel.

Naar onze mening zijn de beschuldigingen van de Boliviaanse regering tegen Pablo Solón en Rafael Archondo pogingen om hen het zwijgen op te leggen in hun strijd voor alternatieve ontwikkelingsmodellen die het recht van de aarde en de gemeenschappen respecteren. CIDSE, de internationale familie van 18 katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid, zet zich in voor de gemeenschappelijke strijd voor sociale rechtvaardigheid en ecologische transformatie, zoals ook voorzien in de encycliek van paus Franciscus, Laudato Si '.

Wij roepen de Boliviaanse regering op om haar beschuldigingen tegen Pablo Solón en Rafael Archondo in te trekken en de voorwaarden te waarborgen voor een democratisch debat over de grote ontwikkelingsprojecten van het land, in overeenstemming met de Boliviaanse grondwet.

Contact: Stefan Reinhold; reinhold@cidse.org

CIDSE_Declaracion_Pablo_Solon_y_Rafael_Archondo.pdf
CIDSE_statement_Pablo_Solon_Rafael_Archondo.pdf

Deel deze inhoud op sociale media