Een franciscaanse reflectie over elkaar kruisende onrechtvaardigheden die transgenders treffen - CIDSE

Een Franciscaanse reflectie op kruisende onrechtvaardigheden die betrekking hebben op transgenders

© Christian Seno

President Trump's Twitter-aankondiging vorige maand van het verbod van het Amerikaanse leger op transgender-individuen en de uiteindelijke codificatie ervan in het nationale beleid heropende wonden die voor veel van onze transbroeders en -zusters nog moeten genezen.

NB: De standpunten in deze blog weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële standpunten van CIDSE.

Hoewel veel mensenrechtenorganisaties dit beleid als een andere vorm van onrechtvaardige discriminatie beschuldigden die aan een reeds gemarginaliseerde groep werd opgelegd, steunden verschillende prominente geloofsleiders het verbod van Trump. Hun bevestiging en steun voor dit verbod onthulden hoe velen in de kerk niet synchroon lopen met de behoeften van degenen die het meest kwetsbaar zijn gemaakt en dienden als een ander voorbeeld van discriminerende houdingen die diep geworteld zijn in onze pathologische theologische taal tegenover personen met verschillende seksuele geaardheid en gender identiteit.

Of het nu de HB2 van North Carolina was of de recente transgender-tweet van president Trump, onze transbroeders en zusters hebben het discriminerende beleid ondermijnd dat de waardigheid van hun persoon ondermijnt en de bescherming van hun mensenrechten aantast. Afgelopen zomer woonde ik in La 72 [1] , een opvangcentrum voor migranten in Tenosique, Tabasco, Mexico, 30 mijl ten noorden van de grens tussen Mexico en Guatemala. Hoewel mijn hoofddoel die zomer was om Spaans te leren, was de meest transformerende ervaring voor mij de tijd die ik doorbracht met LGBT-migranten en vluchtelingen. Degenen die openlijk identificeerden als LGBT zijn goed voor minder dan 1% van de bevolking op La 72, maar hun verhalen onthulden een leven van diepgaand fysiek, psychologisch en spiritueel trauma. In Midden-Amerika, evenals in andere delen van de wereld, zijn homofobe en transfobe attitudes zo acuut dat veel holebi's worden gedwongen te migreren en elders asiel aan te vragen om te ontsnappen aan het geweld dat ze dagelijks tegenkomen. Het is een ervaring van geweld die wordt verergerd door complexe, elkaar kruisende lagen van onrecht en discriminatie. Economische, politieke, ecologische, raciale en gendergerelateerde onrechtvaardigheden stapelen zich op elkaar om een ​​dodelijke cocktail van geweld en onderdrukking te creëren die LGBT-migranten en vluchtelingen gedurende hun hele migratiereis volgt.

Tijdens mijn tijd bij La 72 werkte ik nauw samen met en raakte bevriend met verschillende leden van Grupo LGBT. Sommigen zijn veilig naar de Verenigde Staten gekomen, terwijl anderen zich nog in Mexico bevinden of zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Ik bewaar ze allemaal in mijn dagelijkse gedachten en gebeden. Recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten hebben echter alarmen opgewekt over de mate van veiligheid die zij in hun land van bestemming zullen tegenkomen. Aangezien anti-immigranten, racistische en nu transfobe opvattingen worden omgezet in nationaal beleid, kan ik het niet helpen dat ik me afvraag of de Verenigde Staten even vijandig worden tegenover transgenders en vluchtelingen als de landen die ze hebben achtergelaten. Dit is een bijzonder opvallend punt wanneer men bedenkt dat geweld tegen transgender mannen en vrouwen onevenredig veel invloed heeft op mensen van kleur. Een snel overzicht van statistieken onthult dat alle transgender mannen en vrouwen die tot nu toe zijn vermoord in 2017 (16) mensen van kleur zijn geweest [2]. Vorige jaren vertoonden tragisch genoeg een soortgelijk patroon [3].

Als minderbroeder (een kleinere broeder) voel ik me geroepen om na te denken over de manieren waarop ik moet reageren op de onrechtvaardigheden van degenen die door de samenleving als minst onder ons worden beschouwd (Matthew 25: 40). In ons land omvat dit onvermijdelijk gekleurde mensen, immigranten en onze transbroers en -zusters. Hoe moeten katholieken, christenen en alle goede mensen reageren op de toename van haatmisdrijven, massale deportaties en op gender gebaseerd geweld dat zich sinds afgelopen november overal in het land lijkt te verspreiden? Hoe reageren we op wetten en beleidsmaatregelen die discriminatie en uitsluiting van onze LGBT-broeders en zusters bestendigen? Leunen we op onze eigen persoonlijke vooroordelen en pathologische theologie als rechtvaardiging voor onze stilte en nietsdoen, of onderzoeken we de manieren waarop ons eigen geloof medeplichtig is aan en zelfs verantwoordelijk is voor het onrecht dat wordt ervaren door degenen die onderdrukt en gemarginaliseerd zijn ?
Audre Lorde schreef beroemd: "Er is geen hiërarchie van onderdrukking" . Hoewel we echter gemakkelijk overweldigd kunnen raken tot het punt van moedeloosheid bij de gedachte aan zo'n toenemende haat, moeten we niet vergeten dat gelovige mensen geroepen zijn om te pleiten voor allen die buitengesloten en onderdrukt worden. Iedereen die beweert een discipel van Jezus Christus te zijn, moet daarom komen om de onrechtvaardigheden te erkennen en aan te pakken waarmee de economisch armen, vrouwen (zowel in de seculiere samenleving als in de kerk), gekleurde mensen, migranten en vluchtelingen, de LGBT-gemeenschap worden geconfronteerd , religieuze minderheden en anderen. De uitkomst van de 4-verkiezingen en het beleid van de nieuwe regering, die herhaaldelijk hebben gewerkt om de rechten van veel gemarginaliseerde groepen te ondermijnen, zullen evenveel nodig hebben. Degenen onder ons die betrokken zijn bij belangenbehartiging voor immigranten, migranten en vluchtelingen moeten de impact van racisme op gekleurde mensen erkennen, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in het buitenland. Evenzo moeten diegenen onder ons die pleiten voor de rechten van vrouwen en gendergelijkheid de onderdrukking onder ogen zien die onze transgender broers en zusters tegenkomen, van wie velen geconfronteerd worden met dezelfde (en ernstigere) vormen van discriminatie, marginalisering en geweld als vrouwen.

De onrechtvaardigheden die in de Verenigde Staten opduiken, zijn vooral acuut voor onze transbroeders en zusters, degenen die vanwege hun belichaamde minderheid en complexe identiteiten van onderdrukking geconfronteerd worden met meerlagige aanvallen op de waardigheid van hun menselijkheid uit meerdere bronnen in de samenleving en onze kerk. Het niet erkennen van de intersectionaliteit van onrecht onthult een gebrek aan visie en een voortdurend vertrouwen op een of ander soort privilege. Wanneer we de kwesties van rechtvaardigheid kiezen die ons aanspreken als een geloofsgemeenschap - nadat we die specifieke kwesties en personen die we "waardig" achten voor een gevecht hebben gevalideerd, doen we dat vanuit een positie van niet-onderzocht voorrecht. Ons voorrecht. We falen die ware minores, onze broeders en zusters die geweld en onderdrukking tegenkomen omdat ze durven te leven zoals God hen heeft geschapen.

[1] http://www.la72.org 

[2] http://www.hrc.org/resources/violence-against-the-transgender-community-in-2017

[3] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_unlawfully_killed_transgender_people

[4] https://lgbt.ucsd.edu/education/oppressions.html

Over de auteur:

Br. Christian Leo Seno, OFM is een Franciscaner Friar (Order of Friars Minor) van Holy Name Province. Hij komt uit New York City en is betrokken geweest bij het organiseren van gemeenschappen en pastoraal werk met migranten en vluchtelingen, LGBT en jongvolwassenen. Hij behaalde zijn MA van de Pastoral Counseling Department aan de Loyola University Maryland. Zijn proefschrift getiteld "Embodying Minority: Post-electority Experiences of Minority Friars in Initial Formation and the Work Towards Racial Justice in Holy Name Province", analyseerde de ervaringen van minderheidsbroeders en de raciale dynamiek in een overwegend blanke religieuze gemeenschap. Momenteel werkt hij als Advocacy and Outreach Assistant bij Franciscans International, een ngo die de hele Franciscaanse familie vertegenwoordigt bij de Verenigde Naties.

Deel deze inhoud op sociale media