Toegang tot remedie is mogelijk: analyse toont 7 manieren om een ​​effectief VN-verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten te creëren - CIDSE
Marten van Dijl / EPA

Toegang tot rechtsmiddelen is mogelijk: analyse toont 7-manieren om een ​​effectief VN-Verdrag voor het bedrijfsleven en de mensenrechten tot stand te brengen

Marten van Dijl / EPA
Nigeriaanse boer toont zijn hand bedekt met olie, Ogoniland / Nigeria

A nieuw rapport - in opdracht van een coalitie van acht maatschappelijke organisaties - laat zien hoe een toekomstig VN-verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten de toegang tot rechtsmiddelen voor slachtoffers van zakengerelateerde mensenrechtenschendingen zou kunnen verbeteren. Vijf goed gedocumenteerde gevallen van bedrijfsmisbruik die zich in Europese rechtbanken speelden, werden geanalyseerd - van olievervuiling door Shell in Nigeria tot het dumpen van afval door Trafigura in Ivoorkust. Uit deze zaken worden zeven aanbevelingen gedaan voor Verdragselementen die de toegang tot rechtsmiddelen voor slachtoffers zouden verbeteren, vooruitlopend op de Verdragsonderhandelingen die in oktober van dit jaar aan de gang zijn.

Remedie is zeldzaam
Voor slachtoffers van zakelijke mensenrechten of milieuschade is toegang tot de rechter moeilijk te krijgen. Voorbeelden van mensenrechtenschendingen door multinationals zijn schendingen van landrechten, dwangarbeid, gebrek aan bescherming van werknemers en lokale mensen tegen gevaarlijke stoffen, evenals slechte veiligheidsnormen. Deze internationale bedrijven blijven grotendeels buiten het formele regelgevingsstelsel van de mensenrechtenwetgeving.

Maar er is hoop voor de slachtoffers. In juni 2014 heeft de Mensenrechtenraad een baanbrekende resolutie aangenomen die een intergouvernementele werkgroep heeft opgericht om een ​​'internationaal juridisch bindend instrument voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten' te ontwikkelen. Mariëtte van Huijstee (SOMO): “Een dergelijk bindend instrument of verdrag heeft echt potentieel om verandering teweeg te brengen. Het biedt een gelegenheid om beleid en juridische ontwikkelingen op nationaal niveau te coördineren en op te schalen. Europa kan een belangrijke rol spelen in dit proces ”.

Door barrières heen breken
Het rapport geeft een onderbouwd en goed gedocumenteerd antwoord over hoe een VN-Verdrag de toegang tot remedie kan verbeteren, en werd in opdracht van een coalitie bestaande uit: ActionAid Nederland, Brot für die Welt, Centrum voor onderzoek naar multinationale ondernemingen (SOMO), CIDSE, Friends of the Earth Europe, International Trade Union Confederation (ITUC), International Transport Workers 'Federation (ITF), het Noorse ForUM voor ontwikkeling en milieu (ForUM). De organisaties zijn aangesloten bij de Verdrag Alliantie en actief in Europa, en proberen de komende onderhandelingen in de VN te informeren.

De auteur - Daniel Blackburn (directeur van het Internationaal Centrum voor Vakbondsrechten) - selecteerde vijf goed gedocumenteerde geschillen die zich gedeeltelijk voor Europese rechtbanken speelden. Vervolgens analyseerde hij - vanuit het oogpunt van een slachtoffer - de belemmeringen die ze tegenkwamen bij de toegang tot remedies voor de misbruiken die ze hebben ondergaan. Vervolgens analyseerde hij de bestaande en potentiële beleidsbenaderingen die zijn ontworpen om deze belemmeringen aan te pakken, en identificeerde daarbij elementen waarop een verdrag zou kunnen voortbouwen.

Aanbevelingen in het kort
In het rapport worden zeven hervormingsgebieden geïdentificeerd en nader toegelicht. Deze omvatten:

  1. Gebruik het Verdrag om het gemakkelijker te maken om jurisdictiebelemmeringen te overwinnen;
  2. Gebruik het Verdrag om wettelijke belemmeringen voor bedrijfsaansprakelijkheid weg te nemen en ondernemingen een brede zorgplicht op te leggen;
  3. Gebruik het Verdrag om convergentie van het strafrecht rond moderne moderne benaderingen van bedrijfsaansprakelijkheid te bevorderen;
  4. Gebruik het Verdrag om de bedrijfsverantwoordelijkheid te verbeteren door bindende rechtskracht te geven aan het due diligence-kader van de UNGP's;
  5. Gebruik het Verdrag om de bescherming van mensenrechtenverdedigers te bevestigen en uit te breiden;
  6. Gebruik het Verdrag om de toegang tot rechtbanken te verbeteren;
  7. Gebruik het Verdrag om de doeltreffendheid van de handhaving door de staat te verbeteren.

Links naar:
- volledige studie
- Samenvatting
- Aanbevelingen

Contactpersoon: Denise Auclair, Senior beleidsadviseur (auclair (at) cidse.org)

Deel deze inhoud op sociale media