De hoopvolle boodschap van paus Franciscus in Colombia is belangrijk voor gemeenschappen die getroffen zijn door mijnbouw - CIDSE

De hoopvolle boodschap van paus Franciscus in Colombia is belangrijk voor door mijnbouw getroffen gemeenschappen

CIDSE, de internationale familie van katholieke instanties voor sociale rechtvaardigheid, verwelkomt het adres van paus Franciscus in Colombia, die zijn interventie concentreerde op het vredesproces dat in het land aan de gang was.

CIDSE's secretaris-generaal Josianne Gauthier zei: “We ondersteunen de oproep van de paus tot verzoening en vrede volledig. De situatie die het leven van zoveel mensen in Colombia veel te lang heeft verstoord. We hopen dat een nieuwe vreedzame context ook een gunstig klimaat zal creëren voor het aanpakken van aanverwante kwesties zoals de mensenrechtensituatie, die rechtstreeks en negatief is beïnvloed door de manier waarop de winning van natuurlijke hulpbronnen in het land gebeurt'.

De Heilige Vader herhaalde berichten van zijn encycliek Laudato Si 'van respect voor de schepping. Nadenkend over de ongelijkheden die vandaag bestaan, benadrukte de paus dat het bestaande economische model de mensen en vooral de armen moet respecteren. Volgens de Heilige Vader hebben megamijnbouwprojecten ethische implicaties, omdat ze een impact hebben op de toegang tot energie en verbruik en de verdeling van hulpbronnen, evenals op de economische ontwikkeling in het algemeen. Dit is met name relevant in Colombia, waar de winningssector van cruciaal belang is voor directe buitenlandse investeringen en niet significant bijdraagt ​​aan het bbp. Zoals onze partners uit het netwerk 'Iglesias Y Minería"Wijzen in hun persbericht de exploitatie van hulpbronnen ten koste van de lokale bevolking is een brandende kwestie in Latijns-Amerika. CIDSE onderschrijft hun oproep en vraagt ​​paus Franciscus om steun tegen de pogingen om het Amazonegebied RENCA in Brazilië te openen voor mijnbouwdoeleinden. Het gebied, bestaande uit 4 miljoen hectare jungle, is momenteel de thuisbasis van vele inheemse gemeenschappen. Mijnbouw van dit land zou betekenen dat ze hun huis meenemen en hun mensenrechten rechtstreeks aanvallen.

CIDSE hoopt dat het bezoek van de paus enige aandacht kan vestigen op de situatie van mensenrechtenverdedigers die hun leven nog te vaak in gevaar brengen en waarvoor nog onvoldoende bescherming bestaat. Dit is vooral relevant in Colombia: het 2016-rapport van Frontline Defenders registreert 281-moorden op mensenrechtenverdedigers in 25-landen en meer dan de helft hiervan gebeurde in Colombia.

Tegenwoordig zijn mensenrechtenschendingen in verband met de activiteiten van transnationale ondernemingen nog steeds veel te gewoon. Vooruitlopend op de volgende intergouvernementele werkgroep over transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten (IGWG) in Genève (23 - 27 oktober 2017), wil CIDSE benadrukken dat een bindend VN-verdrag voor bedrijven en mensenrechten is een noodzakelijk instrument om gemeenschappen en hun rechten in Colombia en andere Latijns-Amerikaanse landen te beschermen.

Noot voor de redactie:
CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid, die samenwerken om gerechtigheid te bevorderen, de kracht van wereldwijde solidariteit te benutten en transformationele verandering tot stand te brengen om een ​​einde te maken aan armoede en ongelijkheden. We doen dit door zowel systematisch onrecht en ongelijkheid als vernietiging van de natuur uit te dagen.
Verschillende CIDSE-leden zijn actief in Latijns-Amerika via hun lokale partners; zien hier waar de CIDSE-familie actief is.
CIDSE heeft onlangs de volgende twee rapporten gepubliceerd over het potentieel van het bindende verdrag van de VN:
- "Opheffen van belemmeringen voor de rechtspraak - Hoe een verdrag inzake zaken en mensenrechten de toegang tot verhaal voor slachtoffers zou kunnen verbeteren”, Daniel Blackburn, CIDSE, september 2017
- "Zorgen voor het primaat van de mensenrechten in handels- en investeringsbeleid - Modelbepalingen voor een VN-verdrag betreffende transnationale ondernemingen, andere bedrijven en mensenrechten”, Markus Krajewski, CIDSE, maart 2017

Contact:

Valentina Pavarotti, CIDSE Media- en communicatieofficier
pavarotti (at) cidse.org, + 32 (0) 491 39 54 75

Pope_in_Colombia_CIDSE_Press_Release.pdf
Papa_en_Colombia_CIDSE_Comunicado_de_prensa.pdf

Deel deze inhoud op sociale media