Maak kennis met de nieuwe secretaris-generaal van CIDSE, Josianne Gauthier - CIDSE
© CIDSE

Maak kennis met CIDSE's nieuwe secretaris-generaal Josianne Gauthier

© CIDSE

Josianne verhuisde onlangs uit Canada en trad toe tot het secretariaat van de CIDSE. Kom iets over haar te weten in dit interview! - Maak contact met Josianne op Twitter, Facebook en Linkedin -

 

Waar komen jij en je familie vandaan? Vertel ons iets over het verhaal van je leven.
Ik ben onlangs van Montreal naar Brussel verhuisd om mijn nieuwe baan hier bij CIDSE te beginnen. Ik ben geboren en getogen in Quebec, maar mijn ouders waren daar immigranten; ze zijn uit de VS verhuisd tijdens de periode van de oorlog in Vietnam en de burgerlijke onrust; mijn familie was altijd bezig met activisme terwijl ze erg katholiek was. Zo ben ik opgevoed en zo voed ik mijn kinderen op… Katholieke waarden en toewijding aan sociale rechtvaardigheid gaan nog steeds hand in hand: het zit in ons bloed.

Wat ga je het meest missen aan Canada?
Ik zal de seizoensinvloeden missen, in Canada hebben we zeer goed gedefinieerde seizoenen en levensveranderingen volgens hen. We hebben hele warme zomers en sneeuw- en koude winters, wanneer mijn kinderen van wintersport houden. Hier is de seizoensgebondenheid milder en ik zal die duidelijke omlijning missen! Ik heb het gevoel dat ik moet wennen aan meer regen ...
Ik zal ook de ruimte missen: Canada is een enorm land met weinig mensen die er wonen, terwijl hier alles zo druk lijkt!
Maar bovenal zal ik de mensen, de vrienden en familie missen die ver van ons verwijderd zijn. Gelukkig hebben we ook veel vrienden in Europa.


Waar kijk je naar uit om het meest hier in België en in Europa te ontdekken?

Ik kijk er naar uit om onze vrienden te zien en veel bezoekers te verwelkomen in ons nieuwe huis. Ik kijk er ook naar uit om met mijn gezin te reizen en Europa te ontdekken, alles voelt hier zo dichtbij en het is gemakkelijk om me te verplaatsen. Ik ben ook gefascineerd door de geschiedenis die je in Europa kunt zien en voelen. Canada is in vergelijking zo'n jong land… er valt hier zoveel te ontdekken, en dat brengt ons ook weer terug bij onze roots.
Hier komen betekent ook voor mij dat ik mijn kinderen de kans geef buitenlanders te zijn en de ambassadeurs van ons land te zijn. Ik denk dat dit een zeer verrijkende ervaring voor hen zal zijn: hier komen met ons accent, onze cultuur en moeten integreren zoals velen in ons land moeten doen.

 

Welke bijvoeglijke naamwoorden beschrijven u het beste?
Ik ben in contact met mijn emoties en hoewel dit sommige mensen ongemakkelijk kan maken, ben ik daar heel comfortabel in!
Ik ben streng: als ik het beter kan doen, zal ik het doen. Als ik iemand anders kan dwingen om beter werk te doen, zal ik dat doen. Ik kan niet tegen slordigheid en het gebrek aan precisie.
Dit is iets waar ik niet erg trots op ben, maar ik ben een beetje ongeduldig. Ik ben echter ook een zeer vasthoudend persoon en ik denk dat dit dat vaak goedmaakt.


Is er een zin die je vooral inspireert?

“Angst en nieuwsgierigheid kunnen niet naast elkaar bestaan. We kunnen gewoon niet beide tegelijk voelen. ”By Tara Sophia Mohr, expert in leiderschap en welzijn van vrouwen.
Dit is de zin die ik ook tegen mijn kinderen herhaalde toen ik het had over verhuizen. Als we onze nieuwsgierigheid ingeschakeld houden, verdwijnt de angst die aan sommige situaties is verbonden en kunnen we ze daadwerkelijk verwelkomen en optimaal benutten.


Wat is je werkachtergrond?

Ik heb de afgelopen 17-jaren in verschillende functies gewerkt voor Development and Peace, het Canadese lid van CIDSE. De afgelopen vijf jaar heb ik gewerkt als directeur van de programma's in Canada; in deze rol heb ik programma's geleid met betrekking tot bewustmaking, communicatie, belangenbehartiging en mobilisatie van vrijwilligers en activisten in heel Canada. Ik heb op veel manieren van mijn werk genoten, maar onlangs heb ik vooral genoten van de gelegenheid om het verzoeningsproces met de inheemse volkeren van Canada te begrijpen. Er valt zoveel te reflecteren over het kolonisatieproces en de impact ervan op gemeenschappen, op vrouwen. Onze geschiedenis is daar ook van gemaakt en we moeten onze verantwoordelijkheid nemen.

Wat heeft u het meest geïnspireerd over CIDSE?
Ik ken CIDSE al heel lang en voor mij is dit een plek waar ik me kan blijven wijden aan belangenbehartiging, wat een van mijn passies is, terwijl ik opereer in een katholieke context - en hier gaan we terug naar deze mix van religie en activisme dat in mijn familie zit!
CIDSE viel me altijd op vanwege de hoge kwaliteit van zijn politieke werk en zijn analyse op hoog niveau, maar ik kwam er vooral in de buurt nadat paus Franciscus zijn encycliek had vrijgegeven Laudato Si': we hebben nauw samengewerkt bij het begrijpen en verspreiden van zijn berichten over eenvoudig leven en zorg voor creatie.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen die u de komende maanden ziet aankomen?
Na vele jaren voor dezelfde organisatie te hebben gewerkt, moet ik wennen aan een nieuwe structuur en nieuwe manieren van werken, eropuit gaan en nieuwe mensen ontmoeten. Dit is echter opwindend en ik sta vooral niet alleen. Mijn team op het secretariaat is zeer gekwalificeerd en begeleidt mij op de beste manier.

Sluit je ogen, stel je een 'perfecte wereld' voor en beschrijf het.
In mijn perfecte wereld zou er veel schoonheid zijn en minder van de lelijke constructies die we door de jaren heen hebben gebouwd. We zouden meer in harmonie zijn met de schepping en zelfs de geluiden zouden anders zijn, we zouden de geluiden van de natuur kunnen horen. Er zou meer kunst zijn! Maar meestal zouden mensen meer tijd hebben en meer voor elkaar zorgen.

Deel deze inhoud op sociale media