Vorm krijgen: elementen voor een VN-verdrag inzake bedrijven en mensenrechten - CIDSE
Credit: Alan Whelan / Trócaire

Vorm krijgen: elementen voor een VN-Verdrag inzake bedrijven en mensenrechten

Credit: Alan Whelan / Trócaire

CIDSE verwelkomt de publicatie op 2 oktober van elementen voor het internationale juridisch bindende instrument voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten, door de voorzitter-rapporteur van de intergouvernementele werkgroep van de VN (IGWG) over deze kwestie.

In 2016 werden elke week bijna vier mensen vermoord om hun land te beschermen tegen industrieën zoals mijnbouw, houtkap en agribusiness in landen als Colombia en de Filippijnen. November van dit jaar zal het tweejarig jubileum van de instorting van de mijndam in Samarco zijn, de ergste milieuramp in de geschiedenis van Brazilië die honderdduizenden mensen treft. Er is een sterke vraag van gemeenschappen ter plaatse naar dringende internationale actie om de flagrante machtsongelijkheid tussen transnationale ondernemingen en mensen aan te pakken en de bescherming van de mensenrechten te waarborgen.

De elementen weerspiegelen de hoogwaardige, inhoudelijke discussies van de eerste en tweede IGWG-sessies, voortbouwend op een open en geloofwaardig proces. Door de nadruk te leggen op verplichtingen, preventie, aansprakelijkheid, doeltreffende rechtsmiddelen, jurisdictie, internationale samenwerking en het primaat van de mensenrechtenwetgeving boven handels- en investeringsovereenkomsten, reageren de doelstellingen van het instrument en delen van de elementen op dringende erkende lacunes waar actie op nationaal en regionaal niveau plaatsvindt niet toereikend zijn geweest om misbruik in het kader van transnationale bedrijfsactiviteiten te voorkomen of te verhelpen.

De elementen omvatten manieren om preventiemechanismen te versterken en de due diligence-benadering van de UN Guiding Principles on Business & Human Rights te versterken. Ze verwijzen naar belangrijke recente ontwikkelingen in de nationale wetgeving, met name de Franse wetgeving van 2017 die grote bedrijven verplicht om preventieve waakzaamheidsplannen aan te nemen. Dit illustreert zowel de rol als de mogelijkheid voor Europa om bij te dragen vanuit wetgevingservaring in de regio, terwijl het potentieel wordt gerealiseerd om mondiale normen te verbeteren en een gelijk speelveld te creëren.

Er is een groeiend momentum voor het VN-Verdrag in vele delen van de samenleving. Van 20-staten die stemden voor de 2014-resolutie tot vaststelling van het Verdragsproces, namen sommige 80-staten deel aan de 2016 IGWG-sessie. Voor de 3rd sessie vanaf 23 oktober moeten alle staten bereid zijn te komen om over de inhoud van het Verdrag te onderhandelen, waarbij zij zorgvuldig het potentieel van de elementen en de effectieve uitvoering ervan in overweging moeten nemen om een ​​einde te maken aan bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen.

Contact: Denise Auclair, Senior Adviseur (auclair (at) cidse.org)

 

Deel deze inhoud op sociale media