Bijna 100 organisaties wereldwijd veroordelen de biobrandstofplannen van het VN-luchtvaartagentschap - CIDSE

Bijna 100 organisaties wereldwijd veroordelen de biobrandstofplannen van het VN-luchtvaartagentschap

Milieu- en ontwikkelingsorganisaties uit vijf continenten hebben vandaag een brief aan de luchtvaartorganisatie van de VN (ICAO) geschreven waarin zij een voorstel veroordelen voor grootschalig gebruik van biobrandstoffen in vliegtuigen.

 

 

 

De brief ondertekend door 96-groepen stelt dat het gebruik van biobrandstoffen op grote schaal onvermijdelijk zal leiden tot verdere palmolie-expansie [1], wat zal leiden tot meer ontbossing, toenemende klimaatveranderende emissies en meer landroof en land- en mensenrechtenschendingen. De voorstellen worden deze week (oktober 11-13) door de Internationale Burgerluchtvaartautoriteit (ICAO) besproken op haar conferentie over luchtvaart en alternatieve brandstoffen in Mexico-Stad.

Volgens het "Vision" -voorstel van de ICAO zou de luchtvaartindustrie vanaf 5 2025 miljoen ton biobrandstoffen per jaar gebruiken, wat tegen 286 zal zijn opgeschaald tot 2050 miljoen ton - meer dan driemaal de hoeveelheid van alle biobrandstoffen die vandaag worden geproduceerd [2]. Het maakt deel uit van een poging van de luchtvaartindustrie en de ICAO om de luchtvaart op een hoog niveau te laten groeien en deze vanaf 2020 als "koolstofneutraal" te presenteren [3].
Uit een diepgaand rapport van Biofuelwatch vorige week [4] blijkt dat grondstoffen (grondstoffen voor de productie van biobrandstof) anders dan palmolie niet op grote schaal kunnen worden omgezet in vliegtuigbrandstoffen vanwege technische obstakels of om economische redenen.

Mary Louise Malig van de Global Forest Coalition, een van de ondertekenaars van de Open Brief, zei: “Biobrandstoffen zijn al verantwoordelijk voor grootschalige ontbossing en voor meer landroof, mensenrechtenschendingen, verlies van voedselsoevereiniteit en voedselzekerheid. Vliegtuigen tanken naast auto's met hen zou die ernstige gevolgen vergroten terwijl ze niets doen om de klimaatverandering aan te pakken. ”
Almuth Ernsting van Biofuelwatch zei: “Als de ICAO-leden het voorstel van het secretariaat goedkeuren, sturen ze een gevaarlijk signaal naar palmoliebedrijven wereldwijd, die de belangrijkste begunstigden zullen zijn en die het graag willen gebruiken om nog meer land te veroveren voor plantages. "

De uitstoot van broeikasgassen door de internationale luchtvaart groeide met 87% tussen 1990 en 2014 [5] en stijgt sneller dan die van bijna elke andere sector. De organisaties benadrukken dat er een dringende noodzaak bestaat om die spiraalvormige groei te verminderen, wil de wereld de verplichtingen van de Overeenkomst van Parijs kunnen nakomen.

“De luchtvaartindustrie wil dat we geloven dat het groen wordt, terwijl de COXNUMX-uitstoot tussen nu en het midden van de eeuw drastisch toeneemt. Hun oplossing is om meer biobrandstoffen te gebruiken - dat wil zeggen palmolie - die de vernietiging van de regenwouden van de wereld eenvoudig zullen versnellen. Waarom zouden andere sectoren hun uitstoot moeten verminderen en moeten luchtvaartmaatschappijen van de haak slaan? " zei Julia Christian, een campagnevoerder bij de bos-ngo Fern. "

Carlos Calvo Ambel, klimaat- en analysemanager bij Transport & Environment (T&E), zei: “Vliegreizen zijn exponentieel gegroeid, gevoed door overheidssubsidies zoals geen brandstofbelasting en weinig of geen btw. De biobrandstofhype mag niet als een andere greenwashing-maatregel worden gebruikt. In plaats daarvan zou ICAO de luchtvaart een eerlijk deel van de belastingen moeten laten betalen en maatregelen moeten promoten die de uitstoot van de luchtvaart verminderen. "

 

Kontakte:
Valentina Pavarotti, CIDSE Media- en communicatieofficier
pavarotti [bij] cidse.org; + 32 (0) 2 2824073

 

Opmerkingen:
[1] De brief is beschikbaar op www.biofuelwatch.org.uk/2017/aviation-biofuels-open-letter
[2] De "Voorgestelde ICAO-visie op alternatieve luchtvaartbrandstoffen" van het ICAO-secretariaat is te vinden op icao.int/Meetings/CAAF2/Documents/CAAF.2.WP.013.4.en.pdfCAAF.2.WP.013.4.en.pdf. Merk op dat alle potentieel beschikbare "alternatieve brandstoffen" biobrandstoffen zijn.
[3] ICAO-vergadering in oktober 2013 heeft een wereldwijd ambitieus doel aangenomen van "CO2-neutrale groei van 2020", zie: icao.int/environmental-protection/Pages/A39_CORSIA_FAQ1.aspx
[4] Het Biofuelwatch-rapport 'Luchtvaartbiobrandstoffen: hoe ICAO- en industrieplannen voor' duurzame alternatieve vliegtuigbrandstoffen 'kunnen leiden tot vliegtuigen die op palmolie vliegen', kan worden gedownload op biofuelwatch.org.uk/2017/aviation-biofuels.
[5] unfccc.int/resource/docs/2016/sbi/eng/19.pdf

Aviation_biofuels_sign-on__letter.pdf
Aviation_biofuels_sign-on_letter_in_Spanish.pdf
ICAO_biofuels_conference_PR.docx
ICAO_biofuels_conference_PR_in_Spanish.docx

Deel deze inhoud op sociale media