MISEREOR roept op tot meer vermogen voor kleine boeren, minder voor grote bedrijven - CIDSE
Misereor

MISEREOR vraagt ​​om meer vermogen voor kleine boeren, minder voor grote bedrijven

Misereor

(Aken / Asunción, 11 oktober 2017) Met de Wereldvoedseldag op 16 oktober nadert MISEREOR - het Duitse katholieke bisschoppenagentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking - bezorgd over de groeiende kracht van de agribusiness en de negatieve effecten ervan op mens en milieu. "Het agribusiness-model is niet alleen onhoudbaar: het doet ook weinig om de honger in de wereld duurzaam te bestrijden," zegt MISEREOR's voorzitter en directeur-generaal Pirmin Spiegel. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) is het aantal chronisch ondervoede mensen in de wereld voor het eerst in tien jaar gestegen en bedraagt ​​het nu 815 miljoen.

 

De effecten van hulpbronnenintensieve industriële landbouw zijn vooral zichtbaar in Zuid-Amerika, waar de productie van soja voor export naar China en de Europese Unie (EU) nu ongeveer 57 miljoen hectare beslaat - een gebied dat anderhalf keer groter is dan Duitsland. “Slechts enkele decennia geleden was Paraguay in staat zichzelf te voeden. Tegenwoordig is het een belangrijke importeur van levensmiddelen. De wijdverbreide toepassing van landbouwchemicaliën op het veld vervuilt de watervoorraden en het voedsel dat mensen eten; sommige van deze chemicaliën zijn zeer giftig. Zwangere vrouwen op het platteland zeggen dat ze zich zorgen maken over de ernstige schade die giftige pesticiden hun ongeboren baby's kunnen toebrengen. Om nog maar te zwijgen van de andere problemen: ontbossing, landroof en de toename van geweld als gevolg van landconflicten tussen kleinschalige boeren en grootgrondbezitters. De boerenfamilies zijn de duidelijke verliezers: hun levensonderhoud verdwijnt, samen met hun zaden en een groot deel van hun cultureel erfgoed, ”zegt Pirmin Spiegel. Momenteel ontmoet hij kleine boeren, onderzoekers en MISEREOR-partners in Paraguay om meer te weten te komen over de situatie in de lokale landbouw en de gedeelde uitdagingen op weg naar een veilige en cultureel geschikte aanvoer van gezond voedsel.

Blootstelling aan pesticiden: meer dan 41 miljoen mensen ondervinden nadelige effecten

Volgens MISEREOR kan een landbouwmodel dat is gebaseerd op grootschalig gebruik van pesticiden en kostbaar genetisch gemodificeerd zaad onmogelijk een duurzame bijdrage leveren aan het oplossen van de wereldwijde voedselcrisis. Integendeel, het buitensporige gebruik van giftige landbouwchemicaliën vormt een reële bedreiging voor de natuurlijke hulpbronnen waarvan duurzame landbouw afhankelijk is en brengt de gezondheid van plattelandsarbeiders, kleinschalige boerenfamilies en lokale gemeenschappen in gevaar. Meer dan 41 miljoen mensen wereldwijd lijden al aan de negatieve effecten van pesticiden. Begin oktober heeft de Franse regering aangekondigd dat zij tegen de voorgestelde verlenging van de Europese licentie voor de onkruidverdelger glyfosaat zal stemmen en is van plan het gebruik door 2022 te verbieden. “We willen een soortgelijk engagement zien voor niet-vernieuwing van de Duitse regering. Er is nog steeds geen duidelijk bewijs dat glyfosaat veilig te gebruiken is ”, zegt Pirmin Spiegel.

Meer vermogen voor kleine boeren, minder voor grote bedrijven

En hij legt uit: "Kleinschalige boeren gebruiken duurzame methoden die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden en de diversiteit van gewassen behouden - en dit kan hun landbouwsystemen weerbaarder maken tegen de gevolgen van klimaatverandering." Volgens een rapport van de Verenigde Naties, klimaat verandering draagt ​​steeds meer bij aan het ontstaan ​​van honger. De geplande fusie van Bayer AG met zaad- en agrochemische producent Monsanto is gebaseerd op verouderde logica, zegt hij. En bisschop Juan Gavilán uit Paraguay neemt een soortgelijk standpunt in over deze vermeende "vooruitgang", die volgens hem eenvoudigweg de armoede verergert. Pirmin Spiegel vat het samen: “In plaats van alleen energie te investeren in het ondersteunen van een landbouwmodel dat de macht van een klein aantal grote bedrijven vergroot, willen we dat de EU en de nieuwe Duitse regering prioriteit geven aan beleid dat kleinschalige landbouw ondersteunt
gezinnen en erkennen hun potentieel. Ze produceren 70 procent van 's werelds voedsel met slechts 30 procent van de land- en waterbronnen. Het is dus duidelijk dat ze een cruciale bijdrage leveren aan de voedselveiligheid en het behoud van hulpbronnen. Het ondersteunen van kleine boeren is de enige manier om de honger in de wereld duurzaam te bestrijden, gebaseerd op een holistisch begrip van voedsel en voeding. ”

Noot voor de redactie:

MISEREOR Voorzitter en directeur-generaal Pirmin Spiegel bezoekt Paraguay en Ecuador tot 13 oktober 2017. Zijn programma omvat ontmoetingen met de inheemse zakenorganisatie van de Paraguayaanse bisschoppelijke conferentie (CONAPI), met kleinschalige boerenfamilies die te maken hebben met de sojateelt, en met BASE IS, een onderzoeksinstituut dat onderzoek doet naar Monsanto, mensenrechtenschendingen en hulpbronnenconflicten.

Neem contact op met Rebecca Struck, Tel: + 49 (0) 241 442 110 om een ​​interview met Pirmin Spiegel te regelen; e-mail: Rebecca.Struck@misereor.de

Informatie van MISEREOR over de invloed van de groeiende kracht van grote bedrijven op kleine boeren in landen als Paraguay is hier beschikbaar: www.misereor.org/seed-for-diversity

MISEREOR's brochure over voedselsoevereiniteit presenteert feiten en cijfers in een duidelijk en toegankelijk formaat en kan hier worden gedownload: https://www.misereor.org/fileadmin//user_upload/misereor_org/Cooperation___Service/englisch/promoting-diversity.pdf

Meer informatie van MISEREOR:

 Persdienst: Rebecca Struck, Tel. + 49 (0) 241 442 110; mobiel :, e-mail: Rebecca.Struck@misereor.de

 Website: www.misereor.org

 Blog: www.blog.misereor.de

 Twitter: www.twitter.com/misereor

 Facebook: www.facebook.com/misereor 

MISEREOR is het internationale ontwikkelingsagentschap van de katholieke kerk in Duitsland. Sinds 1958 vecht MISEREOR voor gerechtigheid en tegen honger, ziekte en sociale uitsluiting en hun oorzaken. Samen met onze lokale partners ondersteunen we elke persoon in nood, ongeacht hun religie, etniciteit of cultuur. In de afgelopen vijf decennia heeft MISEREOR meer dan 107,000-projecten opgeleverd in Afrika, Azië, Oceanië en Latijns-Amerika. Het is lid van Alliance Development Works: www.entwicklung-hilft.de.

20171011_Misereor_Press_release__EN.pdf
het bevorderen van diversity.pdf

Deel deze inhoud op sociale media