CIDSE in Genève voor de start van de onderhandelingen over een verdrag om ervoor te zorgen dat bedrijven de mensenrechten respecteren - CIDSE
Verdragsalliantie

CIDSE in Genève voor het starten van onderhandelingen over een verdrag om ervoor te zorgen dat bedrijven de mensenrechten respecteren

Verdragsalliantie

CIDSE pleit voor een VN-verdrag als een belangrijk instrument om de mensenrechten over de hele wereld te beschermen. Als onderdeel van haar engagement zal CIDSE de derde sessie van de open-einde intergouvernementele werkgroep over transnationale bedrijven en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten (IGWG) bijwonen, die van 23 tot 27 oktober 2017 in Genève plaatsvindt. Dit wordt een beslissende week voor het VN-Verdrag: volg CIDSE op Facebook en Twitter voor updates van Genève, blijf op de hoogte en neem contact met ons op!

Tot dusverre heeft het internationale recht de plichten van staten om de mensenrechten te beschermen gedefinieerd, maar het regelt onvoldoende de verantwoordelijkheid van bedrijven voor hun mensenrechtenschendingen. Een keerpunt werd bereikt op 25 2014 in juni, toen de VN-Mensenrechtenraad in Genève een resolutie aannam over de uitwerking van een internationaal juridisch bindend instrument op transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten, ook wel genoemd "VN-verdrag".

De VN-resolutie riep op tot oprichting van een Intergouvernementele Werkgroep (IGWG) met het mandaat om het Verdrag uit te werken. Na de eerste twee zittingen in 2015 en 2016 zal de open intergouvernementele werkgroep nu bijeenkomen voor een eerste onderhandelingsronde over de conceptelementen gepresenteerd door de voorzitter van IGWG. Na open beraadslagingen over het Verdrag zullen staten nu beginnen met onderhandelen over de inhoud.

CIDSE's standpunt ten opzichte van het Verdrag
De elementen weerspiegelen de hoogwaardige, inhoudelijke discussies van de eerste en tweede IGWG-sessies, voortbouwend op een open en geloofwaardig proces. Samen met Europese NGO's hebben we dit ook gepubliceerd verklaring over de publicatie van de elementen.

Er is een groeiend momentum voor het VN-Verdrag in vele delen van de samenleving. Van 20-staten die stemden voor de 2014-resolutie tot vaststelling van het Verdragsproces, namen sommige 80-staten deel aan de 2016 IGWG-sessie. Voor de 3rd sessie vanaf 23 oktober moeten alle staten bereid zijn te komen om over de inhoud van het Verdrag te onderhandelen, waarbij zij zorgvuldig het potentieel van de elementen en de effectieve uitvoering ervan in overweging moeten nemen om een ​​einde te maken aan bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen.

Tekening van onze posities tot nu toe, onze studies en ons werk binnen de Verdragsalliantie, zullen we pleiten voor een instrument dat kan inspelen op de sterke vraag van lokale gemeenschappen. Dringende internationale actie is nodig om de flagrante machtsongelijkheid tussen transnationale ondernemingen en mensen aan te pakken en de bescherming van de mensenrechten te waarborgen.

verklaringen
Zie hieronder de volgende verklaringen:

 

CIDSE's studies:
- Barrières voor gerechtigheid verwijderen
- Mensenrechten in handels- en investeringsbeleid
- Het primaat van de mensenrechten waarborgen in het handels- en investeringsbeleid

Videobronnen

Waarom hebben we een bindend verdrag nodig om het bedrijfsleven en de mensenrechten te beschermen? CIDSE's partners uit Peru, Guatemala, Colombia, Brazilië, de Democratische Republiek Congo delen hun getuigenissen.

Verdragsvideo

- Bewustmakingsvideo van Justice & Paix

- Interview met Cesar Flores / CooperAcción - Peru
- Interview met Mgr Ramazzini / bisschop van Huehuetenango - Guatemala
- Mensenrechtenstemmen uit Genève: compilatie van video's van 2016-sessie

Bronnen van CIDSE-leden

DKA's online actie  'Petitie: mensen boven winst' (Duits)
Toelichtend artikel  "Het Verdrag, een instrument ten dienste van voedselsoevereiniteit" door Entraide & Fraternité (Frans)
CCFD's online actie, Petitie "Stop straffeloosheid: actie ondernemen" (Frans)
Briefing: "Zal België helpen een einde te maken aan de straffeloosheid van bedrijven?”Door Broederlijk Delen (Nederlands)

Activiteiten in Genève door CIDSE-leden en partners
Vertegenwoordigers van het CIDSE-secretariaat zullen de sessie bijwonen samen met zijn leden CAFOD; CCFD-Terre Solidaire; Entraide & Fraternité; Fastenopfer en Misereor.

CIDSE zal ook samenwerken met verschillende bondgenoten en partners, waaronder:
- MAB, Brazilië
- PACS, Brazilië
- Vale getroffen mensen, Brazilië
- Tierra Digna / Red Sombra Glencore, Colombia
- Franciscanen Brazilië / Iglesias y Minería
- GRUFIDES Peru / Iglesias y Minería
- CESTA / Friends of the Earth El Salvador
- CINEP, Colombia
- Alyansa Tigil Mina, Filippijnen
- PAN-AP, Maleisië
- AIDC, Zuid-Afrika

CIDSE zal twee nevenevenementen mede organiseren in Genève:

  • “Mensenrechten in handels- en investeringsbeleid: de waarde van het verdrag”, maandag 23 oktober.
  • “De Franse wet op de zorgvuldigheidsplicht: vooruitgang in de EU en de elementen van het VN-verdrag”, dinsdag 24 oktober

(Zie bijlage hieronder flyeruitnodigingen)

Na de IGWG-sessie in Genève, CIDSE zal een paneldebat mede organiseren met Pax Christi International en COMECE over "Extracten in Latijns-Amerika: wat zijn de reacties op de basis, op EU- en internationaal niveau?", wat een gelegenheid zal zijn om feedback te geven op de verdragsonderhandelingen. (Zie de bijgevoegde flyer)

Een tweede evenement zal plaatsvinden op 20 november in Brussel, in samenwerking met de Development and Peace Foundation (sef :): “Staat het raam nog open? Stand van zaken van de onderhandelingen over een VN-Verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten. "

CIDSE en de Alliantie van het Verdrag
CIDSE is een van de leidende leden van de Treaty Alliance, een wereldwijde coalitie van maatschappelijke organisaties en bewegingen die de ontwikkeling van een bindend internationaal instrument ondersteunen.
Here u kunt de Statement Alliance-verklaring vinden voor de 3rd IGWG-sessie (EN-ES-FR-PT-DE-IT).

Live vanuit Genève

Rapport vanaf de eerste dag van de onderhandelingen over het bindend verdrag van de VN

Rapport vanaf de tweede dag van de onderhandelingen over het bindend verdrag van de VN

VN-verdragsdag 3 - Preventie en toegang tot de rechter inspireren tot nu toe de meest constructieve discussies

Contacten van CIDSE in Genève
Denise Auclair: auclair (at) cidse.org
Stefan Reinhold: reinhold (at) cidse.org

Extractives_Event_31-October-Invitation_1.pdf
Flyer Verdrag nevenevenement 23 oktober 2017
CIDSE IGWG schriftelijke inzending oktober 2017
Mondelinge algemene verklaring
Mondelinge verklaring: algemeen kader
Mondelinge verklaring: toepassingsgebied
Flyer side event 24 oktober over de Franse wet

Deel deze inhoud op sociale media