Belastingrechtvaardigheid: een krachtig middel om ongelijkheid aan te pakken - CIDSE

Fiscale rechtvaardigheid: een krachtig middel om ongelijkheid aan te pakken

Belasting wordt als een complex onderwerp beschouwd, maar het raakt ons allemaal. Belasting als bron van overheidsinkomsten is een krachtig middel om ongelijkheid aan te pakken en de armoede in de wereld aan te pakken.

NB: De standpunten in deze blog weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële standpunten van CIDSE.

Ik ken deze uit de eerste hand zowel als een activist voor belastingrechtvaardigheid als als een Keniaanse vrouw.

In mijn land kan de overheid niet voldoen aan haar verplichting om haar burgers schoon en veilig water te bieden, vooral niet in informele nederzettingen en sloppenwijken in de steden en dorpen - in schril contrast met de rijken die in chique buurten wonen en zelden watertekorten ervaren. . Het gezondheidszorgsysteem is jammer genoeg te weinig gefinancierd; gezondheidswerkers, artsen en verpleegkundigen moeten staken om een ​​beter loon, ziekenhuisuitrusting en medicijnen te eisen om de mensen beter van dienst te zijn.

Van Afrika tot Azië tot Latijns-Amerika, burgers verliezen de fiscale prikkels en belastingvoordelen die overheden aan mijnbouwbedrijven geven om onze natuurlijke hulpbronnen te exploiteren. Elk land ter wereld verliest wanneer multinationale ondernemingen belastingbeleid en belastingparadijzen misbruiken om te voorkomen dat zij hun deel van de belasting betalen.

Samenkomen voor belastingrechtvaardigheid
De op het zuiden geleide Global Alliance for Tax Justice fungeert als een campagne voor de wereldwijde belastingbeweging en brengt maatschappelijke organisaties samen in coalities op nationaal, regionaal en internationaal niveau. Dit gebeurt door collectief ontworpen acties en promotie van billijke alternatieve belastingoplossingen.

TaxJustice voor WomensRights campagnemontage klein

Van 8-24 maart dit jaar hebben honderden organisaties van over de hele wereld zich verenigd in de #TaxJustice for Women's Rights Wereldwijde actiedagen. Deze nieuwe campagne was gepland om te worden gelanceerd op Internationale Vrouwendag en samen te vallen met de jaarlijkse bijeenkomst van de VN-Commissie voor de status van vrouwen. Vrouwenrechten-, vakbonds- en belastingrechtsgroepen namen deel aan campagneactiviteiten in meer dan 35-landen.

Binnen de campagne, van New York tot Nairobi tot Manila, hielden vrouwen, meisjes en onze bondgenoten bijeenkomsten, sprekerstours, feministische fora en marsen, en riepen ze regeringen op om hun verplichtingen na te komen om de rechten van vrouwen en economische gelijkheid te waarborgen door actie te ondernemen voor belastingrechtvaardigheid. Ik bevond me bij de VN-Commissie voor de Status van Vrouwen, op a side-event over belastingrechtvaardigheid voor vrouwenrechten die ik heb helpen organiseren met GATJ-leden en -partners. Ik werd ook uitgenodigd om een ​​officieel evenement op hoog niveau te organiseren, georganiseerd door Ecuador, de huidige leider van de G77, om de regeringen te pleiten voor een wereldwijde belastingcommissie van de VN die ervoor zorgt dat alle landen aan tafel gaan zitten en gelijke zeggenschap hebben over internationale belastingregels vaststellen.

Grafisch kunstenaar TaxJustice voor WomensRights onbekend

De gemeenschappelijke eisen van diverse vakbonden, vrouwenrechten, ontwikkeling en voorstanders van belastingrechtvaardigheid stuurden een krachtig verenigd signaal. Als gevolg daarvan hebben de regeringen van de Commissie voor de status van vrouwen van de Verenigde Naties zich ertoe verbonden het belastingbeleid progressiever te maken ter ondersteuning van de rechten van vrouwen en de openbare dienstverlening.

Ik geloof dat het goed werkte met het inclusieve karakter van de campagne, waardoor verschillende actoren konden deelnemen met hun eigen capaciteit en tijd. Het was opwindend om te zien hoe organisaties, groot en klein, royaal campagne-expertise of -diensten, zoals vertaling, deelden die alle campagnedeelnemers ten goede kwamen.

Voortbouwend op deze campagne, de eerste ooit Fiscale rechtvaardigheid voor wereldwijde bijeenroeping van vrouwenrechten werd gehouden in juni 2017 in Bogota, Colombia. Er komt een wereldwijde verklaring en er wordt meer collectief gewerkt om voort te bouwen op de basiscampagne en pleitbezorgingsinitiatieven die dit jaar zijn uitgevoerd.
Afgezien van de positieve resultaten van onze campagne, is het echter nog steeds zo dat zolang voornamelijk Noordelijke naties vertegenwoordigd door de G20, multinationale ondernemingen en rijken de internationale belastingregels bepalen - de middelen om vrouwenrechten en economische gelijkheid te financieren zullen worden ondermijnd. De wereld zal niet in staat zijn om de rechten van vrouwen en meisjes, gendergelijkheid of de duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken zonder actie te ondernemen voor belastingrechtvaardigheid.

Belastinglekken zijn een gevolg van gebrekkige en discriminerende nationale belastingwetten, belastingparadijzen en belastingverlagingen voor de rijken die het kapitalisme en mannelijke privileges beschermen en de genderongelijkheid vergroten. Volgens een rapport uitgebracht door Oxfam in het begin van 2017 bezitten alleen 8 mannelijke miljardairs dezelfde rijkdom als de armste helft van alle mensen op aarde.
Toenemend gebruik van de btw en andere regressieve consumptiebelastingen, deels om de verlaging van de vennootschaps- en progressieve belastingtarieven te compenseren, verergert de genderongelijkheid.

De snelgroeiende beweging voor belastingrechtvaardigheid onderneemt actie om het verhaal te veranderen. Belastingrechtvaardigheid en gendergelijkheid moeten geleefde realiteit zijn, vooral voor vrouwen en meisjes uit het zuiden van de wereld.

 

Deel deze inhoud op sociale media