Samarco's mijnbouwdam barstte uit bij Mariana: waarom hebben we een VN-verdrag nodig - CIDSE
Joka Madruga / Terra sem Males / #Lamaquemata

De mijndam van Samarco barstte uit in Mariana: waarom we een VN-verdrag nodig hebben

Joka Madruga / Terra sem Males / #Lamaquemata

Dit dossier, met tekst, videobeelden en foto's, biedt een opvallende terugblik op een ramp die resulteerde in de dood van bijna 20-mensen, de vernietiging van hele dorpen en de besmetting van twee grote rivieren.

Op 5th, 2015, barstte de Fundão-dam in de gemeente Mariana in Minas Gerais, Brazilië. Miljoenen kubieke meter ijzermijnenresten van de mijn beheerd door Samarco, een joint venture van Vale-BHP Billiton, creëerden een stortvloed van modder die hele dorpen, inclusief scholen en kerken, verwoestte en de rivieren Gualaxo do Norte, Carmo en Doce vervuilde. 19 mensen stierven en nog veel meer mensen werden getroffen door de gebeurtenissen.

>>> Klik op onderstaande afbeelding om naar het multimediadossier te gaan

Multimediadossier

 

De online multimediadossier werpt licht op de gebeurtenissen, analyseert de gevolgen en beoordeelt verantwoordelijkheden. Het werd ontwikkeld door het CIDSE-netwerk in samenwerking met verschillende partners in Brazilië en Latijns-Amerika en bevat videobeelden van de ramp, interviews met de getroffen mensen en foto's van het gebied na het breken van de dam.

CIDSE ontwikkelde dit dossier om dit schandalige verhaal en de strijd van de getroffen mensen voor gerechtigheid zo algemeen mogelijk te maken. Twee jaar na het evenement hebben de getroffen gemeenschappen nog steeds geen zinvolle compensatie en herstel van hun middelen van bestaan. Bovendien staat dit niet op zichzelf: er zijn veel andere gemeenschappen over de hele wereld die te kampen hebben met de negatieve gevolgen van onverantwoorde mijnbouw - waaronder mogelijke dambreuken.

Van 23 tot 27 oktober zullen VN-lidstaten onderhandelingen beginnen over de inhoud van een VN-verdrag over transnationale ondernemingen en andere bedrijven met betrekking tot mensenrechten. De hoop is enorm, omdat een dergelijk verdrag TNC's zou kunnen verplichten om juridisch verantwoordelijk te zijn voor de gevolgen van hun wereldwijde activiteiten, en een weg te bieden voor slachtoffers van bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen.

Om verdere Mariana-tragedies te voorkomen, is het van cruciaal belang dat alle VN-lidstaten constructief deelnemen aan de komende VN-verdragsonderhandelingen.

 

Deel deze inhoud op sociale media