Agro-ecologieprincipes verkennen: hoogtepunten en manieren om vooruit te komen - CIDSE

Agro-ecologieprincipes verkennen: hoogtepunten en verdere stappen

Op 26 oktober organiseerde CIDSE op het Agroecology Europe Forum in Lyon een workshop met de titel "Exploring Agroecology Principles", om ideeën uit te wisselen en te confronteren rond de kruispunten tussen agro-ecologie en sociale rechtvaardigheid, gender, jeugd, economische levensvatbaarheid en klimaatbestendigheid. Hier zijn enkele hoogtepunten uit de discussietafels. 

 

 

 

Agro-ecologie als een manier om sociale rechtvaardigheid te brengen

De kwaliteit van diëten, de dreiging van landroof, de gezondheid van de natuurlijke omgeving behoren tot de uitdagingen waarmee veel gemeenschappen vandaag worden geconfronteerd. Hun voedsel- en voedingszekerheid is verbonden met het respect voor hun landrechten, gezonde bodems en waterwegen. Discussies over het bestrijden van bedreigingen zoals die gepresenteerd worden door winningsindustrieën en megaprojecten, ondersteunen het denken over hoe territorium in al zijn dimensies, sociaal, cultureel, ecologisch en economisch, kan worden beschermd.

Agro-ecologie vertegenwoordigt een holistisch antwoord op deze uitdagingen. Vertegenwoordigers van een manier van leven in tegenstelling tot een productiegericht systeem, discussanten overwegen het potentieel om relaties binnen en tussen gemeenschappen te versterken. Het potentieel van agro-ecologie om duurzame middelen van bestaan ​​te bieden als een manier om vrede te consolideren, werd geïdentificeerd als een belangrijk kenmerk in postconflictcontexten zoals Colombia.

De identificatie van mogelijkheden om invloed uit te oefenen op overheidsbeleid dat de bevordering van agro-ecologie ondersteunt, is essentieel. Naast politieke betrokkenheid werd de ontwikkeling van een kritische massa door alliantievorming met gelijkgestemde maatschappelijke organisaties - inclusief geïnteresseerde consumenten-, media- en geloofsleiders - geïdentificeerd als een belangrijke strategie voor het bevorderen van een agro-ecologische beleidstransitie.

Michael O'Brien (Trócaire) leidde deze tafel met Pedro Guzmán van de Red Nacional de Agricultural Familiar, Colombia.

 

Foto 26 10 2017 1

Agro-ecologie en… Feminisme!

Op een van de tabellen van de CIDSE-workshop over principes van agro-ecologie hebben we de centrale kwestie van gendergelijkheid besproken. Eigenlijk niet geslacht. De gemeenschappelijke reactie rond de tafel op onze eerste presentatie was dat we de term –feminisme- moesten gebruiken. Om te voorkomen dat we ons beperken tot technische kwesties en de politieke en sociale aspecten vergeten: er is geen agro-ecologie zonder feminisme! Het is een boodschap, een waarschuwing, meerdere keren en op verschillende manieren uitgedrukt en gerelateerd aan de verschillende thema's van de afgelopen drie dagen: beperk agro-ecologie niet tot een technische praktijk! Het gaat vooral om sociale rechtvaardigheid.

Maar terug naar geslacht, of liever, feminisme en agro-ecologie. We hebben geleerd dat het tijdens de constructie van agro-ecologie de afgelopen decennia nogal patriarchaal van aard was! Het begon als een strijd van mannelijke boeren, vechtend om hun rechten over land te laten gelden, maar met weinig aandacht voor de rechten van vrouwelijke boeren. Agro-ecologie moet tegenwoordig actief streven naar gelijkheid. En dit zal niet vanzelf gebeuren. Agro-ecologie biedt kansen voor vrouwen om hun economische autonomie te vergroten en, tot op zekere hoogte, machtsverhoudingen te beïnvloeden, vooral binnen het huishouden. Agro-ecologie kan alle boeren, mannen en vrouwen van de macht van het bedrijfsleven afhouden, maar het zal niet automatisch de mannelijke dominantie van samenlevingen over de hele wereld deconstrueren. In de landbouw is dit nog belangrijker omdat de zogenaamde moderne landbouw van de Groene Revolutie decennia lang de traditionele landbouwkennis heeft weggevaagd, vaak in het bezit van vrouwen. In Afrika herinneren mensen zich nog veel agro-ecologische praktijken, ze zijn niet nieuw voor hen, ze hebben de praktische kennis om ze te implementeren. Traditie blijkt echter een enorme belemmering te zijn voor het daadwerkelijk implementeren van agro-ecologie.

Bij het zoeken naar antwoorden benadrukten de deelnemers aan de tafel dat elke strijd voor sociale rechtvaardigheid, of het nu feminisme of gelijkheid is of iets anders, altijd tot conflicten zal leiden. Er zal hevig verzet worden tegengekomen en mensen zullen onvermijdelijk lijden. Maar het is belangrijk om niet geïsoleerd te staan. Feministische mannen moeten worden geïdentificeerd om samen met vrouwen aan de strijd deel te nemen. De agro-ecologische beweging beoogt het systeem als geheel te veranderen en moet daarom altijd hand in hand gaan met feminisme. Het specifieke potentieel voor transformatie werd geïllustreerd met het voorbeeld dat conferenties, universitaire cursussen en andere ruimtes die zich richten op agro-ecologie een meerderheid van vrouwen en jongeren aantrekken. Dit in tegenstelling tot studies, seminars, conferenties over conventionele landbouw die meestal worden gedomineerd door (oudere) mannen. Er is dus veel te hopen op dit pad.

Katelijne Suetens (Broederlijk Delen) leidde de tafelbespreking met Lynne Davis uit La Via Campesina.

 

Agro-ecologie en jeugd op het platteland

Foto 26 10 2017 3

Het probleem van de jeugd op het platteland is een wereldwijd probleem. We zien steeds meer mensen emigreren uit plattelandsgebieden vanwege de hoge werkloosheid en de indruk dat er in steden meer en betere levensomstandigheden zijn. De impact hiervan

situatie is een gebrek aan dynamiek op het platteland, en het gebrek aan lokale kansen duwt deze situatie in een vicieuze cirkel. Zonder de aanwezigheid van jongeren of boeren op het platteland wordt het voor grote grondeigenaren of bedrijven gemakkelijker om meer land te kopen of te verwerven. Dit maakt het op zijn beurt moeilijker voor jonge boeren of kleine boeren om toegang te krijgen tot land vanwege de lage financiële mogelijkheden.

Bovendien dwingen technische of technologische reacties of 'oplossingen', zoals GGO-zaden, boeren tot zelfmoord. Het is niet de technologie zelf die doodt, maar de kosten die het vertegenwoordigt. Agro-industriële bedrijven verkopen een ideale opbrengst die niet noodzakelijkerwijs geschikt is voor het type land. Boeren hebben schulden en hebben geen mogelijkheden om de leningen die ze verwerven terug te betalen. Tragisch genoeg plegen velen van hen zelfmoord, omdat ze geen andere oplossing vinden. Het feit dat het wereldwijde beleid en de reclame voor dit agro-industriële model zijn, hebben boeren de neiging om te geloven dat het de oplossing is. Er wordt vergeten hoe dit model externe effecten nodig heeft om te kunnen bestaan.

Niet alles is echter negatief. Voorbeelden van veranderingen vinden plaats wanneer op de gemeenschap gebaseerde benaderingen worden gebruikt. Het feit dat er weinig of geen plattelands- of stedelijk beleid ten gunste van jongeren is, toont aan hoe belangrijk het is om de opkomst van jongeren- en vrouwenorganisaties te vergemakkelijken. Er is ook behoefte aan een verandering van de hegemonische visie in het onderwijs en specifiek in de landbouwbenaderingen. Systemen in Brazilië zoals de 'afwisselende weken' (een week op school, een week thuis) moeten worden gepromoot om de verbinding met de landelijke realiteit te behouden.
Met betrekking tot de plattelandsjongeren is er een behoefte om "de landbouw weer geweldig te maken" of hoe "de landbouw cool te maken". Landbouw speelt een essentiële rol waardoor we onszelf kunnen voeden en dus ook momenten met vrienden kunnen delen en sociale banden kunnen opbouwen. Tonen en uitleggen hoe cruciaal dit beroep een belangrijke stap is om de relatie van plattelandsjongeren tot hun achtergronden te versterken. Het veranderen van het dominante verhaal is essentieel. In de woorden van Krishnakar Kummari, president van MIJARC World, "Landbouw is ons verleden, heden en toekomst". Om het als een belangrijke culturele erfenis te laten blijven, moeten we mensen aanmoedigen om contact te maken, te communiceren en elkaar te ondersteunen, vooral binnen boerengemeenschappen en in toenemende mate tussen plattelands- en stedelijke gemeenschappen en jongeren.

Vincent Melis (Entraide & Fraternité) leidde het tafelgesprek met Krishnakar Kummari van MIJARC World.

 De economische dimensie van agro-ecologie

In de discussie over de economische dimensie van agro-ecologie werd de relevantie van het bouwen van territoriale voedselsystemen benadrukt. Door lokale hulpbronnen te gebruiken en voedsel op lokale markten te verstrekken, kan agro-ecologie de lokale economieën stimuleren. Er zijn verschillende vormen van het bouwen van lokale voedselsystemen. Strategieën voor het op de markt brengen van agro-ecologische producten zijn divers, waaronder boerenmarkten, voedselhokken, CSA, enz.

Een deelnemer noemde zijn ervaring met een regio in Spanje, waar wel lokale voedselproductie was maar geen lokale consumptie. Bijgevolg was er een gebrek aan vertrouwen en relatie. Aan de ene kant is dit een politieke kwestie omdat het laat zien wat voor soort consumptie wordt gepromoot en welke niet. Er is een duidelijke behoefte om beleid te ontwikkelen dat lokale markten ondersteunt, zoals bijvoorbeeld openbare aanbestedingen voor voedsel van duurzame oorsprong in schoolkantines. Anderzijds is het een kwestie van bewustwording opbouwen, georganiseerd zijn en mensen erbij betrekken. Een strategie in dit specifieke geval zou bijvoorbeeld kunnen zijn om groepen consumenten met lokale mensen op te bouwen. Als we territoriale voedselsystemen opnieuw willen opbouwen, moeten we ook onze consumptiepatronen heroverwegen, zodat ze passen bij de lokale omstandigheden.

Agro-ecologie draagt ​​ook bij aan economieën door werkgelegenheid te bieden in landelijke en peri-urbane gebieden. Het doel van agro-ecologie is om fatsoenlijk werk te bieden dat de mensenrechten respecteert en een fatsoenlijk inkomen voor boeren te bieden. (Technische) innovaties zoals gereedschappen en machines die geschikt zijn voor agro-ecologische landbouw en kunnen worden gebruikt voor gediversifieerde, klein gestructureerde landbouw kunnen het werk gemakkelijker maken.

Wat de economische levensvatbaarheid betreft, is het belangrijk te benadrukken dat agro-ecologie geen externe effecten heeft, omdat het geen verspilling oplevert en geen negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft. Maar om het volledige potentieel van agro-ecologie te begrijpen, moet je naar waarden kijken die verder gaan dan geld. Andere factoren, die een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van agro-ecologie, zijn de tijd die wordt gebruikt om lokale voedselsystemen te ondersteunen en de betrokkenheid bij concrete acties.

Sarah Schneider (Misereor) leidde de tafelbespreking met Judith Hitchman uit Urgenci.

 

Agro-ecologie en klimaatbestendigheid

Bijdragen van bijna 25-boeren, permacultuurontwerpers, ecologen, studenten en academici hebben vooruitstrevende gedachten gedaan over hoe de agro-ecologie de aandacht kan krijgen die het echt verdient. Dit, niet alleen voor een grotere veerkracht tegen de gevolgen van klimaatverandering, maar ook voor de hervorming van het hele voedselsysteem dat momenteel tegelijkertijd bijdraagt ​​aan zowel honger als obesitas en grootschalige verwijdering van kleine boeren van het land veroorzaakt.

Het is belangrijk om de sociale, economische, culturele en ecologische bijdragen van de landbouw te gaan tellen, zodat de werkelijke waarde van agro-ecologie zichtbaar wordt. Daarom is het belangrijk om te lobbyen voor onafhankelijk onderzoek en te eisen dat landbouwonderzoek de negatieve externe kosten van de grootschalige systemen met een hoge koolstofinput domineert voor de gezondheid, de integriteit van de natuurlijke omgeving en de agrobiodiversiteit.
Dit onafhankelijke onderzoek moet ook aandacht schenken aan het opnieuw ontwerpen van boerderijen en agrarische landschappen met ecologische principes. Slechts 2% van het landbouwonderzoek wereldwijd wordt besteed aan niet-conventionele landbouw! Dit samen met boeren, veehouders, imkers en andere producenten op een nieuwe 'respectvolle' / 'fatsoenlijke' manier doen waar de boer de kennis leidt en bezit, is de enige zinvolle weg vooruit.

Maar de praktijk is wat de investering echt nodig heeft. Lobbyisten zouden steun van de overheid moeten vragen aan diegenen die bereid zijn initiatieven te nemen om de manier waarop voedsel wordt verbouwd, geconserveerd, vervoerd, verkocht en geconsumeerd te veranderen. Gekweekt alsof de natuur een bondgenoot is, geconserveerd alsof de consument ertoe doet, vervoerd alsof schone lucht en klimaat ertoe doen en verbruikt worden alsof elke gram energie en zorg besteed wordt om het op het bord te doen. Lokale initiatieven ontplooien overal ter wereld, niet in het minst geleid door Latijns-Amerikaanse landen enkele decennia geleden. Voorbeelden uit Turkije, Kenia, Frankrijk en Spanje werden met enthousiasme en enthousiasme genoemd.

Waar dit enthousiasme te nemen? Hoe krijg je die steun van de overheid? Volgens Michel Pimbert zijn de meest effectieve en behendige regeringen de lokale, zoals de gemeenten. Er zijn voorbeelden van goed beleid inzake openbare aanbestedingen voor school- en ziekenhuismaaltijden, vermindering van voedselverspilling en maatregelen tegen klimaatverandering die door lokale overheden van Italië tot Californië worden genomen. Lokale initiatieven met lokale overheden zijn minder overweldigend, toegankelijker en tastbaarder dan nationale, regionale of internationale bestuursmechanismen. Laten we dus een deel van de lobbyenergie die momenteel wordt besteed aan internationale processen, verleggen naar meer concrete initiatieven op lokaal niveau! Elke poging tot het aannemen van agro-ecologie zal uiteindelijk het landschap oplopen of uitstrekken, naargelang het geval.

Rose Hogan (Trocaire) leidde de tafelbespreking met Michel Pimbert van Coventry University, Verenigd Koninkrijk.

 

De rol van de jeugd in agro-ecologie: een persoonlijke perceptie

Om tot een duurzamere landbouw te komen, is agro-ecologie volgens mij de beste aanpak om voedselzekerheid te waarborgen. De jongeren hebben een leeuwendeel bij het produceren van voedsel in synchronisatie met de natuur en het verminderen van de schadelijke effecten van bodemdegradatie, milieuschade, verlies aan biodiversiteit, ongepast inkomen voor boeren, enz. Door effectieve betrokkenheid kunnen jongeren vechten tegen de problemen van wereldwijde honger en voedselzekerheid garanderen. In delen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika waar MIJARC actief is, leeft een aanzienlijk deel van de jongeren als boer en natuuronderzoeker. Ze zijn ook landbouwproducenten en exporteurs. Als de jongeren naar behoren zowel traditionele als wetenschappelijke kennis worden bijgebracht, kunnen ze zeker zorgen voor gezondere, duurzame voedselsystemen door hulpbronnen efficiënter te gebruiken, terwijl ze tegelijkertijd natuurlijke hulpbronnen behouden en het levensonderhoud op het platteland verbeteren. Wanneer jongeren bijvoorbeeld toegang hebben tot de wetenschappelijke kennis van polycultuurpraktijken (meervoudige teelt zoals intercropping, gemengde teelt) in tegenstelling tot intensieve mono-cropping (een enkele teelt op het land), kunnen ze de diversiteit van het ecosysteem verbeteren. Jongeren kunnen ook krachtige vertegenwoordigers zijn van een sterke mix tussen ecologische en sociaaleconomische elementen.

MIJARC werkt in lijn met de doelstellingen van FAO, namelijk het elimineren van honger en ondervoeding door het bevorderen van voedselzekerheid. Onze recente intercontinentale bijeenkomst in Rwanda (augustus 2017) was gericht op hetzelfde probleem van het bereiken van nul-honger. Het uitbannen van honger heeft twee handen nodig om te klappen: de producent moet naar tevredenheid worden gecompenseerd en gesubsidieerd, terwijl de consument tegelijkertijd voldoende moet worden gevoed. Honger kan niet worden geëlimineerd als jongeren niet op dit gigantische probleem reageren. In de afgelopen jaren hebben jonge mensen geëxperimenteerd met het verbouwen van groenten en granen op verticale boerderijen en op laboratoriumboerderijen, wat zeer lovenswaardig is. Goed onderwijs en geletterdheid zijn nodig voor jongeren om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van VN en FAO met succes worden bereikt. Wanneer ze de training krijgen, zullen ze efficiënt werken aan het behoud van biologische hulpbronnen door lokale en traditionele innovatieve kennis te gebruiken om duurzame voedselsystemen te genereren op basis van lokale behoeften en lokale ecosystemen. Agro-ecologische praktijken kunnen het beste worden toegepast wanneer ze niet van bovenaf worden opgelegd, maar van jeugd tot jeugd worden gedeeld. Dit zal leiden tot co-creatie van kennis. Onderwijs - zowel formeel als niet-formeel - speelt dus een essentiële rol om kennis te delen, zowel horizontaal als verticaal. Jongeren kunnen ook effectieve middelen zijn voor hernieuwbare hulpbronnen, afvalverwerking, biofertilisatie, geïntegreerd gewasbeheer en landbouwsystemen die de microbiële activiteit verhogen. Ze kunnen ook de lokale, empirische kennis van jonge boeren verspreiden om naburige gemeenschappen te machtigen.

Inspiratie van dit forum: 

Als de wereldpresident van MIJARC en als het product van de landelijke landbouw uit de staat Telangana India, beschouw ik het als een zeldzaam voorrecht om deel te nemen aan het CIDSE-forum. Namens het MIJARC-team wil ik de organisatoren bedanken voor de verrijkende presentaties en zeer nuttige discussies over agro-ecologie. Het was een genoegen om te zien hoe en waar agro-ecologische methoden al in de praktijk worden gebracht. Ik heb persoonlijk genoten van de discussie en interventies die me nieuwe inzichten in agro-ecologische praktijken hebben gegeven. Ze zijn opbeurend en inspirerend. CIDSE bood een platform voor verschillende vertegenwoordigers van over de hele wereld om hun ervaringen te delen. Agro-ecologische duurzame landbouw is niet altijd gegarandeerd in ontwikkelingslanden over de hele wereld, dus MIJARC streeft ernaar bij te dragen aan deze missie in delen van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. We zullen onze opkomende wereld-, continentale, nationale en basisvergaderingen gebruiken om ons meer te concentreren op agro-ecologie. We zijn toegewijd om te werken met gerelateerde lidorganisaties die zich inzetten voor hetzelfde doel.

Krishnakar Kummari, president van MIJARC World

 

Deel deze inhoud op sociale media