CIDSE op COP23 in Bonn, Duitsland - CIDSE

CIDSE op COP23 in Bonn, Duitsland

CIDSE blijft pleiten voor klimaatrechtvaardigheid en roept op tot grotere ambities om klimaatverandering aan te pakken in het kader van de Overeenkomst van Parijs, op basis van de waarden gelijkheid, participatie en solidariteit. Onder het presidentschap van Fiji zal COP23 de basis leggen voor het evalueren van collectieve vooruitgang bij het bereiken van de doelstellingen van de overeenkomst, met name bij het onder de drempel van 1.5 houden van temperaturen en snel overstappen op koolstofarme, op hernieuwbare energie gebaseerde economieën.

 

 

COP23: wat, wanneer waar?
Dit jaar wordt de COP gehouden in Bonn, Duitsland, van de 6 tot 17 november. Onder het Fijische voorzitterschap zal deze COP tot doel hebben politieke wil en toewijding aan te wakkeren om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te bereiken, nationale en internationale inspanningen en ambities op het gebied van mitigatie, aanpassing en implementatiemaatregelen te verhogen, om temperaturen onder de vastgestelde 1.5-drempel te houden en landen ertoe aanzetten om snel de weg naar koolstofarme economieën in te slaan en geleidelijk af te bouwen van fossiele brandstoffen.

 

CIDSE's delegatie
CIDSE zal aanwezig zijn in Bonn met een delegatie van 8-lidorganisaties, waaronder CAFOD / UK, CCFD-Terre Solidare / Frankrijk, Cordaid / Nederland, Fastenopfer / Zwitserland, KOO / Oostenrijk, Misereor / Duitsland en Trocaire / Ierland. Evenzo zal CIDSE nauw samenwerken met partners en bondgenoten van over de hele wereld.

 

CIDSE verwachtingen
CIDSE zal met name de discussies over het ambitiemechanisme in het kader van de Overeenkomst van Parijs volgen en met name kijken naar het 2018-beoordelingsproces, Klimaat en landbouw, Klimaatfinanciering en ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met dimensies van mensenrechten, geslacht, alleen overgang en duurzame levensstijl.

. Ambitiemechanisme: Bij COP23 moeten partijen de visie van Parijs realiseren door substantiële vooruitgang te boeken op alle agendapunten. In deze zin zal de ontwikkeling van een nul-ontwerp van de implementatierichtlijnen een belangrijke mijlpaal zijn om succes te meten. Tegelijkertijd moet COP23 de weg leggen in de vorm van een stappenplan om de collectieve vooruitgang in de richting van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs in 2018 te beoordelen, om te laten zien hoe verdere emissiereducties kunnen worden geïmplementeerd en hoe de National Determined Contributions (NDC's) kunnen worden herzien. , ervoor te zorgen dat het kader voor billijkheid en billijke aandelen wordt toegepast.

. Klimaatfinanciering: COP23 zou vooruitgang moeten boeken in de richting van een verhoging van de klimaatfinanciering tot 100 miljard US $ per jaar door 2020, te verhogen met 2025. Er moeten inspanningen worden geleverd om de aanpassingsfinanciering te vergroten om ontwikkelingslanden te helpen aan hun aanpassingsbehoeften te voldoen en hun economieën te transformeren om op een koolstofarm traject te blijven. Transparantie en gedetailleerde rapportage bij de toewijzing van klimaatfinanciering blijven van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat middelen niet ten koste gaan van ontwikkelingshulp.

- Klimaat en landbouw: Landbouw is een belangrijke sector voor de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs en voor het bereiken van het doel van 1.5 graden. Om landbouw en voedselzekerheid volledig aan te pakken, moet een werkprogramma worden opgesteld om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken, waaronder aanpassingskwesties, landgebruik en de noodzaak om rechten en voedselveiligheid te waarborgen.

- Mensenrechten, geslacht en rechtvaardige overgang dimensies moeten volledig worden geïntegreerd in het ontwerp van het Paris Rule Rulebook.

 

CIDSE's activiteiten in Bonn
CIDSE zal verschillende nevenevenementen leiden en ondersteunen:

Maandag 6 november, 2017:
- "Boer-agro-ecologie voedt de mensen en koelt de planeet": ben vent mede georganiseerd met Via Campesina, Act Alliance & Secours Catholique - Caritas Frankrijk; Kamer 12, Bonn Zone, 1 - 15 uur

- "Agro-ecologie: transformatie van het wereldwijde voedselsysteem en bestrijding van klimaatverandering": een evenement georganiseerd in samenwerking met Via Campesina, Act Alliance & Secours Catholique - Caritas France; People's Climate Summit, Wissenschaftszentrum (WiZe), Ahrstrasse 45, 53175 Bonn (kamer K1), 5 - 00 uur.

- Verhalen van verandering: duurzame levensstijl voor de mens en de planeet, documentairescreening en workshop. People's Climate Summit, University Main Building, First Floor, Regina-Pacis Weg 1 / Am Hof ​​1, 53111 Bonn, 8 - 00 uur.

Donderdag 15 november 2017
- "Een transformerende reactie op klimaatverandering: toepassing van de principes van Laudato Si '”: een evenement geleid door CAFOD, KOO en CIDSE in samenwerking met Trocaire, Misereor en Caritas Internationalis, Bonn Zone (Room 12), 3: 00 - 4: 30 pm.

- "Gewoon de overgang naar een koolstofarme en duurzame toekomst": een evenement samen georganiseerd met Misereor, de Friedrich Erbert Stiftung, PAIRVI en Coastal Development Partnership, Bonn Zone (Room 9), 6: 30 - 8: 00 pm.

Van 1 - 17 november, CIDSE's Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen Fototentoonstelling "Inspire Change" wordt getoond in de Bula Zone in Bonn. De tentoonstelling werd voor het eerst ingehuldigd in juni na de afsluiting van de Inspire Change Photo Competition, die deelnemers uitnodigde om na te denken over door burgers geleide initiatieven rond de duurzame productie en consumptie van voedsel en energie. Vijftien foto's werden gekozen als onderdeel van de tentoonstelling. 

Download de onderstaande documenten voor een volledige lijst met nevenevenementen en activiteiten van onze leden en partners.

 

De stemmen van mensen op COP23
Mensen hebben de sleutel tot verandering en de kracht om een ​​rechtvaardige en eerlijke overgang naar een duurzamere wereld te verbeteren, waar mens en planeet op de eerste plaats komen.

- CIDSE zal deelnemen aan de Klimaatmars in Bonn op zaterdag 4 november 2017, met Duitse en internationale maatschappelijke organisaties en bewegingen, om onze diepe toewijding en bereidheid om actie te ondernemen uit te drukken en ervoor te zorgen dat onze stemmen worden gehoord door wereldleiders. Om deel te nemen en de mars online te steunen, aarzel dan niet om onze te volgen Facebook en Twitter kanalen!

- Op 14 november houden CIDSE en de Global Catholic Climate Movement een gezamenlijk webinar 'Live from COP23: Hot Climate News and What's Next for Catholics', om meer te weten te komen over de hoogtepunten van de onderhandelingen en initiatieven die worden gevoerd door burgers over de hele wereld. Registreer u hier.

- Na de inspanningen die tijdens COP21 zijn geleverd om een ​​sterke mobilisatie te ondersteunen, heeft de campagne 'Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen'bleef de stemmen en oplossingen van mensen voor klimaatverandering promoten. Volg updates van COP23 via de Facebook en Twitter kanalen.

 

Contact informatie
Voor informatie over de betrokkenheid van CIDSE bij COP23, verwijzen wij u naar:
Giulia Bondi
Ambtenaar klimaatrechtvaardigheid en energie
bondi (at) cidse.org

Suggested_Side_events_COP23.xlsx
Parallel_events_at_PCS_and_COP23.xlsx

Deel deze inhoud op sociale media