Persbericht: urgentie, rechtvaardigheid en ambitie zijn de belangrijkste ingrediënten voor klimaatrechtvaardigheid - CIDSE

Persbericht: Urgentie, rechtvaardigheid en ambitie zijn de belangrijkste ingrediënten voor klimaatrechtvaardigheid

Terwijl de COP23-conferentie over klimaatverandering ten einde loopt, ziet het katholieke netwerk CIDSE enkele positieve ontwikkelingen, maar bevestigt het dat dringende stappen nodig zijn als we de klimaatcrisis het hoofd moeten bieden en een veiligere en betere toekomst voor de meest kwetsbaren willen garanderen.

Terwijl landen discussies afronden tijdens de klimaatbesprekingen in Bonn, Duitsland, is het duidelijk dat klimaatverandering een realiteit is en dat klimaatactie niet langer kan wachten. We zitten al midden in een klimaatcrisis en de toekomst van miljoenen mensen, te beginnen met degenen die in gebieden met een grote impact leven, loopt gevaar. We hebben dringende oplossingen nodig - dit was de boodschap van het Fiji-voorzitterschap van de conferentie, die het standpunt heeft ingebracht van een land dat dramatisch wordt getroffen door klimaatverandering. Als er niets meer wordt gedaan om de koers te veranderen: over de Pacifische eilanden, waar 10 miljoen mensen wonen, kan tot 1.7 miljoen worden verplaatst door klimaatverandering door 2050.

Bij het aangaan van deze uitdaging is CIDSE van mening dat we het principe van billijkheid moeten volgen. In een verslag vrijgegeven door een groep sociale bewegingen, milieu- en ontwikkelings-NGO's, vakbonden, geloofsovertuigingen en andere maatschappelijke organisaties, waaronder CIDSE, is het duidelijk dat alle landen hun eerlijke aandeel in hun inspanningen moeten opvoeren, rekening houdend met de historische verantwoordelijkheden en verschillende capaciteiten van elke natie. “In overeenstemming met wat paus Franciscus definieert als de“ ecologische schuld ”, moeten rijke landen een eerlijk deel van de publieke klimaatfinanciering betalen om de opwarming te beperken tot 1.5 ° C. Helaas heeft COP23 niet geleid tot meer klimaatfinanciering, noch op de routekaart naar de $ 100 miljard tegen 2020. Dit is teleurstellend, aangezien het de minst rijke landen zijn die kunnen doen voor de meest getroffen door klimaatverandering om een ​​koolstofarm ontwikkelingspad te beginnen. " zei Giulia Bondi, CIDSE's Climate Justice and Energy Officer.

Ambitie moet centraal staan ​​in klimaatactie. CIDSE verwelkomt de positieve vooruitgang van de bespreking van dit jaar met de opzet van de "Talanoa-dialoog" die het plan voor regeringen om de opwarming van de aarde onder 1.5C te houden in gang zet. Volgend jaar op COP24 moeten landen gezamenlijk de voortgang van hun nationale klimaatplannen - NDC's - beoordelen en toezeggingen doen om de ambitie van 2020 te vergroten. Om de rechtvaardige transitie en duurzame toekomst te realiseren, is het cruciaal om de politieke wil hoog te houden.

Een nieuw mechanisme dat tijdens de afsluitende sessie van de klimaatbesprekingen is ingevoerd, zal de mogelijkheid bieden om de landbouw meer rechtstreeks aan te pakken in het kader van de Overeenkomst van Parijs. Het zal nu mogelijk zijn om de effecten van klimaatverandering in de landbouw beter aan te pakken, met inbegrip van de sleutelrol van aanpassing, en hoe niet-CO2 broeikasgasemissies (BKG) van de landbouw kunnen worden verminderd. Dit is een welkome ontwikkeling, vooral gezien het feit dat het wereldwijde voedselsysteem een ​​enorme koolstofvoetafdruk heeft die bijdraagt ​​tot ongeveer 30% van de totale broeikasgassen.

De goedkeuring van het "genderactieplan" en de operationalisering van het platform "Lokale gemeenschappen en inheemse volkeren" waren ook een positieve stap; er is echter nog een lange weg te gaan naar gendergelijkheid en de rechten van inheemse volkeren om volledig te worden geïntegreerd in klimaatactie.

Hoewel systeemverandering en politieke wil nodig zijn om deze crisis op te lossen, zijn individuele verplichtingen en gedragingen even belangrijk bij het aanpakken van klimaatverandering. “Loop zachtjes op aarde”, Een multi-Faith uitnodiging voor een duurzame levensstijl ondersteund door CIDSE, nodigt mensen uit om een ​​reis te maken naar compassionate eenvoud omwille van het klimaat en om geloof in actie te zetten in relatie tot onze eigen levensstijl zoals het CIDSE netwerk dat doet via de campagne “Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen”. "We willen de oproep van de paus voor een persoonlijke en spirituele bekering ondersteunen die onze dagelijkse keuzes in twijfel trekt", zei Josianne Gauthier-CIDSE secretaris-generaal.

De historische encycliek Laudato Si 'blijft nog steeds onze inspiratie voor ons werk op het gebied van klimaatrechtvaardigheid. Door de release van het papier Klimaatactie voor het algemeen belang tijdens COP23 moedigde CIDSE regeringen aan om op de klimaatuitdaging te reageren op een manier die de geest van de encycliek van paus Franciscus weerspiegelt en het de regeringen herinnerde aan de enorme transformatieverandering die nodig is om de klimaatverandering aan te pakken en aan de urgentie die we nodig hebben om dit te bewerkstelligen - in de culturele, economische, sociale en spirituele perspectieven van de levensstijl van vandaag en voor toekomstige generaties.

Contact: Valentina Pavarotti, CIDSE Media and Communications Officer, Pavarotti (at) cidse.org

 

Klimaatactie voor het algemeen belang
CIDSE_end_press_release_COP23.docx

Deel deze inhoud op sociale media