Xolobeni-gemeenschap en de strijd om toestemming - CIDSE

Xolobeni Community and the Struggle for Consent

“We geloven dat we weten wie we zijn dankzij het land. Wij geloven dat als je eenmaal het land hebt verloren, je je identiteit bent kwijtgeraakt ”, zegt gemeenschapsactivist Nonhle Mbutuma, een van de oprichters van het Amadiba Crisis Committee en inwoner van Xolobeni. “We zijn ook van mening dat het ons recht is om in een gezonde omgeving te leven (…). Om al deze dingen mogelijk te maken, zijn wij van mening dat vrouwen deel moeten uitmaken van de besluitvorming. Er mag geen discriminatie op grond van geslacht zijn. Als we dat doen, gaan we een gezonde natie opbouwen. "

NB: De standpunten in deze blog weerspiegelen niet noodzakelijk de officiële standpunten van CIDSE.

Voor activisten als Mbutuma is het recht van vrouwen en gemeenschappen om zeggenschap te hebben over hoe ontwikkeling er voor hen uitziet, lange tijd een zaak geweest die het waard is om voor te vechten. In veel hulpbronnenrijke landen in het zuiden van de wereld zijn grootschalige exploitatie en winning van natuurlijke hulpbronnen en bijbehorende mega-infrastructuurprojecten vaak de gekozen en gevierde weg uit armoede en afhankelijkheid. Deze dominante ontwikkelingsbenadering gaat echter meestal ten koste van gemeenschappen, waarbij winst voorrang krijgt boven het levensonderhoud en het welzijn van de burgers. Volgens deze ontwikkelingslogica is toestemming - het recht van gemeenschappen om 'ja' of 'nee' te zeggen tegen winningsprojecten - slechts een 'rubberen stempeloefening om projecten ... ongehinderd te laten verlopen' in plaats van een democratisch en gemeenschapsgestuurd proces .

Vrouwen zitten aan de frontlinie van de schade-extractieve projecten veroorzaken, geconfronteerd met de dubbele last van een genderverdeling van arbeid en ongelijke macht om beslissingen te nemen in de gemeenschap. Wanneer land wordt ingenomen, zijn het vrouwen, de primaire zelfvoorzieningsproducenten die worden genegeerd en niet worden gecompenseerd voor hun niet-erkende informele landrechten. Wanneer water vervuild is, lopen vrouwen steeds verder, in vaak gevaarlijke gebieden, op zoek naar schoon drinkwater voor hun gezin. En wanneer kinderen en andere leden van het huishouden ziek worden door water- en luchtvervuiling, zijn het vrouwen die hen verzorgen als onderdeel van hun onbetaalde zorgtaken.

"Toestemming'Is geen nieuw idee. Als concept is het uitgebreid van een individu naar een collectief, gebaseerd op morele theorie en wettelijk statuut. De realiteit voor veel gemeenschappen is echter dat, zelfs wanneer toestemming is toegestaan, deze leeft en ademt in strijd. Een dergelijke strijd is die van de Xolobeni-gemeenschap in de provincie Oost-Kaap in Zuid-Afrika.
In het begin van 1996 begon Mineral Resource Commodities (MRC), een Australisch mijnbedrijf, interesse te tonen in het mijnen van titanium in Xolobeni. Eerst benaderden ze de lokale tribale autoriteit (TA), die gemeenschapszaken beheert in overeenstemming met de gebruikelijke wetten en tradities. De TA introduceerde vervolgens het bedrijf bij de Amadiba-gemeenschap die in het gebied woonde en gaf het bedrijf de gelegenheid om hun mijnbelangen te verklaren. Vanaf het begin was de meerderheid van de gemeenschap niet aangenaam - sommigen maakten zich zorgen over de bedreigingen van hun graasland en watervoorziening, de impact op vee en middelen van bestaan, evenals de vernietiging van medicinale planten en de inmenging in de graven van voorouders.

Niettemin diende MRC in 2002 zijn eerste aanvraag in bij het Department of Mineral Resources (DMR) (toen het Department of Minerals and Energy) om het gebied te verkennen met de bedoeling om te beginnen met de mijnbouw in 2007. Naar aanleiding van de toegenomen mijnbelangen en druk op de gemeenschap werd het Amadiba Crisis Committee (ACC) opgericht door leden van de gemeenschap die tegen de mijnbouw waren.

In juli 2008 had de DMR mijnrechten toegekend aan MRC's Zuid-Afrikaanse dochteronderneming, Transworld Energy and Minerals (TEM), die eigenaar is van het Xolobeni Mineral Sands-project. Dit besluit werd opgepakt met protest van de gemeenschap en de daaropvolgende terugslag van de politie tegen degenen die zich uitspraken. "In september 2008 werden leerlingen van de Xolobeni Junior Secondary School door de politie gejambokkeld nadat ze hadden geweigerd te zingen op een evenement georganiseerd door politici om de toekenning van mijnbouwrechten te vieren," schreef tegelijkertijd een journalist.

De mobilisatie van de ACC tegen de beslissing resulteerde in de intrekking van de mijnbouwrechten. Maar daar eindigde de strijd niet.

Sinds 2011 is de Xolobeni-gemeenschap zich blijven verzetten tegen de mijnvooruitzichten in hun gebied en heeft ze besloten de "milieueffectbeoordeling" te blokkeren die nodig is voor de mijnbouw om verder te gaan in 2015. Deze blokkade leidde tot escalatie van geweld en repressie tegen de gemeenschap door de politie. Op 22 februari 2016 werd het geplande boren in de duinen geblokkeerd door massamobilisatie. Kort daarna, Bazooka Radebe, voorzitter van de ACC, was vermoord door twee huurmoordenaars voor zijn zoon op 22 maart 2016.

In april 2016, de Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie veroordeeld De moord op de heer Radebe en de aanhoudend geweld gerelateerd aan mijnbouw in de Xolobeni-gemeenschap. Bijna een jaar later, in juni 2017, kondigde de regering een 18-maand moratorium op mijnbouw in Xolobeni aan om tijd te geven om het gemeenschapsconflict te 'oplossen'. ACC heeft sindsdien heeft het moratorium afgewezenen beweren dat het deel uitmaakt van een strategie om het verzet van de gemeenschap te demobiliseren en de grond te leggen voor de mijnbouw.

De worstelen in Xolobeni staat symbool voor honderden gemeenschappen in het zuiden van de wereld die worstelen om hun ontwikkelingssoevereiniteit te claimen tegen bedrijven en staten. In dit geval werkt de staat met een ontwikkelingsvisie die de belangen en stemmen negeert van de gemeenschap die het meest direct wordt getroffen. Hun voortdurende strijd ontwikkeling definiëren en vormgeven voor zichzelf spreekt tot de revolutionaire aard van toestemming.

Voor WoMin is toestemming gekoppeld aan de kwestie van macht. Als collectief werkt WoMin samen met vrouwen en gemeenschappen bouw een 'tegenmacht' rond toestemming, waardoor de stemmen en ontwikkelingsbelangen van plattelands- en boerenvrouwen centraal staan ​​in besluitvormingsprocessen over ontwikkeling. vrouwen vermogen om tegen te gaan patriarchale uitsluiting van discussies en beslissingen over kapitalistische extractivistische ontwikkelingsagenda's die hen van hun land verdrijven en hun territoria openstellen voor uitbuiting, is van cruciaal belang voor het bouwen van echt radicale ontwikkelingsalternatieven.

Om meer te lezen over extractivisme en ontwikkelingssoevereiniteit, de strijd van de Xolobeni-gemeenschap en de benaderingen van WoMin, lees het artikel waarop dit artikel is gebaseerd, Extractieven versus ontwikkelingssoevereiniteit: het bouwen van rechten voor levende toestemming voor Afrikaanse vrouwen, beschikbaar op Gender and Development Journal - Natural Resource Justice of bezoek de website van WoMin hier: www.womin.org.za 

 

Deel deze inhoud op sociale media